Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał:

To jest bardziej problem statystyczny niż cybernetyczny - po prostu mózg analogowy ma nieskończenie więcej możliwych stanów od mózgu ograniczonego dowolnym systemem liczbowym stanów jeśli oba są złożone z podobnej ilości masy (atomów, cząsteczek... no - elementów)

Z dywagacji uczelnianych pamiętam, że badano sterowniki PLC o wielu stanach, coś żeby przybliżyć się do analogowej charakterystyki ludzkiego mózgu, nie udało się to, ślepa uliczka rozwoju technologii. Coś jak samochody elektryczne, tylko łącznik między obecną technologią silników spalinowych a czymś co nastąpi w przyszłości, tam samo te sterowniki były ślepą uliczką, zastąpiły je maszyny "inteligentne" korzystające z sieci neuronowych i możliwości "uczenia się". Tylko to nadal jest maszyna, która jest mądra na tyle, na ile mądry był jej programista ...

Nie mówiąc już o tym jak droga jest technologia tz co-botów, robotów mogących pracować w tej samej przestrzeni co człowiek ... Mało która firma się na to decyduje ze względu na koszty ... To wszystko fajnie wygląda na Targach, ale jak przychodzi do ceny to już inaczej sprawa wygląda ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Sejm przyjął uchwałę ws. nałożenia sankcji na import rosyjskiej i białoruskiej żywności. Za projektem głosowało 441 posłów. Dwóch posłów wstrzymało się od głosu - obaj to przedstawiciele Konfederacji. Poprawki PiS nie uzyskały większości.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

która jest mądra na tyle, na ile mądry był jej programista ...

Nie zawsze. Bo widziałem zakład gdzie PLC Siemensa starszej generacji postawiły demba cały zakład, Okazało się że nie wymieniono w nich na czas bateryjek po 5PLN sztuka.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał:

Okazało się że nie wymieniono w nich na czas bateryjek po 5PLN sztuka.

Wina serwisu że nie wykonał obsługi na czas, w ciągniku co ileś godzin/mtg wymienia się olej, a w sterowniku PLC co ileś godzin pracy trzeba wymienić bateryjkę za 5 PLN ;) Chociaż wątpię że tyle kosztowała znając to jak Siemens się ceni za takie pierdoły xD Nawet karty pamięci do sterowników mają swoje specjalne, odpowiednio kodowane xD Jak włożysz mu zwyczajną kartę pamięci nie zakodowaną to sterownik jej nie widzi ... Karta pamięci którą kupisz w markecie elektro za 20-30 PLN kosztuje u nich 100PLN ...

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mirro napisał:

Chyba od ogromnej bidy.:lol:

jakie cechy określają robota? reakcja na zmiany w otoczeniu oraz adekwatny na te zmiany wpływ na to otoczenie
nikt nie powiedział że robot to komputer w obecnym rozumieniu. równie dobrze może to być czysto mechaniczne ustrojstwo.

kontruuje się przecież miny potrafiące rozpoznać co znalazło się w polu ich rażenia i przeciwpiechotna na czołg nie wybuchnie, se poczeka na coś "delikatniejszego" a ppanc piechura puści. bywają już i takie niewykrywalne większością metod saperskich co pozna i sapera puści a dopiero za którymś tam obok przechodniem sobie "wylosuje" wybuchnąć

ile to już lat temu jankesi chełpili się autonomiczną bronią tylko nie mieli dość motywacji przeciwko strachowi jej uruchomienia? a no powoli motywacja narasta i na pewno tylko jeszcze udoskonalono m.in i te miny które w pełni można robotami nazwać i "byle bidy" na pewno na takie nie stać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

i "byle bidy" na pewno na takie nie stać

Dlatego bidy stawiają to co mają, a że mają bidne miny, bo najtańsze, to ich najwięcej.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

Dlatego bidy stawiają to co mają, a że mają bidne miny, bo najtańsze, to ich najwięcej.

powoli już parę deko materiału wybuchowego zaczyna więcej kosztować od procesora sterującego i te "robotyczne" już się ceną powoli zrównują z najprymitywniejszymi.
pozwolisz że z wiadomych względów kosztorysu nie podam ;)

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

ile to już lat temu jankesi chełpili się autonomiczną bronią tylko nie mieli dość motywacji przeciwko strachowi jej uruchomienia?

Zrezygnowano z F22 Raptor jako samolotu powszechnego użycia, choć to zajebiaszcze maszyny, ponieważ te samoloty miały wejść jako baza w programie "wierny przyboczny". Teoretycznie F35 miał obsługiwać człowiek , zaś tamte to sztuczna inteligencja. Ale program się ślimaczy, bo coś tam pizło.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

powoli już parę deko materiału wybuchowego zaczyna więcej kosztować od procesora sterującego

Noooo jak saletra była po 5 tyś za tonę, to faktycznie.:lol:

• Haha 2
Opublikowano

dobra, ja nie komputer i z Dwoma naraz nie nadążam nawet czytać do mnie Obu odwołania/cytaty i jeśli któryś przegapiłem i nie odpowiedziałem a odpowiedzi wymagał to sorry; ja nie sztuczna inteligencja i się nie wyrabiam i nawet nie dla tego że bym nie mógł ale mi się nie chce
co z resztą w niesztuczności inteligencji jest najpewniejszym dowodem :D

Opublikowano

teraz troche potaniala..

19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wina serwisu że nie wykonał obsługi na czas, w ciągniku co ileś godzin/mtg wymienia się olej, a w sterowniku PLC co ileś godzin pracy trzeba wymienić bateryjkę za 5 PLN ;) Chociaż wątpię że tyle kosztowała znając to jak Siemens się ceni za takie pierdoły xD Nawet karty pamięci do sterowników mają swoje specjalne, odpowiednio kodowane xD Jak włożysz mu zwyczajną kartę pamięci nie zakodowaną to sterownik jej nie widzi ... Karta pamięci którą kupisz w markecie elektro za 20-30 PLN kosztuje u nich 100PLN ...

przypomina mi to ostatnia sprawe z pociagami..

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@dysydent tylko nieraz ilość jest jakością sama w sobie. Niemcy mieli dużo lepsza technologie niż ZSRR, a jednak przegrali, bo nie potrafili tej dobrej technologi wytworzyć w wystarczającej ilości ...

bo Niemcy zwyczajnie tempi są i zawsze przegrywają ... "na koniec" :P
jeśli byle ustrojstwo jakiego używają jest mądrzejsze od ichnich naczelnych przywódców których sobie dobierają to nie może być inaczej

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

bo Niemcy zwyczajnie tempi są i zawsze przegrywają ... "na koniec" :P

No tak, Niemcy wygrywają - Polacy mają przejebane.  Niemcy przegrywają - Polacy też maja przejebane. To ja już sam nie wiem o co kaman.:(

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Miała być nowa jakość polityki ...brawo wyborcy platfusów.

W 2015r też miała być nowa jakość, a wyszło że "te nagrody im się należały" ... Wszyscy oni są tam tacy sami ...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

Faktycznie jakoś tak.

Te targi w wielkich halach to tylko spęd żeby pooglądać zabawki na które nie stać 95% odwiedzających te targi ...

Osobiście jeżdżę tylko na TSW w Kielcach, kiedyś Nadarzynie, ale to głównie ze względu na konferencje towarzyszące a nie żeby oglądać zabawki ...

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A po co tam jechać, nic ciekawego tam nie ma ...

a byles ?? ja pare razy ,daleko nie ma,  

takie targi rzeczywiscie traca na znaczeniu, wiele firm sie wycofalo.-kasa tez wchodzi w gre.

w dobie internetu to juz nie to samo co dawniej..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v