Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Aha. Zapomniałem. Trzeba wam tylko przytakiwać i lamentować jaka wam bieda 🤷 

A jak chłop się stara, szuka lepszego grosza, biogazownia (nie opłaca się), sery (nie opłaca się) mleko A2A2 (nie opłaca się) to już u was durny...

Zawsze znajdziecie wymówkę bo ciężko wyjść ze strefy komfortu i coś zmienić.

Opublikowano
16 minut temu, pedro2 napisał(a):

A jak chłop się stara, szuka lepszego grosza, biogazownia (nie opłaca się), sery (nie opłaca się) mleko A2A2 (nie opłaca się) to już u was durny...

Jak na razie to tobie się nie opłaca z tego co tam pisałeś kiedyś , jeszcze się nie znalazł dzierżawca co po 2 tysiące ci da ?

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał(a):

A czy coś napisałem że die nie opłaca w którym miejscu , od początku pisze o tym że to nie jest do ogarnięcia przy obecnej skali produkcji że nie da się przetworzyć mleka w gospodarstwie od 30 , 50, czy 200 krów. 

Opublikowano

Rolnik jest rolnikiem. A oni by jeszcze chcieli żeby zaczal rhd, handlował po bazarach itd. idąc tym tokiem myślenia likwidujemy mlekowite. I całe półki sklepowe z ich produktami z nowoczesnej linii produkcyjnej, bo każdy rolnik sam je zapełni. Ja wybieram ser w Biedronce. Kolega będzie robił jogurt truskawkowy do Lidla. Ręce opadają. 

Już nawet nie będę wspominał o tym jak wysokie normy jakości musimy spełniać by taki towar udostępniać, następnie certyfikaty infrastruktura wymagana prawem. Po to powstała spółdzielnia by realizowała te sprawy w imieniu rolnika. I swojski wyrób można sprzedać w dobrej cenie. Ale nie wyobrażam sobie by to w jakichkolwiek warunkach na duza skalę mogło funkcjonować. 

• Like 3
Opublikowano

Cześć na pewno się da. Jakoś chłop ma coś ponad 500szt bydła i sery i w związkach się kręci. Ludzi ma do roboty. Chyba z etatu nie dokłada

19 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Jak na razie to tobie się nie opłaca z tego co tam pisałeś kiedyś , jeszcze się nie znalazł dzierżawca co po 2 tysiące ci da ?

Kiedy? Pokaż.

Gdyby się nie opłacało to bym nie robił. 

Nie opłaca mi się jedynie zarżnąć się na śmierć przy bydlakach bo jeszcze trochę chcę pożyć. Złapałem się do roboty i nie płaczę. Bo bez roboty całymi dniami bym osiwiał.

Już mówiłem nie raz,jak wam bieda to jest wiele innych sposobów na życie, nikt was do tych obór nie uwiązał. 

@Łolek chłopak też się uwolnił i żyje 

Opublikowano (edytowane)

Byś potrafił czytać to pisałem że są tacy co robili robią i robić będą  sery i inne wyroby z mleka , ale jak już chlopaki pisali jest to fizyczna niemozliwosc by każdy miał mleczarnie na podwórku.

Kampl co tak cie śmieszy.

Edytowane przez robert1226
  • Haha 1
Opublikowano

Nie jest możliwe żeby każdy miał, ale dlaczego od razu krytykujecie jeśli ktoś robi, próbuje i sprzedaje nie siedząc w tym i nie mając pojęcia jak to wygląda od środka. 

A chętnych na takie towary nie pędzone dzisiaj nie brakuje 

Opublikowano

Panowie nie kłóćmy się. Obecnej władzy w Polsce i w UE chodzi o zlikwidowanie rolnictwa w unii. Ktoś ma w tym interes bo będzie robił interes z Ameryka. Źle wybraliśmy władzę. Należało by wyjść z uni tak jak to zrobiła Anglia i porządnego gospodarza aby bronił wszelkimi możliwymi sposobami obywateli i tego co robią ,ale to marzenie ściętej głowy. 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

No to ile przerobi tego mleka jak ma ze 200 dojnych , po 30 litry policz to ma 6000 na dzień , to ile tych serków można narobić z tych 6000  , jakby to wiadrami przeleli do tych kadzi to ręce by odpadły po miesiącu , a  gdzie reszta roboty .

Jak przechodził z siemiatycz do mlekovity to już się nie mieścił w zbiornik 9tys litrów więc teraz na pewno ma więcej.  Tak jak ktoś tam wcześniej pisał sery robi żona pod tv dla znajomych itd skala marginalna. 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Co do mleka A2A2 wielki plan tego telewizyjnego klauna gdzie był prezesem podlskiego związku i szły na promocję A2A2 ogromne pieniądze to robić masełko i serek i co dzień jechać na ryneczek i sprzedać kilka kostek. Taka była jego propozycja dla dziesiątek rolników którzy zainwestowali ogromne pieniądze w genomowanie stad. Podjął jakieś rozmowy z mleczarniami? Nie. Na kolejne spotkania których organizacja kosztowała nie tylko pieniądze ale i czyjś czas i zaangażowanie wielki prezes nie przyjechał. Było wiele pytań i 0 odpowiedzi, konkretów, szczegółów a byli ludzie z mleczarni i wyrażali zainteresowanie tematem. Przed kamerami tylko jaki on jest fajny bo ma A2A2 i tylko on jeden mądry gdzie już doją się całe obory od dłuższego czasu a w tym czasie wielu zwykłych rolników dalej nie wie o co w tym wszystkim chodzi a co dopiero konsument.

Niech każdy robi jak uważa i co uważa i co mu się opłaci ale wiedz jedno to co pokazuje kamera w TV czy na YT często ma mało wspólnego z prawdą. Mogę się założyć że dobry montaż z kilku dni zdjęciowych z mojego, twojego czy kogokolwiek gospodarstwa można przedstawić jako jedno wielkie pasmo sukcesów. 

2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Jak przechodził z siemiatycz do mlekovity to już się nie mieścił w zbiornik 9tys litrów więc teraz na pewno ma więcej.  Tak jak ktoś tam wcześniej pisał sery robi żona pod tv dla znajomych itd skala marginalna. 

Dla mnie może mieć 20,30 albo i 50 tys na odbiór niech ma, ale nie róbcie z kogoś strasznego autorytetu tylko dlatego że pokazali go kilka razy w TV 

• Like 3
  • Thanks 3
Opublikowano

Znam takiego co przerabia mleko na sery twaróg ... kasa za***ista z tego jest naprawdę, towar robi luks. Ma 30 krów ale karmienie tak żeby większy tluszcz był bodajże a litry nie koniecznie. Robota na krótka metę dla samych gospodarzy bo roboty w tym od ch... I zapieprzasz jak niewolnik przy tym, mają sklepik kolo domu ale rozworza to jeszcze nie wiadomo gdzie. Dodatkowo bawią się w kiełbasy także full wypas ale jak pisałem roboty w ch... więc na dłuższy dystans to trzeba kochać robic bo innego sposobu nie widzę.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nie opłaca mi się jedynie zarżnąć się na śmierć przy bydlakach bo jeszcze trochę chcę pożyć. Złapałem się do roboty i nie płaczę. Bo bez roboty całymi dniami bym osiwiał.

Już mówiłem nie raz,jak wam bieda to jest wiele innych sposobów na życie, nikt was do tych obór nie uwiązał. 

@Łolek chłopak też się uwolnił i żyje 

Ale na etacie też trzeba cały dzień robić więc co za różnica? Jedynie że jak święta czy urlop to można gdzieś wyjechać . Ale znów nie każdy lubi takie wyjazdy . Robić coś trzeba a zbów roślinna bez hodowli to etat obowiązkowy bo można się zanudzić.

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano
9 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Panowie nie kłóćmy się. Obecnej władzy w Polsce i w UE chodzi o zlikwidowanie rolnictwa w unii. Ktoś ma w tym interes bo będzie robił interes z Ameryka. Źle wybraliśmy władzę. Należało by wyjść z uni tak jak to zrobiła Anglia i porządnego gospodarza aby bronił wszelkimi możliwymi sposobami obywateli i tego co robią ,ale to marzenie ściętej głowy. 

Jaka władza ... to nie partie polityczne tylko mafie do gnębienia obywatela są ...

8 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Dokładnie to jest promocjia gospodarstwa a jak by dawalo się z tego więcej zarobić to może zwièkszy skalę ... w tak dużym gospodarstwie dużo latwiej pozyskać srodki niż w takim co doi 10-30 ogonów ... temat dużo większy by się wydawało co niektórym ,,cfaniakom,, 

Opublikowano
7 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Dla mnie może mieć 20,30 albo i 50 tys na odbiór niech ma, ale nie róbcie z kogoś strasznego autorytetu tylko dlatego że pokazali go kilka razy w TV 

Michał ja go nie stawiam jako wzór bo znam gospodarza i jego obejście i tylko w TV to wszystko tak pięknie cudownie czysto i kolorowo wygląda a rzeczywistość jest całkiem inna. 

Opublikowano
11 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Ale oni po wyjściu z unii mają ciężko. I jeszcze próbują wprowadzić prawo gdzie przy przepisywaniu gospodarstwa potomek płacił 30% jego wartości. I to sami sobie wymyślili. 

Opublikowano
W dniu 22.12.2024 o 23:17, tomeklodzkie napisał(a):

Czesc Wam wszystkim, nie bylo mnie kilka lat a tu widze tematy nie stygna. widzialem gdzies temat cennik z osm sierpc i podoba mi sie ze skoki di ilosci litrow sa niewielkie miedzy progami a u nas w osm radomsko powiem wam w zeszlym roku jak cena dyfrowala w dol bo szalu nie bylo z premia za grudzien 2022 2,4zl szalowe w maju 23r juz 1,6  a slyszalem z okolicy ze prezeska tez ustalala cene z najwiekszymi dostawcami na2-2,2zl za litr do konca roku kalendarzowego i takim systemem przeskok miedzy rolnikiem mniejszym a wiekszym zamiast byc 20gr by 50gr i wiekszy, czy ktos ma podobnie w swoich mleczarniach , czy da sie im dobrac do siedzenia za  takie praktyki???

W wielu mniejszych mleczarniach tak jest, jak jeszcze dawałem do łap to miałem 60gr mniej od innych dostawców co mieli np 5tys litrów więcej niż ja, to ile mieli Ci duzi? Hajnówka też płaci jak chce i jest takich mleczarni większość a później się dziwią że ludzie likwidują albojodchodzą

Opublikowano
3 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Ale na etacie też trzeba cały dzień robić więc co za różnica? Jedynie że jak święta czy urlop to można gdzieś wyjechać . Ale znów nie każdy lubi takie wyjazdy . Robić coś trzeba a zbów roślinna bez hodowli to etat obowiązkowy bo można się zanudzić.

Etat i praca? Dojenie krów to jest praca, a etat podobno  nie 🤭 idziesz, posiedzisz 8h i z głowy 🙆

Opublikowano
35 minut temu, Rrolniik napisał(a):

W wielu mniejszych mleczarniach tak jest, jak jeszcze dawałem do łap to miałem 60gr mniej od innych dostawców co mieli np 5tys litrów więcej niż ja, to ile mieli Ci duzi? Hajnówka też płaci jak chce i jest takich mleczarni większość a później się dziwią że ludzie likwidują albojodchodzą

To jeszcze kogoś to dziwi? Standardowe działanie utrzymania się zarządu przy władzy.  Przedstawicielom właścicieli płacimy więcej itd ..... a finansujemy się z ciemnoty. Inaczej te grube ryby decyzyjne dawno by rozgoniły te zarządy i szukały innego wyjścia z sytuacji a tak jeden wlasciciel dyxa drugiego właściciela.  Jakie to piękne a jakże prawdziwe. 

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał(a):

Etat i praca? Dojenie krów to jest praca, a etat podobno  nie 🤭 idziesz, posiedzisz 8h i z głowy 🙆

a Ciebie dzisiaj szef zwolni parę minut wcześniej do domu? 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Jak tobie byk się ocieli to też będziesz naginał aż do pasterki 😛

karol nawet jak głosowałeś na biedronia na wyborach to byk ci się nie ocieli 😛 nie ma takiej opcji 😂😂

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v