Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Polsat news rozmowa o słowach generała.

Ale spokojnie, jesteśmy 3 armią NATO i ciągle się dozbrajamy🤣

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

No to - Pan generał się zagalopował.

Pan generał moim zdaniem powiedział cierpką prawdę. Pokó w Europie nie jest dobrem danym raz na zawsze, a pokolenia 1980+ staną przed zadaniem walki z bronią w ręku prędzej czy później, młodsze też. I nie jest to moim zdaniem "zagalopowaniem się" tylko stopniowym oswajaniem społeczeństwa z realną groźbą.

A to, czy społeczeństwo wierzy w to, co mówią generałowie, to inna bajka, skoro przez lata wmawiali mu politycy, że armia nie jest  potrzebna, że obroni nas mityczne "NATO" i inne bzdury. A tu okazuje się, że nasza armia jest jedną z najsilniejszych w NATO, chociaż z niewielkim potencjałem rozwinięcia w razie działań, bo głupie i populistyczne decysje polityków pozbawiły ją rezerw, w każdym razie - przeszkolonych rezerw, które można by zmobilizować i po przeszkoleniu rzucić do walki. To, co mamy, to mało udane próby łatania dziur. Ja wiem, że jak przyjdzie do konfliktu, to polak szabla w dłoń i na byle chabecie ruszy do boju. I powiem optymistycznie, że po pierwszych kilku miesiącach konfliktu z Rosją to by się może jakoś udało, tyle, że te pierwsze kilka miesięcy trzeba jakoś wytrwać, a jak rosja zajmie pół Polski, to nikt palcem w bucie nie kiwnie, by nam pomóc. Dlatego jako kraj nie stać nas na posiadanie małej, wyłącznie zawodowej armi, musimy się zdecydować na jakiś spradzony model , jak Finowie czy Szwjcarzy, nawet mimo oporu polityków. No i niestety, armię trzeba pozbawić sterowania politycznego. Bo obecnie generałowie to w głównej mierze BMW - bierny, mierny ale wierny. Wierny politykom, nigdy im się nie postawi,

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Na Polsat news rozmowa o słowach generała.

Ale spokojnie, jesteśmy 3 armią NATO i ciągle się dozbrajamy🤣

Tylko Tomaszowa  Lubelskiego  nie będziemy bronić .

@Ulman zaplanuje obronę za Generała .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Pan generał moim zdaniem powiedział cierpką prawdę.

Pan Generał nie jest od mówienia cierpkiej prawdy. Pan generał ma za zadanie przygotować armię do zadań jakie moga ją czekać w najbliższym czasie. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, mirro napisał:

Pan Generał nie jest od mówienia cierpkiej prawdy. Pan generał ma za zadanie przygotować armię do zadań jakie moga ją czekać w najbliższym czasie. 

To co czeka w  czasie ?.

Ile tego czasu ?.

@Ulman zaplanował obronę by mu starczyło czasu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

W kraju, gdzie wszyscy kłamią, ktoś tę prawde musi powiedzieć. A że wypadło na generała - trudno. A przygotowac armię może tylko w takim zakresie, na jaki pozwolą mu politycy, i to jest moim zdaniem chore

@mirro

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505018355850054&set=a.115058411512719&type=3&notif_id=1728146853459382&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Nie twa tę...u .

Dobrze wiesz jaka nie raz było pisane .

U ciebie wiecznie  jest pisana jakaś rewolucja obsesja albo zagrożenie. Napisz o co tym razem ci chodzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

U ciebie wiecznie  jest pisana jakaś rewolucja obsesja albo zagrożenie. Napisz o co tym razem ci chodzi.

Myślę, że gdyby wiedział, to by jakoś się wysłowił

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Bzdura nie wiecznie tylko jedna obecna pisana wiele razy to żeś tępy to nie moja winna .

1 minutę temu, jahooo napisał:

Myślę, że gdyby wiedział, to by jakoś się wysłowił

Trzymasz z tym z Tomaszowa ?.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Bzdura nie wiecznie tylko jedna obecna pisana wiele razy to żeś tępy to nie moja winna .

Trzymasz z tym z Tomaszowa ?.

NIe, ale mógłbys popracować nad klarownością wypowiedzi, bo mój sasiad po sześciopaku sikacza z marketu jest bardziej klarowny w swoich bajdurzeniach

Opublikowano

noooooo, takiej głupiej wymówki to nawet Roman nie wymyslił 🤣  Wiele razy to ty pisałeś o takich absurdach że cięzko okreslić o który ci chodzi a najgorsze że ty sam tego nie wiesz😄

Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

Pan generał moim zdaniem powiedział cierpką prawdę. Pokó w Europie nie jest dobrem danym raz na zawsze, a pokolenia 1980+ staną przed zadaniem walki z bronią w ręku prędzej czy później, młodsze też. I nie jest to moim zdaniem "zagalopowaniem się" tylko stopniowym oswajaniem społeczeństwa z realną groźbą.

A to, czy społeczeństwo wierzy w to, co mówią generałowie, to inna bajka, skoro przez lata wmawiali mu politycy, że armia nie jest  potrzebna, że obroni nas mityczne "NATO" i inne bzdury. A tu okazuje się, że nasza armia jest jedną z najsilniejszych w NATO, chociaż z niewielkim potencjałem rozwinięcia w razie działań, bo głupie i populistyczne decysje polityków pozbawiły ją rezerw, w każdym razie - przeszkolonych rezerw, które można by zmobilizować i po przeszkoleniu rzucić do walki. To, co mamy, to mało udane próby łatania dziur. Ja wiem, że jak przyjdzie do konfliktu, to polak szabla w dłoń i na byle chabecie ruszy do boju. I powiem optymistycznie, że po pierwszych kilku miesiącach konfliktu z Rosją to by się może jakoś udało, tyle, że te pierwsze kilka miesięcy trzeba jakoś wytrwać, a jak rosja zajmie pół Polski, to nikt palcem w bucie nie kiwnie, by nam pomóc. Dlatego jako kraj nie stać nas na posiadanie małej, wyłącznie zawodowej armi, musimy się zdecydować na jakiś spradzony model , jak Finowie czy Szwjcarzy, nawet mimo oporu polityków. No i niestety, armię trzeba pozbawić sterowania politycznego. Bo obecnie generałowie to w głównej mierze BMW - bierny, mierny ale wierny. Wierny politykom, nigdy im się nie postawi,

myśle ze bardzo mała cześć będzie chciała ginąc za nasz kraj

Opublikowano
2 minuty temu, masa24 napisał:

myśle ze bardzo mała cześć będzie chciała ginąc za nasz kraj

i w tym punkcie myślę inaczej, aczkolwiek pewna część społeczeństwa, ta "światowa i europejska" zapewne sp***doli z kraju już jak poczuje smród

zawsze pewna część to byli tvhórze i egoiści, cała nadzieja w tym, że niemcy zamkną granice jak tylko coś poczują

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

i w tym punkcie myślę inaczej, aczkolwiek pewna część społeczeństwa, ta "światowa i europejska" zapewne sp***doli z kraju już jak poczuje smród

zawsze pewna część to byli tvhórze i egoiści, cała nadzieja w tym, że niemcy zamkną granice jak tylko coś poczują

Nie warto ginąc za Polityków @jahooo .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v