Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I niby taka szprycha z inwalidą siedzi, weź lepiej sprawdź czy Ci rogi nie rosną xD Bo to chyba o sobie o tych rogach piszesz xD 

a pisalem cos ze sobie motor kupuje ???

stan sobie na parkingu kolo niebieskiej koperty i popatrz kkiedys jacy ludize tam parkuja..

ja jestem w pracy a ty ?? zamiast  w lozku z zona ?? 

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

w rp jest artykuł o tym, zrobiono obławę większą niż na morderców

A po co uciekali, przecież wiedzieli, że mają prawomocny wyrok, trzeba było się samemu zgłosić do ZK a nie robić szopkę z policją ...

1 minutę temu, jacus napisał:

Ty jesteś w pracy a żona sama a może nie sama w domu xD 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

ale przemówieniu gadał ze chce ustawę medialną z porozumieniu dudy czy mu ruła mięknie    ,,, ?

a zapomniałem wczorajsze w całości gdzie obejrzeć bo się spóźniłem i tylko końców...
ale zaraz; o wczorajszy wywiad dla trojga Ci chodzi czy jakie inne przemówienie?

a co do mięknięcia Mu .. czego? no niech będzie xD - tej "ruły" to wszystko dopiero przed Nim bo zdaje się nie dostrzegać że dopchał się do władzy w innej Polsce od tej w jakiej Jego klike z tej władzy wyrzucono a nawet w zupełnie już innym świecie i gadki szmatki dla przedszkolaków już tu na nikogo nie działają i to że beton pisowski jakiś opór stawia już na starcie to wcale nie znaczy że ten opór się nie rozszerzy nawet o tych którzy jeszcze dziś są przychylni i to bardzo szybko jeśli będzie takie durnoty robił jak ta na tej rocznicy
Federalizacji xujni tacy się nie przysłużą jeśli będą takimi fajtłapami wizerunkowymi bo nawet zwolennicy z żenady zapomną dlaczego są zwolennikami federalizacji jeśli twarzami tej federacji mają być takie fajtłapy
dobra, trochę się zamotałem w estetyce składni no ale ja niczego tu nie forsuję i jestem jedynie wizerunkiem chłopa ze wsi co i język ma przaśny i składnię ;) punkt widzenia i poglądy - zdaje mi się - też

35 minut temu, nie napisał:

w rp jest artykuł o tym, zrobiono obławę większą niż na morderców

no na wszelki wypadek jak by więcej takich jak Ten

40 minut temu, nie napisał:

Krzysztof Smela - pierwszy zastępca stołecznego komendanta nie wyraził zgody, aby przy jak najszybszym zatrzymaniu ministrów Kamińskiego i Wąsika, używano środków techniki operacyjnej, m. in. podsłuchów.
Został za to wyłączony z akcji.
Na znak sprzeciwu podał się do dymisji.

są jeszcze uczciwi 

się podało do dymisji w czasie akcji to żeby choć ze dwóch zostało co by akcję dokończyli xD

btw - dzięki za info o Tym Smeli; pierwsze słyszę

che! xD
szła drogą procesja i jakieś tam kantyczki potarzali za księdzem jak to procesja aż tu dochodzą do rzeki i ksiądz krzyczy - stać procesja! most zwalony!
i procesja ze słowami - staćprocesja mostzwalony; stoczyła się w rzekę zwalając za sobą i księdza.

jakiś idiota dostał załącznik w mailu nakazującym wydrukowanie i wywieszenie na tablicy ogłoszeń załącznika to ten dureń maila wydrukował z własnymi danymi jako adresata i - a jakże - na publicznej tablicy wywiesił xD

https://spidersweb.pl/2024/01/poczta-polska-zastrzezenie-pesel-informacja.html

komuna zakonserwowana w puszce Poczty Polskiej jak żywa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

do przemyślenia na noc :) 

„Jesteśmy tak przyzwyczajeni do wojny PiS-u z Platformą, że mało kto zdaje sobie sprawę, że kryzys, z którym mamy teraz do czynienia, nie jest klasyczną, partyjną nawalanką. W tej sprawie właściwy front przechodzi gdzie indziej. W tym przypadku walczy władza sądownicza z wykonawczą. Oczywiście, nie cała. Część władzy sądowniczej, wspierana przez część korporacji prawniczej, walczy z prezydentem. O władzę, której trójpodział wcale nie znaczy tego, co nam się próbuje od dłuższego czasu wmawiać, pełnej wzajemnej niezależności trzech jej rodzajów, bo demokracja funkcjonuje dzięki zasadzie równowagi i kontroli władz czy też systemowi równoważenia i hamowania władz.

Profesorowie prawa, którym przez całe lata abolicja indywidualna nie przeszkadzała, zmienili na jej temat zdanie, po jej pierwszym w Polsce zastosowaniu.
Dziś oburzają się, że zastosowanie abolicji w formie prawa łaski jest niczym innym jak ingerencją w wymiar sprawiedliwości. I to jest prawda. Dokładnie o to w tym chodzi. Prezydent (władza wykonawcza) dostał narzędzie, którego może użyć w momencie, w którym sąd (władza sądownicza) zrobi coś, co z punktu widzenia państwa nie jest dobre.
Sądy chciałyby mieć władzę ostateczną. I o to walczą, tyle że każda władza musi być kontrolowana, bo inaczej się wynaturza. Prawnicza dyskusja o prezydenckim prawie do ułaskawiana jest dość wsobna. Dla prostego człowieka, który wiedzę o kwestiach prawnych czerpie z amerykańskich seriali, informacja o tym, że w najważniejszym polskim podręczniku procedury karnej napisano o abolicji indywidualnej, nie mówi zbyt wiele.
Dużo łatwiejszy do przyjęcia jest komunikat: Jak można ułaskawić niewinnego? Przecież przed prawomocnym wyrokiem każdy jest niewinny. He, he. Zwłaszcza gdy jest to poparte tekstem: współczesne prawo nie zna takiej sytuacji. A przecież zna. Dlaczego Nixon nie stanął przed sądem? Bo go Ford ułaskawił. A czy został skazany przez jakiś sąd? Nie został. Nie stanął przed sądem. Bo go Ford ułaskawił. Wszelkie przestępstwa, które mógł popełnić podczas pełnienia urzędu prezydenta.
Amerykański prezydent może ułaskawić jeszcze przed postawieniem w stan oskarżenia. Nikt się jakoś specjalnie nie oburza. Jest traktowane jako element systemu checks and balances. Powtarzam, chodzi o to, żeby w sytuacji gdy władza sądownicza odwali jakąś manianę, władza wykonawcza mogła to skorygować.
Przepis dotyczący ułaskawienia w amerykańskiej Konstytucji brzmi tak: „He shall have Power to grant Reprieves and Pardons for Offences against the United States, except in Cases of Impeachment” („He”, czyli Prezydent Stanów Zjednoczonych).
U nas tak: „Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu”.
Pomijając fakt, że w Stanach musiano oddzielić prawo stanowe od federalnego, można odnieść wrażenie, że ktoś od kogoś odpisywał.
Kiedy się w dyskusji o ułaskawieniu używa przykładu Stanów Zjednoczonych, od razu można usłyszeć, że tam jest inny system prawny. To prawda, jest. Ale zasad demokracji uczy się od nich cały świat. No i jeszcze jedno, o czym z niewiadomych przyczyn nikt chyba nie mówi, abolicja indywidualna, czyli możliwość uniewinnienia przed prawomocnym wyrokiem, poza Polską, w Europie, funkcjonuje w siedmiu państwach. Jest też w Izraelu. Więc nie jest to wcale jakaś aberracja.
W naszym konstytucyjnym układzie Prezydent, niezależnie od tego, czy go lubimy, czy nie, ma największą legitymację. Decyzję o jego wyborze podejmuje największa liczba ludzi. W związku z tym, w naszym imieniu może podejmować różne decyzje. Na przykład może zawetować ustawę, może przyznać obywatelstwo. Może nadać order. Może też ułaskawić. W naszym imieniu. I jakby na to nie patrzeć, próba pozbawienia go prawa do tego jest próbą pozbawiania tego prawa nas wszystkich.” Marcin Kędryna

ktoś trafnie dodał:

Władza sądownicza nie walczy z wykonawczą, tylko z Narodem o pełną niezależność od niego.

przecież są, jak to sami o sobie mówią: "zupełnie nadzwyczajną kastą ludzi"

Opublikowano (edytowane)

sędzią ma prawo być każdy a nawet obowiązek bo jak by inaczej mógł na każdym kroku zgodnie z prawem postępować?
uzurpowanie sobie wyłączności prawa oceny co słuszne co nie przez tylko wyróżnionych z samej logiki czyni ich kastą a czy samozwańczą? no skoro oni sami tylko mają prawo decydować kogo do prawa osądzania dopuścić to jak najbardziej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wole cieply baltyk niz goraca chorwacje 😂

ja odwrotnie 

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a zapomniałem wczorajsze w całości gdzie obejrzeć bo się spóźniłem i tylko końców...
ale zaraz; o wczorajszy wywiad dla trojga Ci chodzi czy jakie inne przemówienie?

ja w Polsacie jak rozmawiali o tym widziałem też nie widziałem całości 

a co do mięknięcia Mu .. czego? no niech będzie xD - tej "ruły" to wszystko dopiero przed Nim bo zdaje się nie dostrzegać że dopchał się do władzy w innej Polsce od tej w jakiej Jego klike z tej władzy wyrzucono a nawet w zupełnie już innym świecie i gadki szmatki dla przedszkolaków już tu na nikogo nie działają i to że beton pisowski jakiś opór stawia już na starcie to wcale nie znaczy że ten opór się nie rozszerzy nawet o tych którzy jeszcze dziś są przychylni i to bardzo szybko jeśli będzie takie durnoty robił jak ta na tej rocznicy
Federalizacji xujni tacy się nie przysłużą jeśli będą takimi fajtłapami wizerunkowymi bo nawet zwolennicy z żenady zapomną dlaczego są zwolennikami federalizacji jeśli twarzami tej federacji mają być takie fajtłapy
dobra, trochę się zamotałem w estetyce składni no ale ja niczego tu nie forsuję i jestem jedynie wizerunkiem chłopa ze wsi co i język ma przaśny i składnię ;) punkt widzenia i poglądy - zdaje mi się - też

chłopa mądrego dobrze czasami posłuchać 

" Nie spoczniemy, dopóki nie będziemy pewni, że Polska będzie wolna od nienawiści, od kłamstwa, że już nigdy złe słowo nie zabije żadnego uczciwego człowieka — podsumował Donald Tusk."

chłopie! co ty pier..lisz? po pierwsze to dobrze wiesz że sam jesteś obiektem nienawiści wielu i taka deklaracja choćby i jako okolicznościowa mowa trawa czym dla takich ma być? nakazem miłości|? ostrzeżeniem? groźbą? i to w jakich okolicznościach .... z resztą - sam knułeś przeciw zmarłemu a teraz wieki żałobnik?

masz tu nawet nie mrugnie jak kłamie 

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

a pisalem cos ze sobie motor kupuje ???

stan sobie na parkingu kolo niebieskiej koperty i popatrz kkiedys jacy ludize tam parkuja..

Kurna...jak mnie kaszel męczy. Się rozbudzilem....

To mówisz Jacus że nie szkoda Ci 10 tysi na wycieczkę, ale na żarcie 200 już tak?

Wolisz wpieprzac stare kanapki, bo tego na fb nie widać?

Żona. A chętnie bym zobaczył. Jeden już tu wstawiał. Tylko się okazało że ona nie jego.

Motocykl kupujesz?

Można wiedzieć jaki? Jakiej kategorii prawko masz?

Pamiętaj 

Ogar to nie motocykl.

A jeszcze mam taką prośbę.

Pokaż tą przyczepę co nią plony przeliczasz.

No i fotkę licznika Zetora.

Robiąc tysiąc rocznie godzin, to pewno już 4 raz licznik się przekręca...

Po prostu udowodnij coś czasami, bo tych co się chwalą to tu sporo 

Ja raczej zazdrościł nie będę. Co najwyżej będę podziwiał.

Chłopie. Pomyśl o leczeniu...

Twoje fantazje się przestają kupy trzymać. 

Cza jakiegoś syropu poszukać bo się udusze....

• Like 2
Opublikowano

wyspalem sie z deka i mi troche przeszlo.

wez syropku.. a pozniej snickersa-bo zaczynasz gwiazdorzyc  🤣

ile razy ci pisalem ze nie zyje z samego rolnictwa.. do tego zawsze skladamy sie we dwoje na wyjazd..

jak myslisz skad znam sie na naprawach zetorow ?? gdybym pyrka na paru ha to tego ciagnika trudno zajechac.. 1000t robilem pare lat temu i na 2 ciagniki zetorkiem gora 600. teraz 600 obydwoma ,moze ciut wiecej.

zapomniales ze mam rmg ?? kurna prawie na przyczepe i kawalek kosiarki starczylo-na jeden beben dokladnie.musze wniosek o reszte kiedys zlozyc..opryskiwacz za swoje kupiony

zdjecia masz w internecie marpol-trailer pjm 5 czy jakos tak.

ogar to byla moc-szczegolnie jak masz 14 i do szkoly dojezdzasz..

prawo jazdy abt jak kazdy absolwent szkoly rolniczej  w tamtych czasach.

z tym zdjeciem to dal plame-nie pasowalo mi to za bardzo do okolicznosci przyrody ale nie sprawdzalem.

tez moge wziac zdjeci zneta i wstawic jako swoje.. sa lepiej zrobione ,ladniejsze, ja nie robie duzo zdjec bo w googlach sa lepsze.

jedynie to dzieciom wyyslam na messengerze- 

romus ty gornik wiec lubisz skaly,kamienie i beton- piasek i to marny w paru miejscach jest.. zloty rat na wyspie chyba tak sie nazywa ta plaza..

byles  w makarskiej ? 5 rzedow hoteli do gory i 5 metrow "plazy "". lezak za 40 euro.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jacus napisał:

jak myslisz skad znam sie na naprawach zetorow

Pojęcia o nich nie masz.

Ze sprzęgłem to pokazałeś i mi wystarczy.

Nie trafiłeś nawet w przyczynę.

Połaziłem po dworze to mi kaszel przeszedł...tylko się coś spociłem.

Kurna musi to nie jest zwykle przeziębienie. Jutro, jak się dożyje, trzeba będzie do lekarza się zgłosić....a jeszcze inne dolegliwości powróciły...

Ciężki żywot mój....

A nie .

Co do podnośnika prawdopodobnie masz rację. 

Trzeba zrobić rozdzielacz. 

Tylko podobno mało gdzie robią to dobrze.

Se chyba fundne nowy ...jak dożyje 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

dobrze ze tutaj same sk***ysyny sa 🤣

rozdzielacz wyslij do tucholi.. niedawno zobaczylem ceny nowych .. podrozaly jak zetory.

co bylo z tym sprzeglem ?? mc gaywerem nie jestem ,tez moge sie pomylic.

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jeszcze będzie 

WOLNA POLSKA OD TUSKA

https://youtu.be/OgGGemf00rQ?si=yqr_tJpIwPK5bmMR

jak nic pol miliona albo i wiecej...

widziales kiedys pielgrzymke jpII ??  taka garstka nie robi wrazenia..

boga do tego juz nie mieszajcie- rzady pis-u doprowadzily do zaglady kosciola...

w tym jednym prezes mial racje-rzady pseudo-katolibanu to koniec kk w polsce..

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

rozdzielacz wyslij do tucholi.. niedawno zobaczylem ceny nowych .. podrozaly jak zetory.

Właśnie pacze....szalone ceny..

Ze sprzęgłem....było tak....że pojęcia nie miałeś czemu drugi stopień wcisnąć się nie da...a właściwie zaciągnąć 

Wytłumaczylem wtedy.....se poszukaj...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jeszcze będzie 

WOLNA POLSKA OD TUSKA

https://youtu.be/OgGGemf00rQ?si=yqr_tJpIwPK5bmMR

Akurat to nie powinien być repertuar na manifestacje polityczne, bo choć ładnie tłum ciągnie to trochę o śmieszność trąca.

Może gdyby po niemiecku zaśpiewali to by płemieł zlozumial.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, dysydent napisał:

" Nie spoczniemy, dopóki nie będziemy pewni, że Polska będzie wolna od nienawiści, od kłamstwa, że już nigdy złe słowo nie zabije żadnego uczciwego człowieka — podsumował Donald Tusk."

chłopie! co ty pier..lisz? po pierwsze to dobrze wiesz że sam jesteś obiektem nienawiści wielu i taka deklaracja choćby i jako okolicznościowa mowa trawa czym dla takich ma być? nakazem miłości|? ostrzeżeniem? groźbą? i to w jakich okolicznościach .... z resztą - sam knułeś przeciw zmarłemu a teraz wieki żałobnik?

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ufuk9kpTURBXy8wNTU1ZDAxMGY3ZTcyZjU0MWQ3OTgzMmE5MjJjNzliOC5qcGeTlQMAzJnNExjNCr2TBc0DFM0BvJMJpjYwOWQ1OQbeAAGhMAU/donald-tusk-pojawil-sie-w-sobote-na-uroczystosciach-z-okazji-5-rocznicy-smierci-pawla-adamowicza.webp

Ta z prawej strony kadru, Jej spojrzenie może przypadkowe ale robi wrażenie jak by myślała coś podobnego o cyniźmie tego człowieka na którego patrzy wszak musi pamiętać co się działo zanim (zapewne Jej ojciec bo tylko się domyślam że to córka) padł ofiarą zamachu i dlaczego akurat ten teraz sobie wykorzystuje politycznie śmierć człowieka którego przecież usiłował politycznie zniszczyć?

jak ja się brzydzę polityków to brak mi słów

Teraz jaki on święty , wychwalany  wstydzili by się  , na swego zbierać haki a teraz bohatera robią . Może Męczennik będzie .

P. Adamowicz zbuntował się platfusom i nie ustąpił miejsca w kandydowaniu na prezydenta Gdańska przez co ekipa Tuska nawet zaczęła zbierać przeciw Niemu dowody na jakieś finansowe machlojki by buntownika wykosić a teraz takie coś?
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-nie-spoczniemy-dopoki-polska-nie-bedzie-wolna-od-nienawisci/c4crpcy

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

żaden rząd w 1.5 miesiąca nie oszukał tyle razy  tak jak rząd rotacyjny

Robią to co obiecali, porządki w TVP, PiSiory do pierdla idą, teraz porządki w prokuraturze ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bo to rząd oszustów

żaden rząd w 1.5 miesiąca nie oszukał tyle razy  tak jak rząd rotacyjny

Rewolucyjny z 15 paź Roku Pańskiego 2023.

8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Robią to co obiecali, porządki w TVP, PiSiory do pierdla idą, teraz porządki w prokuraturze ;) 

Niech i 100 zamkną jakie to ma znaczenie , połowy kraju nie zamkną . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v