Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Może nie tyle, ale wystarczy by nasz rynek zj***ć.

Żeby nasadzić trzeba mieć pracownika aby to zebrać, a z tym z roku na rok coraz gorzej ... To nie pszenica czy kukurydza, że 200ha obsłuży jedna osoba ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Może nie tyle, ale wystarczy by nasz rynek zj***ć.

Nie ma szans. Jakimś innym warzywem co można zebrać kombajnem to owszem można zastapić pszenicę . tylko trzeba gdzieś to komuś sprzedać

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Uważaj żeby w porzeczce wirusa nie znaleźli, chociaż i tak pewnie będzie tania patrząc po ilości nasadzeń w okolicy ...

A co myślisz że nie mogę tego się spodziewać?

Mam świadomość że nie ma takiego skurwysyństwa  którego nie da się nam zrobić byle zarobić na nas.

Nie musisz mi kontrować moimi uprawami. Wiem że žle będzie, ale Ty trochę za bardzo w bańce iluzji żyjesz.

Biedny mieszczuch też truskawkę ograniczy, a jak jeszcze telewizja śniadaniowa szepnie słowo że lepiej truskawki kiwi i granatem zastąpić...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Biedny mieszczuch też truskawkę ograniczy, a jak jeszcze telewizja śniadaniowa szepnie słowo że lepiej truskawki kiwi i granatem zastąpić...

Już mieli w tym roku nie jeść bo rekordowa inflacja, a nadal żarli ... Truskawka plonowała jak już dawno nie pamiętam, większość poszła jako deserowa bo nie było warunków na szarą i antraknozę i wszystko poszło ...

Nie lubię takiego paplania i snucia wymysłów, przyjdzie sezon to będzie wiadomo jak jest ... A na razie to trochę jak wróżenie z fusów ... W 2023 też na wiosnę mówili, że miasto nie kupi, zrezygnuje z truskawki a było inaczej ...

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

To myslisz że truskawki można napierdzielić tyle samo co pszenicy ? do niczego mi to nie potrzebne .

Nikogo nie zdradziłem. To co napisałem to mają ludzie oponie o rolnikach blokujących miasta

Opakowałeś to tak że przez PIS cierpią rolnicy i ci co przez protesty , rolnicy zagłosowali na PO i TD a tu klaps , granice otwarte , zboża po 500-  650 zł , paliwo drogie , żywność w górę o vat a od lipca energia o 70 % w górę . PISie wracaj bo nas zamordują .

Opublikowano

A kto ci się ogranicza, kosze pełne w marketach . truskawka i tak była tańsza ostanio

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

...no zobaczymy..

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Już mieli w tym roku nie jeść bo rekordowa inflacja, a nadal żarli ... Truskawka plonowała jak już dawno nie pamiętam, większość poszła jako deserowa bo nie było warunków na szarą i antraknozę i wszystko poszło ...

Rekordowa inflacja i rekordowa ilość pieniędzy w portfelach.

Rolników też było stać kupować maszyny z placu bez targowania.

Ale minął rok i w portfelach zaczyna wiatr hulać bo od czasu truskawki inflacja mocno  wydrenowała  zasoby.

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Opakowałeś to tak że przez PIS cierpią rolnicy i ci co przez protesty , rolnicy zagłosowali na PO i TD a tu klaps , granice otwarte , zboża po 500-  650 zł , paliwo drogie , żywność w górę o vat a od lipca energia o 70 % w górę . PISie wracaj bo nas zamordują .

To mam wyprzeć ze świadomości że pis rządził w latach 2015-2023r ? paliwo po tyle co i za pis .

żywność tylko przez 2 lata miała zerową stawkę vat

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

A kto ci się ogranicza, kosze pełne w marketach . truskawka i tak była tańsza ostanio

... nie gadam że zdrajcami .. takimi co....abo już nic ..

Przed chwilą, Agrest napisał:

Rekordowa inflacja i rekordowa ilość pieniędzy w portfelach.

Rolników też było stać kupować maszyny z placu bez targowania.

Ale minął rok i w portfelach zaczyna wiatr hulać bo od czasu truskawki inflacja mocno  wydrenowała  zasoby.

Republikę oglądasz?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

No i widzisz @witejus twój apel na nic ...

Szkoda mi czasu na taką dyskusję, nie interesuje mnie wróżenie z fusów ... Ja tam robię swoje, będę się starał wyprodukować jak najlepszy towar, a ceny przyjdą w czasie sezonu ... Na cenę nie mam wpływu, mam tylko wpływ na to co wyprodukuję ...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Oby nigdy więcej że a przynajmniej nie z pokurczem i jego bandą 

pójdziemy zagłosujemy na konfederację we wszystkich wyborach aż wygrają i też będziemy narzekać na nich

Opublikowano

... nie gadam że zdrajcami .. takimi co....abo już nic ..

Republikę oglądasz?

Nie, a co ?

Mówią jak ja?

Tz że žle mówią?

Nie miałeś rekordowrj ilości gotówki?

Ja jeszcze nigdy taką kwotą nie obróciłem.

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

pójdziemy zagłosujemy na konfederację we wszystkich wyborach aż wygrają i też będziemy narzekać na nich

I dobrze, ważne alby poprzednikom kopa zasądzić 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Nie miałeś rekordowrj ilości gotówki

Miałem, ale nie dzięki PiSowi.

W sumie to nadal mam...

To teraz przez ....wina Tuska?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No i widzisz @witejus twój apel na nic ...

Szkoda mi czasu na taką dyskusję, nie interesuje mnie wróżenie z fusów ...

Jaki apel? To że widzę zagrożenia których Ty nie widzisz , prowadzimy dyskusję, oznacza że się kłócimy i jest rozłam pomiędzy rolnikami?

Jedziemy na jednym wózku tylko nie wypadamy z niego jednocześnie

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Jaki apel? To że widzę zagrożenia których Ty nie widzisz , prowadzimy dyskusję, oznacza że się kłócimy i jest rozłam pomiędzy rolnikami?

I co w związku z tymi zagrożeniami mam zrobić ?? W ha truskawki i tak już mam wpakowaną kasę na nasadzenie, pielenie itd, koszty na wiosnę to raptem ułamek kosztów produkcji, jakieś 20.000 na ha, jestem w stanie tyle zaryzykować, jak się uda to wyjmę dużo kasy, ale jak nie dam tej ochrony i nawozów na wiosnę to stracę 60.000 zainwestowane do tej pory, co byś zrobił, dbał dalej czy odpuścił bo może ludzie nie kupią truskawki ??

Powiesz ograniczyć koszty, nie da się tak łatwo, bo jeden zabieg za 800zł/ha mniej może spowodować, że choroba zniszczy system korzeniowy albo spleśnieje 5t/ha, warto ?? Mogę nie wykonać kolejnych nasadzeń, ale to co już mam zasadzone to głupotą było by nie zadbać ...

Bób też mówią że ma byc tani w tym roku, w zeszłym też tak mówili, a było 8zł/kg w hurcie przy plonie 8t/ha, nie warto było zaryzykować ? Nasiona i opryski to 5.000 na ha, zaryzykowałem i zarobiłem ...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie ważna jest cyferka na koncie, ważne jest co można za tą cyferkę kupić ...

No wiem co kupiłem i wybudowałe. Mam świadomość jaką to ma wartość

Miałem, ale nie dzięki PiSowi.

W sumie to nadal mam...

To teraz przez ....wina Tuska?

Weź zacytuj gdzie choć raz słowo pis padło?

Argument że ludzie i tak drogo zapłacą za truskawkę bo płacili jak inflacja była. To napisałem że jak była inflacja to i rekordowa ilość pieniądza w portfelu. Nic o polityce. A że wkońcu inflacja wyczyści portfel było wiadome i to następuje w tym czasie. 

I pada argument że będą drogo płacić za truskawkę bo kiedyś drogo płacili.

Paplanie, bełkot i wróżenie z fusów według Tomka.

Niech ma jak najlepiej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v