Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał:

w polsce korporacje moga jedynie przejac wielkoobszarowe, po bylych pgr. pis chcial powoli zmniejsza. ich arealy, co moze by zniechęcilo do takich przejec. jestem zwolennikiem mnejszych gospodarstw rolnych. ta sama ziemia podzielona na kilku rolnikow. te dziwne dzierzawy z lat 90 powinny sie skonczyc. rolnicy maja juz dobry sprzet. czas na przejecia tych ziem przez mniejszych rolnikow .

Rolnicy musieli by się postawić ale dla kowru to lepiej to puścić zagranicy w dzierżawę niż umarzać sztucznie napompowane dzierżawy 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, tylko po co znowu płacić milionowe lub miliardowe kary do UE ??

Tak nie może wyglądać konkurowanie. Jeśli coś się opłaca wam a nie nam to my wam karę damy za to 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Jednako z Tuskiem myślicie. Masz rodzinę w Niemczech lub Niemca w rodowodzie?🤔😜

A widzisz, bo trza najpierw z Niemcem uzgodnić aby tam w pobliżu postawił swoją  baterię Patriotów, A lepiej przekonać że to i w jego interesie. Potem to już można stawiać, bo i port i miasto parasol będzie miało, a zawsze to jedna swoja bateria w zapasie.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tak nie może wyglądać konkurowanie. Jeśli coś się opłaca wam a nie nam to my wam karę damy za to 

A może zbudujmy to np w okolicy Gdańska, Niemcy będą mieć wielkie G do powiedzenia ?? Albo gdzieś obok Kołobrzega nowy port pobudujmy ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A może zbudujmy to np w okolicy Gdańska,

Bez sensu. Chyba że planujemy wojnę z Niemcami.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Rolnicy musieli by się postawić ale dla kowru to lepiej to puścić zagranicy w dzierżawę niż umarzać sztucznie napompowane dzierżawy 

Ciekawe o jakim konkurowaniu mówimy? Wszyscy Polacy ciągną auta z USA przez Niemcy bo vat mniejszy. Ukraińcy ciągną auta z USA przez Litwę. To czym my mamy konkurować? Skoro nasi obywatele wolą porty niemieckie? Port kontenerowy w Świnoujściu był by opcją wraz z drogą s3 dla Czechów i dla naszego południa. Ale czy znowu Niemcy jednak nie będą korzystniejsi?

Wielu w PL ma dziwne podejście wystarczy coś wybudować najlepiej większego jak u Niemców i to rozwiązuje sprawę. Ale czy na pewno czy inne czynniki czy otoczka prawno podatkowa naszego kraju sprawi, ze to zadziała? Nie koniecznie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Czym kolwiek możemy konkurować byleby nie było to tak sterowane jak teraz. 

2 minuty temu, hubertuss napisał:

Ciekawe o jakim konkurowaniu mówimy? Wszyscy Polacy ciągną auta z USA przez Niemcy bo vat mniejszy. Ukraińcy ciągną auta z USA przez Litwę. To czym my mamy konkurować? Skoro nasi obywatele wolą porty niemieckie? Port kontenerowy w Świnoujściu był by opcją wraz z drogą s3 dla Czechów i dla naszego południa. Ale czy znowu Niemcy jednak nie będą korzystniejsi?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

był by opcją wraz z drogą s3 dla Czechów i dla naszego południa.

A ktoś próbował Czechów napuścić na taką inwestycję dla dobra wspólnego? 

Opublikowano (edytowane)

Przecież to można zbudować, podpisać ugody z Niemcami, żeby później nie było problemów, a nie na łapu capu po PiSowsku ... Bo jak się do tego źle podejdzie to wyjdzie jak z elektrownią w Ostrołęce ...

Opublikowano
47 minut temu, gregor1284 napisał:

Ano cisza coś. 

Co myślicie o zdjęciu symboli polski walczącej?

z kim aktualnie walczymy ?? bo mam zaleglosci w lekturze..

sam sie dziwie czechom ze tlumnie nad baltyk przyjezdzaja-moze nie lubia kamieni jak ja czy upalow ???

z czech nad adriatyk to chyba niewiele dalej jest ??

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie, tylko po co znowu płacić milionowe lub miliardowe kary do UE ?? Wiesz, jak chciałem budować garaż w ostrej miedzy, to najpierw poszedłem do sąsiada, czy nie ma nic przeciwko, czy mi podpisze na to zgody itp, a dopiero potem załatwiałem dokumentację drogą oficjalną  wiedząc, że mam zgodę sąsiada ...

Kary są tworzone pod konkretną inwestycję konkretnego zleceniodawcy czyli Polskę. I nie mają nic wspólnego z prawem ewentualnie prawo szybko dla uzasadnienia się napisze. Zresztą Jak Ty porównujesz budowę portu na terenie RP do budowy garażu w miedzy z Zenkiem to ... co tu porównywać

Nie stawiając swoich warunków to Niemcy pozwolą nam wybudować port kontenerowy na Zalewie Zegrzyńskim.

zresztą sprawy sądowe i decyzję chyba już były.

W Gdańsku też nam nic nie pozwolą robić bo to wpłynie na populację dorsza atlantyckiego i rafy koralowej itp.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

z kim aktualnie walczymy ?? bo mam zaleglosci w lekturze..

sam sie dziwie czechom ze tlumnie nad baltyk przyjezdzaja-moze nie lubia kamieni jak ja czy upalow ???

z czech nad adriatyk to chyba niewiele dalej jest ??

Z Krakusami bo ich nie lubimy .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Kary są tworzone pod konkretną inwestycję konkretnego zleceniodawcy czyli Polskę. I nie mają nic wspólnego z prawem ewentualnie prawo szybko dla uzasadnienia się napisze. Zresztą Jak Ty porównujesz budowę portu na terenie RP do budowy garażu w miedzy z Zenkiem to ... co tu porównywać

A jak mam nie porównywać ... Jak oni będą chcieli to nas w UE zniszczą jak się nie dogadamy, a kary będą wielokrotnie większe niż zysk z tego portu ...

Tak jak i sąsiad storpeduje twoją budowę i będzie donosił na każdym kroku jak mu się ta budowa nie będzie podobać ... Aż ci się tego wszystkiego odechce ...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A jak mam nie porównywać ... Jak oni będą chcieli to nas w UE zniszczą jak się nie dogadamy, a kary będą wielokrotnie większe niż zysk z tego portu ...

Przyznałeś że tylko o szantaż chodzi. Albo tańczymy jak nam grają albo giniemy.

No to co na przeszkodzie by stać się kolejnym landem

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Przyznałeś że tylko o szantaż chodzi. Albo tańczymy jak nam grają albo giniemy.

Chodzi o szantaż, przecież od początku to piszę. Dlatego najpierw trzeba porozmawiać, dogadać się a potem budować ...

Nie jestem tak głupi, żeby robić przekop na mierzei a potem się zastanawiać co tam będzie pływać ...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak jak i sąsiad storpeduje twoją budowę i będzie donosił na każdym kroku jak mu się ta budowa nie będzie podobać ... Aż ci się tego wszystkiego odechce ...

Skończmy wreszcie z tym niewolniczym nastawieniem 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Chodzi o szantaż, przecież od początku to piszę. Dlatego najpierw trzeba porozmawiać, dogadać się a potem budować ...

Czy konkurowanie powinno opierać się na szantażu? Komunizmem tak trochę trąca

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak rozmawiać z szantażystą?

Jak mieć do niego szacunek, a potem do siebie samego?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Czy konkurowanie powinno opierać się na szantażu? Komunizmem tak trochę trąca

A ty się stawiasz kafarowi po siłowni, takiemu 2x2, 120kg chodzących mięśni samemu mając 170cm i 60kg wagi ?? 

2 minuty temu, Agrest napisał:

Jak rozmawiać z szantażystą?

Jak mieć do niego szacunek, a potem do siebie samego?

To co mamy zrobić, zbudować bo tak nam się podoba a potem płacić kary ?

Zresztą nie wiedziałem, że porozmawianie z sąsiadem w sprawie budowy przy granicy to służalczość ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v