Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jaka kur...a patologia , wolny rynek ile kto chce tyle płaci . nie podoba się nie sprzedawaj .

Leć do Rudego powiedz mu że za mało płacą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Po tyle nie mam zamiaru 

To nie jest wolny rynek.

Cena to patologia i tyle

3 minuty temu, galan99 napisał:

nie sprzedawaj

Cieszta się dalej i czekajta na tanie zagraniczne...

Były fotki co jedzie do Polski.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Styczeń to dobry miesiąc na zdziwienie.:lol:

jak i jedenaście pozostałych

no może styczeń i lipiec bardziej sprzyjają zdziwieniom zaplanowanym odgórnie i co to za zdziwienie jeśli zaplanowane. Jak coś walnie po za planem ot tak samo z siebie to wtedy jest dopiero "impreza"
To że coś drożeje czego państwowe aparatczyki cenami sterują? mnie by zdziwiło gdyby coś potaniało z tych cen i do reglamentacji nie doprowadziło
no teraz weszli na "wyższy poziom" - nawet jak drożeje to i tak racjonowanie grozi i ten unijny syf prędzej niż później się rozdzielnictwem skończy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Rynek wg. liberałów wyreguluje się sam . System osłon i mrożenia cen podwyższał inflację ? system podwyżek cen nośników energii czy tam ich uwolnienia spowoduje spadek inflacji ?

system zaniżania cen obniża produkcję i w efekcie prowadzi do jeszcze wyższej inflacji od tej której chwilowo tym "mrożeniem" zapobiegł; najczęściej nie tylko inflacji a zapaści gospodarczej włącznie z likwidacją "przemarzniętej' waluty którą trzeba zastąpić nową  a czasami do upadku państw i zastępowanie ich przez mniej durne w kwestiach "kriogeniki cenowej"

zawyżanie cen sztuczne identyczne skutki wywoła bo blokuje popyt i też obniża produkcję a to nie pieniądz jest najważniejszy na rynku tylko produkt przy jednoczesnej skali popytu nie blokowanej sztucznie zawyżanymi cenami.

człowiekowi jako z natury głupiej istocie wydaje się że coś mądrzejszego wymyśli stąd mamy teraz w rolnictwie zapaść popytową z wcześniej sztucznego zawyżania cen a w energetyce niebawem braki nośników energii z tych cen zaniżania sztucznego.
to jest tak proste że aż dziwię się że muszę te oczywistości kolejny raz opisywać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Inflacja jest na rękę rządzącym, bo dzieki wzrostom cen rosną wpływy do budżetu (na papierze) i PKB. Gorzej, jak za te większe pieniądze przyjdzie coś wybudować, np drogę, to się okazuje, że za mało pieniędzy, ale to juz często problem innej ekipy po wyborach

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Inflacja jest na rękę rządzącym, bo dzieki wzrostom cen rosną wpływy do budżetu (na papierze) i PKB. Gorzej, jak za te większe pieniądze przyjdzie coś wybudować, np drogę, to się okazuje, że za mało pieniędzy, ale to juz często problem innej ekipy po wyborach

inflacja jest co najwyżej miarą nieudolności rządzących choć w konstrukcji jaką jest pieniądz fiducjarny może być wynikiem pecha gdy jakiś nieprzewidziany kataklizm jeszcze się doda do owej nieudolności kacyków.
Niezmienna wartość abstrakcji jaką jest pieniądz współczesny też dobra by nie była bo było by to zbyt sprawiedliwe względem praw Natury. W Przyrodzie nigdy nie było możliwości zapewnienia sobie zasobów wszelakich na jedno pokolenie a w systemie niezmiennie stabilnego przelicznika pieniądza do produktu było by to możliwe i jako sprzeczne z samą Naturą.... ; inflacja to jeszcze nie jest najgorsze co społeczeństwa spotyka przez nikczemność ich władców, inflacja jest tylko pierwszym wskaźnikiem tej nikczemności

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v