Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mlekpol to najbardziej rozpoznawalna męczarnia w Polsce . Jak obniżają to z grubej rury od razu po 50 gr  a jak wszędzie są podwyżki to oni pozostawiają cenę bez zmian i tak się robi biznes 😉

Opublikowano

Nie obchodzi mnie to bo to nie moja bajka nie mój cyrk ale nie do końca tak. Żeby mieli z czego dac to by dali jak nie mają to nie dadzą proste. Problem jest głębszy i tworzą go i zarząd i chłopi 

Opublikowano

Problem Tworzą  w dużej mierze Chińczycy którzy bardzo ograniczyli import produktów mlecznych wszystkich rodzajów.

W czerwcu był instruktor mówił że podobno rozważali wprowadzenie limitów na mleko oczywiście mówię o mlekpolu bo nie sztuka jest mleka nakupić ale trzeba to przerobić i dobrze sprzedać .

Także problem z ilością mleka mają z głowy jeśli tyle osób odeszło lub odejdzie w najbliższym czasie . Czy się tym martwią nie wiem ale jak będzie mało mleka to kupią drogi przeżut i jeszcze będzie gorzej dla nas🤷🤷🤷

Opublikowano
8 minut temu, alfa napisał(a):

Nie obchodzi mnie to bo to nie moja bajka nie mój cyrk ale nie do końca tak. Żeby mieli z czego dac to by dali jak nie mają to nie dadzą proste. Problem jest głębszy i tworzą go i zarząd i chłopi 

Alfa, czemu inne mleczarnie potrafią wypracować zysk i uczciwie się nim podzielić. Nic do Ciebie osobiście nie mam ale jak jeszcze oddawales do mlekpolu to często na koniec miesiąca lub roku pisałeś to samo że jak by mieli z czego to by dołożyli A inne mleczarnie w tym samym czasie dawały premie więc to nie jest jakiś pojedynczy przypadek ale non stop mamy z tym do czynienia. A na początku roku styczen/luty zgodnie z tradycją pierwsi pojadą w dół 40-50 gr bo akurat skończy się świąteczno noworoczny zwiększony zbyt.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Dla vatovca tyle. A za listopad Giżycko po groszu do jednostki białka i tluszczu dołożyło. To masz już 2.68 brutto VAT. W mlekpolu przy tych parametrach wychodzi 2.47 brutto VAT. Za październik jak i listopad. Więc za październik jestem stratny 7 tys a za listopad ponad 10 tys. To są nie małe pieniądze. 

Na to wychodzi. Dla mnie to czysta głupota po tyle przerzut kupować i wzmacniać konkurencję i samemu tracąc przy tym dostawców. Chcą mleka to niech dadzą 3 netto i zaraz będzie mlekpol sprzedawał przerzut po 3.5 netto. I nie potrzeba będzie nowych dostawców bo ci co już oddają zwiększa im tyle 

Cena którą podałem jest dla ryczałtowca 

Opublikowano
8 minut temu, alfa napisał(a):

Wiele rzeczy jest prostych tylko się je nie potrzebnie komplikuje ale specjalnie komplikuje żeby więcej można była sobie wziąć. Wmawiano nam że tylko konsolidacja uratuje mleczarstwo. Że tylko z dużym podmiotem sieci i inni będą się liczyć bo dzięki temu że będzie duży podmiot lepszą będzie pozycja do negocjowania. A co mamy ?? Sieci robią co chcą, bo najwięksi kopią dołki jeden pod drugim kto da niższą cenę i wejdzie na półkę. Dodatkowo sprzedają swoje produkty lub dają w gratisie żeby sieci mogły sprzedawać je jako swoje. I chłopy uwierzyli w te bajki o tym że duży może więcej. Pokazali przykłady bankrutujących spółdzielni w których trzeba było wyje.ac prezesa i zarząd ( stary układ ) i zatrudnić ludzi którzy się na tym znają. I najważniejsze to postawić na jakość i promocję swojego produktu. Bo to się liczy. Nie ilość ale jakość a niestety 95% spółdzielni idzie tylko na masówkę bo innego zysku nie potrafią ogarnąć . Jak  ten ze z jednego jogurtu jest np  50 groszy zysku to z 10 będzie 5 zł a ze 100 będzie 50 zł itd. Ciężko ogarnąć że jak będzie jakość i klient będzie pytał o ten produkt to zamiast 50 groszy z jednego jogurtu będzie można zarobić 1 zł. A może tak jest im po prostu wygodniej. Po co się starać jak można robić masówkę. Mam blisko spółdzielnie w której pracuje bardzo dużo znajomych i co tam się nie wyrabia to głowa mała. Ale dopóki są rolnicy dla których ważne jest że chcą byle jakie odebrać i najważniejsze że ,,chcą odebrać „ to rolnicy będą doić bo brakuje parę lat do emerytury. Itd 

3 minuty temu, lamboEVO100 napisał(a):

Cena którą podałem jest dla ryczałtowca 

Nie możliwe. Bo dziś widziałem cennik gizycka. Za białko 0.33 , za tłuszcz 0.26. Ilość powyżej 40 tys to 20 groszy i kontrola 2 gr. To jest jest cennik z podwyżką na listopad po groszu. Jak odejmiesz po groszu to wyjdzie cennik za październik. Czyli 0.32 i 0.25. . To wychodzi 2.59 brutto VAT za październik przy parametrach 3.5 bi i 4.5 t. Powyżej 40 tys 

12 minut temu, greg1985 napisał(a):

Problem Tworzą  w dużej mierze Chińczycy którzy bardzo ograniczyli import produktów mlecznych wszystkich rodzajów.

W czerwcu był instruktor mówił że podobno rozważali wprowadzenie limitów na mleko oczywiście mówię o mlekpolu bo nie sztuka jest mleka nakupić ale trzeba to przerobić i dobrze sprzedać .

Także problem z ilością mleka mają z głowy jeśli tyle osób odeszło lub odejdzie w najbliższym czasie . Czy się tym martwią nie wiem ale jak będzie mało mleka to kupią drogi przeżut i jeszcze będzie gorzej dla nas🤷🤷🤷

Wtedy nam będą mówić że linie działają na pół gwizdka i generują duże koszta w stosunku do tego co przerabiają . Wpędzili nas jak i siebie w błędne koło przez tą gigantomanię. Przejmować zakłady jak leci, modernizować żeby przerabiały jeszcze więcej. Później potrzeba jeszcze więcej mleka. Na koniec okazuje się że produktu jest za dużo i żeby sprzedać trzeba schodzić z ceną. Dostawcy uciekają i mleka jest mniej. To zakłady generują i tak te same koszta ale mleka jest mniej do przerobienia więc koszt jednostkowy wzrasta i finalnie też dostajemy mniej za mleko. Takie błędne koło z ta gigantomania. Zamiast skupić się na doskonaleniu produktów i podstawowej liczbie dostawców to jest nacisk na ,,więcej „

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Na to wychodzi. Dla mnie to czysta głupota po tyle przerzut kupować i wzmacniać konkurencję i samemu tracąc przy tym dostawców. Chcą mleka to niech dadzą 3 netto 

Jałówki to teraz by były po 15tyś zł xD 

Opublikowano

@grzesiu masz jakieś informacje na temat osm Cuiavia Inowrocław. Podobno znalazł się inwestor, który z prywatyzuje mleczarnię. Ma wypłacić udziały, znajomy dostał ofertę cena Gus  plus 10 gr. Ciekawe, w jakim kierunku to pójdzie, tam jest kilka milionów długu. 

Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Niech są. Jak kto nie potrafi odchować to niech płaci. Ci co hodują na sprzedaż by się ucieszyli:) 

Dajesz swoim jalowkom  jakaś treściową czy tylko objetosciowke?

Opublikowano
50 minut temu, Pawel29 napisał(a):

Alfa, czemu inne mleczarnie potrafią wypracować zysk i uczciwie się nim podzielić. Nic do Ciebie osobiście nie mam ale jak jeszcze oddawales do mlekpolu to często na koniec miesiąca lub roku pisałeś to samo że jak by mieli z czego to by dołożyli A inne mleczarnie w tym samym czasie dawały premie więc to nie jest jakiś pojedynczy przypadek ale non stop mamy z tym do czynienia. A na początku roku styczen/luty zgodnie z tradycją pierwsi pojadą w dół 40-50 gr bo akurat skończy się świąteczno noworoczny zwiększony zbyt.

Dlatego piszę że problem jest głęboki i dotyczy najbardziej zarządu i po części później chłopów. Mnie najgorzej w mlekpolu wkurzało że budynki super maszyny linie również do tego cpny i bazy paszowo nawozowe gdzie i to i to potężna kasa i gdzie to jest. Ale jak im całe życie w głowie przejmowanie gniotow niechec ścigania wirowek, transport musi być rodzinny i w ostatnich latach dążenie do 2 mld skupu nie wazne że nie ma co z tym zrobić lub za pół darmo oddać to niestety jest jak jest 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

@grzesiu masz jakieś informacje na temat osm Cuiavia Inowrocław. Podobno znalazł się inwestor, który z prywatyzuje mleczarnię. Ma wypłacić udziały, znajomy dostał ofertę cena Gus  plus 10 gr. Ciekawe, w jakim kierunku to pójdzie, tam jest kilka milionów długu. 

Jak ma wypłacić udziały to pachnie polska firma na P to ich model ale tak tylko gdybam nic nie wiem. 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Niech są. Jak kto nie potrafi odchować to niech płaci. Ci co hodują na sprzedaż by się ucieszyli:) 

Tak tyle że ci co sprzedają na masową skalę to już sprzedali do Turcji , Libanu , Kazachstanu i to za jakieś 7 tyś bo cielność ma być 3-4 miesiące , sam znam gościa co opylił 30 sztuk bo nikt tego nie chciał u nas 2-3 miesiące temu .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v