Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

zmiany polityczne w unii są przecież wyczuwane, oczekiwane i coraz jawniej oddolnie popierane a tu taki zonk. Jeszcze nie takie domino Tusk wywoła w całej unii i powoli On sam zdaje się to wreszcie rozumieć.

Tusk już zaczął niszczyć Unię, pomógł wyprowadzić WB z UE, może i teraz odniesie podobny "sukces" xD 

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

liczy nawet w tej starej unii pozbawiło ich sporej części nadziei że Bruksela zmądrzeje skoro po dewiacjach pisowskich Polska powraca do starego betonu i tylko protestami, siłą można ten beton kruszyć bo na pewno nie argumentami

Ale widac że beton ma jeden sprawdzony argument na własną obronę i nie zawaha się go użyć. Sypnie rekompensatami, dopłatami i kruszącym zapał do destrukcji minie,:lol:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tusk już zaczął niszczyć Unię, pomógł wyprowadzić WB z UE, może i teraz odniesie podobny "sukces" xD 

Rudy kasę zgarnie z KPO i będzie miał gdzieś wasze marzenia .

Naiwniacy będą spłacać latami.

Do Polski wpłynęło właśnie 5 mld euro z programu RePowerEU, który jest częścią KPO. Pieniądze te zainwestujemy w tanią, zieloną energię dla polskich obywateli – poinformowała minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz

Komisja Europejska odblokuje miliardy z Krajowego Planu Odbudowy i polityki spójności dla Polski - ogłosiła Ursula von der Leyen podczas wizyty w Warszawie. Czekamy na te pieniądze od maja 2021 r. Łącznie to 137 mld euro.

137 mld euro dla Polski. KPO odblokowane. A to nie wszystko

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

aż tak źle nawet ja xujni nie życzę zatem pozostawmy Twoje w sferze dowcipu mimo iż wygląda na całkiem sprawdzalne proroctwo.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A MWh na giełdzie poniżej 400PLN.:lol:

Na giełdzie .

A dla Polskich gospodarstw i chłodni po ile będzie ?.

Przed chwilą, mirro napisał:

Pytaj PGE.:lol:

5 zł dobra cena .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Ale widac że beton ma jeden sprawdzony argument na własną obronę i nie zawaha się go użyć. Sypnie rekompensatami, dopłatami i kruszącym zapał do destrukcji minie,:lol:

wszystko się kiedyś dewaluuje i ta metoda też. coraz więcej populacji nie ma już niczego a dopłat do niczego xujnia nie przewiduje

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Kuźwa , mam tyle roboty a tak mi się robić nie chce,:lol:

pracoholizm jest chorobą
zatem jesteś zdrowy

ze mną gorzej. gdybym buta w polu w błocie nie zostawił czepiał bym pług bo niepoorane xD w sumie to mam i tak zajęcie - mycie tych butów z błota 
ot i nagroda za nadgorliwość - jedno zbędne zajęcie (oglądanie pól przed czasem) rodzi drugie już konieczne tak że to że czegoś teraz Ci się nie chce to później czegoś kolejnego nie będziesz musiał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

czepiał bym pług bo niepoorane xD

No ja też, po tych marchewkach ostatnich nie .Ale chyba na razie nic z tego. Raczej za nawozy po niedzieli trza się brać.

Opublikowano

no PK przedsiewne powoli można. to poleży i nieprzykryte no chyba że stoki to lepiej przebabrać i tu musi być suszej a że ma być ciepło to po oziminach amidowy azot też już nie za wcześnie bo zanim to się uruchomi samo z początkiem wegetacji zadziała
Pod marchewki ja PK zawsze przyorywałem ale i pod strączkowe nie zaszkodzi a że orki przedzimowe teraz passe to ...

Opublikowano

Jak dajesz nawozy chlorkowe pod ziemniaki czy warzywa, to tylko jesienią pod plug

14 minut temu, dysydent napisał:

pracoholizm jest chorobą
zatem jesteś zdrowy

ze mną gorzej. gdybym buta w polu w błocie nie zostawił czepiał bym pług bo niepoorane xD w sumie to mam i tak zajęcie - mycie tych butów z błota 
ot i nagroda za nadgorliwość - jedno zbędne zajęcie (oglądanie pól przed czasem) rodzi drugie już konieczne tak że to że czegoś teraz Ci się nie chce to później czegoś kolejnego nie będziesz musiał

Nie sr** żarem bo to grozi pożarem 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak dajesz nawozy chlorkowe pod ziemniaki czy warzywa, to tylko jesienią pod plug

tak mówią a i tak polifoska idzie wiosną i nie szkodzi. a przynajmniej jawnie widocznych objawów nie widać
rok temu czysty KCl poszedł wiosną i pod fasole i pod ziemniaki i jeszcze żeby zawsze takie plony były

nnno cebula jak by ciut przywcześnie zaschła ale to może być wina że na zacisznym polu trafiła i długo rosy się utrzymywały bo tam zawsze problem z chorobami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Na razie pójdzie sól potasowa , korn kali i i siarczan magnezu. Bezchlorki i tak w podsiewacz przy sianiu fasoli.

2 minuty temu, jahooo napisał:

Tak samo z marchewką i buraczkami.

Ale co z marchewką?

Opublikowano
25 minut temu, dysydent napisał:

ot i nagroda za nadgorliwość

A ja w piątek tydzień temu myślałem że jestem nadgorliwy, pług zapiąłem, pojechałem, wszystko udało się poorać co na zimę zostało niepoorane ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rolnicy-wtargneli-na-targi-w-paryzu-domagaja-sie-dymisji-macrona/2v1n244

Niektóre odmiany ziemniaków na pewnych typach gleb mają pryszcze i nie handlowo wyglądają, plon ok tylko klienci kręcą nosem. Tak samo z marchewką i buraczkami.

zwiększony potas trzeba magnezem równoważyć bo jest antagonistą magnezu i to akurat nie chloru wina a niedostępności magnezu przyblokowanego potasem
analogiczna do soli ilość siarczanu magnezu znacząco niweluje te ordzawienia czy korkowatości no jeszcze bor ale tu już trzeba znać zasobność gleby czy jest sens/konieczność bo i przeborowanie za dobre nie jest

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v