Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Desperado napisał:

Na Polsacie w wydarzeniach minister o odmrożeniu cen prądu, zaraz Wam uśmiech uśmiechniętej zmiany bokiem wyjdzie.   xD

No bardzo wyjdzie, jak panele produkowały tak będą produkować xD zresztą, cena na giełdzie to teraz 450zl/MWh a nie 2000 jak za poprzedniej władzy ... Pomoc po prostu nie jest potrzebna bo to taniej niż stawka zapisana w ustawie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Na Polsacie w wydarzeniach minister o odmrożeniu cen prądu, zaraz Wam uśmiech uśmiechniętej zmiany bokiem wyjdzie.   xD

Teraz przyszły faktury do czerwca. Czyli to dopiero pierwsze zdziwienie.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No bardzo wyjdzie, jak panele produkowały tak będą produkować xD zresztą, cena na giełdzie to teraz 450zl/MWh a nie 2000 jak za poprzedniej władzy ... Pomoc po prostu nie jest potrzebna bo to taniej niż stawka zapisana w ustawie ...

Jak ciebie czytam i powiesz mi że u ciebie pszczoły są sto razy większe jak u nas, to się nawet nie zdziwię, :P u ciebie, to jak za komuny było, wsio w pariadku, ciebie Tusk śmiało mógłby wziąć za rzecznika rządu, byś był takim Urban- istą.  xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)

Jak ciebie czytam i powiesz mi że u ciebie pszczoły są sto razy większe jak u nas, to się nawet nie zdziwię,

Nie, po prostu mam fotowoltaikę, za okres 07.2023-12.2023 przyszła faktura na 270 PLN ;) Zużycie energii 5300kWh ... Zainwestowałem pieniądze w foto i nie muszę czekać na łaskę jednego czy drugiego rządu ... Sam sobie zapewniłem gwarantowaną cenę prądu ... Nie muszę tak jak ty skamleć o pomoc państwową na prąd ...

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Piękna maszyna...

Kabina jak w moim...

Dobrze zarabiasz w tym górnictwie...

hehe w górnictwie  

7 minut temu, mirro napisał:

Noooo Roman gratulacje. 

dzięki ponad rok  szukałem co kupić 

Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Masz rację, kłamca niesamowity

Rolnicy chcieli zamknięcia granic z Ukrainą, a wmówił im że to trzeba zamknąć z Rosją, 🙆‍♂️no no dar przekonywania ma.   

Opublikowano
20 minut temu, Desperado napisał:

słyszałem to Polacy mają płacić ta blondyna klose czy jak tam ij było co była zamieszana aferę wiatrakową 

10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, po prostu mam fotowoltaikę, za okres 07.2023-12.2023 przyszła faktura na 270 PLN ;) Zużycie energii 5300kWh ... Zainwestowałem pieniądze w foto i nie muszę czekać na łaskę jednego czy drugiego rządu ... Sam sobie zapewniłem gwarantowaną cenę prądu ... Nie muszę tak jak ty skamleć o pomoc państwową na prąd ...

kiedy montowałeś ? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał:

kiedy montowałeś ? 

wiosna 2020, w zależności od roku płacę 300-600zł rocznie rachunków przy zużyciu około 8500-9000kWh rocznie. Mimo zamrożenia cen w zeszłym roku jak policzyłem to za 2023 miałbym do zapłacenia 9700zł za energię elektryczną.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

wiosna 2020, w zależności od roku płacę 300-600zł rocznie rachunków przy zużyciu około 8500-9000kWh rocznie. Mimo zamrożenia cen w zeszłym roku jak policzyłem to za 2023 miałbym do zapłacenia 9700zł za energię elektryczną.

czyli masz po staremu ? 

Opublikowano (edytowane)

Prądu zużywałem sporo, wtedy jak montowałem to mi już się amortyzowało w ciągu 6 lat, ale obecne czasy skróciły ten okres o jeden rok, po sezonie 2024 koszt inwestycji się prawdopodobnie zwróci, potem już będzie zarabiać. Ale ja jestem tylko głupi propagandysta ... To pewnie i w sprawię paneli muszę kłamać, lepiej czekać na rządowe dotacje do prądu xD 

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/polska-staje-sie-konkurencja-niemieckie-media/e411fcw

Sam nie wierzę, że niemiecki portal coś takiego pisze o Polsce

No i pisze jasno że KPO posłużyło do wpływania unii na wybory w Polsce, gospodarka polska ma się dobrze mimo wszelkich przeszkód jakie były, no i czyja to zasługa jak nie PiSu, a tak niby wszystko niszczyli i kradli.   :P oj wyborcy wyborcy, zatęsknicie i to szybko za pisiorkami, oj zatęsknicie.    xD

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W jeden miesiąc zjarałem 17 MWh i jeszcze mam nadwyżkę ale to się miało spłacać 6-8 lat a zamortyzowało się w 3,5 roku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, v11 napisał:

jeszcze mam nadwyżkę ale to się miało spłacać 6-8 lat a zamortyzowało się w 3,5 roku 

U mnie przy cenach energii z 2020 miało się zamortyzować w trochę ponad 6 lat, ale że prąd zdrożał to ten okres skrócił się do 5 lat ...

Myślałem nad magazynem energii, ale na razie to nie ma sensu, kiedyś się kupi jakąś bateryjkę z autka elektrycznego jak już przestaną być modne i z tego się zrobi magazyn energii ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Zamknie Tusk granicę z UA ?

DO PL już i tak pewnie mało co idzie. Większość co jedzie pociągami to kraje zachodniej Europy. A jak zamknie granice to stracimy mówią to sami Ukraińcy bo mamy dodatni bilans handlowy z UA jeśli chodzi o żywność.

Tu już nie chodzi po polski rynek. Problem jest w tym, że to co wcześniej od PL kupiła np Irlandia czy Hiszpania teraz kupuje od UA.

• Haha 1
Opublikowano

dokładnie tak należało zakładać amortyzację  tyle że ja sobie montowałem na jedną instalację kupiłem w Polsce a na drugą instalację na Słowacji  było 30% taniej w sumie psie koszty i chyba zamontuje pompę żeby nie dać gnojom nadprodukcji  

3 minuty temu, hubertuss napisał:

DO PL już i tak pewnie mało co idzie. Większość co jedzie pociągami to kraje zachodniej Europy. A jak zamknie granice to stracimy mówią to sami Ukraińcy bo mamy dodatni bilans handlowy z UA jeśli chodzi o żywność.

Tu już nie chodzi po polski rynek. Problem jest w tym, że to co wcześniej od PL kupiła np Irlandia czy Hiszpania teraz kupuje od UA.

A świstak siedzi i zawija to w sreberka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Ja nie byłem i nie jestem fanatykiem PiSu, popełnili błędy i to duże, ale przynajmniej coś robili sami a nie że nic nie można bo się unia zdenerwuje.

No fakt robili kazali rolnikom trzymać zboże nie sprzedawać by było miejsce na Ukraińskie. A Wojciechowski to nawet unijny zielony ład przepisał z programu pisu. Dobre sobie pis robił coś dla rolników. Nie rozśmieszaj mnie. Jedyne co pis robił dla rolników to pranie mózgu.

3 minuty temu, v11 napisał:

dokładnie tak należało zakładać amortyzację  tyle że ja sobie montowałem na jedną instalację kupiłem w Polsce a na drugą instalację na Słowacji  było 30% taniej w sumie psie koszty i chyba zamontuje pompę żeby nie dać gnojom nadprodukcji  

A świstak siedzi i zawija to w sreberka 

Możesz sobie zawijać co tam chcesz ale kraje Europy zachodniej które wcześniej kupowały zboże z Polski kupują je teraz z UA.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie przy cenach energii z 2020 miało się zamortyzować w trochę ponad 6 lat, ale że prąd zdrożał to ten okres skrócił się do 5 lat ...

Myślałem nad magazynem energii, ale na razie to nie ma sensu, kiedyś się kupi jakąś bateryjkę z autka elektrycznego jak już przestaną być modne i z tego się zrobi magazyn energii ...

Co ci da magazyn może wiosna lato jak nie ma poboru ale jak zimą trzeba to brak jedynie ci na starych zasadach  są do przodu pozostali to ponoć porażka a ja na miesiąc przed nowymi zasadami podpisałem nową umowę tak że jak dożyje to wykorzystam 14 lat i 11 miesięcy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v