Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Teraz o 100 na dzień spadło przez sraczki a i tak by w sradka chłodnię nie zmieścił 🤭😁

Sławek u Ciebie wieczny problem,jak nie sraczka to stalkerzy, to uje to takie ... A taki miałeś być wybitny hodowca 

• Like 2
Opublikowano

Przy stadzie powiedzmy z 500 krów się opłaci wydzielić 35%. Jak masz 50 to słabo. Celem jest jednak dojście do 100% krów A2. No i ciekawe jaka będzie reakcja rynku na to mleko, czy będzie na to popyt. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, mario98 napisał(a):

Przy stadzie powiedzmy z 500 krów się opłaci wydzielić 35%. Jak masz 50 to słabo. Celem jest jednak dojście do 100% krów A2. No i ciekawe jaka będzie reakcja rynku na to mleko, czy będzie na to popyt. 

Tu nie chodzi o popyt a o to aby na czymś takim robić wyższa marże ale boję się że skończy się na pomyślę rozgłosie i spowszechnieniu pomysłu a marże zgarną sieci. 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Sławek u Ciebie wieczny problem,jak nie sraczka to stalkerzy, to uje to takie ... A taki miałeś być wybitny hodowca 

Czego chcesz deska że mnie wołasz 🤔

A wybiyny to ty maruda nie ja 🙋‍♂️ ja nie płaczę tulko do przodu...💪

26 minut temu, mario98 napisał(a):

O tuż to 👍 100% a2a2 tylko czy nie będzie jak z non GMO...🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, mario98 napisał(a):

Będzie tak samo jak z no gmo. Klient ma to w pompce. Liczy się jak najniższa cena. Jakby połowa kraju nie tolerowała ,,zwykłego” mleka to może i jakieś zainteresowanie by było ale jak jest to ułamek społeczeństwa to dla nich liczy się cena. 

• Like 7
Opublikowano
W dniu 7.11.2024 o 13:48, vodz napisał(a):

Ja słyszałem że mlekuta miała wziąć tylko że z biura miały się zostać tylko 4 osoby a to było nie do przyjęcia dla prezesa. A "za darmo" miałem na myśli te 150% udziałów.

Coś jak z piatnicą i spółdzielnia kurpie z Baranowa. Nie poszli na to to wzięła ich mlekuta

Opublikowano
7 godzin temu, mario98 napisał(a):

Taka jak na NON GMO

Opublikowano
7 godzin temu, mario98 napisał(a):

Będzie. Tylko kwestia dostępności i ceny. Moja żona kupuje  te mlekopodobne owsiane czy tam jakies sojowe. I litr za 7zl w górę. 

I osób które nie tolerują tego jest dużo. Serio. A dzieci to już w ogóle. 

Opublikowano

No właśnie. Przy mleku A2A2, będzie bardziej tolerowane. Białko serwatkowe czy mleko dla dzieci. To będą produkty, które wiele osób będzie mogło spożywać. Przy no GMO to był marketing, mleko od siebie się nie różniło. Tylko chodziło o to, że jedne krowy były karmione GMO, a drugie no GMO. 

Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 16:44, leszek1000 napisał(a):

Szczepionka donosowa, szczepisz cielaki od 10 dnia. Okres działania około 3 miesiące. Od 2 lat, żaden cielak nie zachorował mi na zapalnie płuc albo oskrzeli. Jeżeli chodzi o nazwę to zapytaj swojego weterynarza. 

Pojedyncze sztuki idzie kupić jaka nazwa 

Opublikowano
3 godziny temu, kampl napisał(a):

Będzie. Tylko kwestia dostępności i ceny. Moja żona kupuje  te mlekopodobne owsiane czy tam jakies sojowe. I litr za 7zl w górę. 

Raz kupiłem te mleko owsiane z ciekawości , powiem wam każdy może je zrobić samemu w domu : to tak jakby oliwę z wodą wymieszać w blenderze .

Opublikowano
11 godzin temu, kampl napisał(a):

Osób które tego nie tolerują jest ułamek. Fakt że więcej niż kiedyś. Ale tu nasuwa się pytanie czemu dzieci które nie tolerują mleka jest coraz więcej . 

Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 20:08, Kamil20151 napisał(a):

Buhaj z jakim indeksem jest dla ciebie dobry? Teraz zostawiłem dwie córki po 100% krowach HF po Buhaju tropic indeks pdf 140 oraz drugiego nazwy nie pamiętam ma 150 więc myślę że złe nie są ale też jakoś mocno szału nie ma.

jak wygląda u ciebie żywienie jeśli to nie tajemnica?

32kg Kukurydzy, sianokiszonki do woli, treściwych od 5,5 do 12kg  w tym sruty sojowe, rzepakowe, zboże  z gospodarstwa  plus dodatki.

Opublikowano
19 godzin temu, michaldgl napisał(a):

z tego co wiem to póki co nic ekstra nie zarobisz za mleko A2A2, to jest modne ale w Kanadzie a do nas jeszcze ta moda na takie mleko nie dotarła

Właśnie dotarła. Kto jest pierwszy ten ma szansę więcej szans na większy kawałek tortu. HF na ogół około 50% ma. W jeden rok nie wymienisz połowy stada. 

Opublikowano

Zbadałem u siebie 100 jałówek na gen A2A2 60 mam już A2A2. Także powoli to idzie . Buhajami a2 kryje że 3 lata

Gdybym zbadał krowy to można je oddzielić mam dwie grupy żywieniowe . Więc to da się zrobić trzeba było by drugi zbiornik i po wydojebiu 1 grupy trzeba umyć hale. Na robocie jest prościej oddzielić 

Kiedy mamy a1a1 kryjemy buhajem A2A2 to rodzi się nam a1a2 potem znowu kryjemy to A2A2 i wtedy dopiero mamy A2A2 . Tak mi tłumaczono 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v