Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Michał88 napisał:

Wiadomo że te 4% od początku było i jest głupie, ale przy stabilnych cenach do produkcji i cenach za produkty można było przymknąć oko. Teraz liczy się każdy ar pola bo ceny są totalnie niskie i tylko ilość robi robotę. Takie moje zdanie.

Teraz są właśnie stabilne ceny. Przykra prawda ale prawda. Ludzie zachwycili się tą górką cenową z racji wojny i destabilizacji rynku przyjęli, ze to zawsze tak będzie polecieli po traktory maszyny i inne wydatki poczynili a ceny wróciły do poziomu jaki był mniej więcej kiedyś. Widzewem co się działo rok temu u pobliskiego dealera jd. A teraz zonk.

Opublikowano

co mowili w tv ? ze chlop potega jest i basta ??

21 minut temu, hubertuss napisał:

@Michał88 CO ma wojna do 4 % ugorów? Jak to wprowadzali to co 4 % ze 100 hektarów to było co innego?

wiele lat bylo 5 % -jeszcze w starej unii i jakos nikt wtedy tam nie plakal a rolnictwo bylo w lepszym stanie..kwoty mleczne byly i tylko polakom przeszkadaly.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

Ale przecie jacuś mówi że wszystkiego jest nadmiar🤣, taka jego logika

Bo od zawsze sztuką było sprzedać a nie trzymać towar.:lol: ale to trochę inny zakres logiki. A nadmiar faktycznie jest.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Teraz są właśnie stabilne ceny. Przykra prawda ale prawda. Ludzie zachwycili się tą górką cenową z racji wojny i destabilizacji rynku przyjęli, ze to zawsze tak będzie polecieli po traktory maszyny i inne wydatki poczynili a ceny wróciły do poziomu jaki był mniej więcej kiedyś. Widzewem co się działo rok temu u pobliskiego dealera jd. A teraz zonk.

Czyli uważasz że stosunek cen produktów rolnych do nakładów jest dobry? no chyba nie.. to nie jest stabilizacja. W sierpniu rzepak za 2000 netto teraz za 1650.... 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

No i wszystko trzeba robić żeby nie była w unii, bo wykończy nie tylko polskich rolników, ale w całej unii.

Co znaczy całej Unii ?. Jak ma być jedno Państwo jeden rząd w Brukseli .

Opublikowano
39 minut temu, hubertuss napisał:

Dostałem pisiorów odrywanych od koryta. Dwóch nawet posadzili co prawda na krótko ale jest zapowiedź w co nie wierzyłem przyznaję 

Nie no teraz to mieli podobno wszystkich wsadzać a nawet tych dwóch Romanowi umknęło 

• Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I jaki jest plan żeby to zmienić, skoro na światowych giełdach też jest tak niska cena ? Pszenica na MATIF 950zł/t, u nas zawsze coś taniej było ...

Co zrobić, żeby na przykład było 1200zł/t ? Tylko nie mów, że rząd ma dopłacić 300zł do tony ...

Z jakiej racji dopłacać .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Michał88 napisał:

Czyli uważasz że stosunek cen produktów rolnych do nakładów jest dobry? no chyba nie.. to nie jest stabilizacja.

Dlatego liczy się w okresie np 3 lat, żeby wszystko uśrednić, bo liczenie jednego roku dużo wypacza ...

Dwa lata temu, niby drogie nawozy, ale jak się sprzedało kukurydzę suchą po 1450 to były stosunkowo tanie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ale czy my mamy normalne rządy którym choć trochę na tym  zależy ....

Sęk w tym że rządy jakie by nie były, tak naprawdę muszą tańczyć jak zagra Bruksela, to rolnicy sobie ubzdurali że pieniądze z unii, są dlatego że ktoś się z nami liczy czy nas lubi, otóż nie, dają bo mają w tym interes, a końcowym interesem jest zniszczenie u nas i w innych krajach rolnictwa i podporządkowanie sobie wszystkich.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Dlatego liczy się w okresie np 3 lat, żeby wszystko uśrednić, bo liczenie jednego roku dużo wypacza .

Ale wiesz że aby taki numer przejść spokojnie, to rolnicy musieliby funkcjonować jak przedsiębiorcy? 

Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

Bo nasze inspekcje mogą im skoczyć i obtoczyć- cytując poetę.:lol:

Zanim się zesrało trzeba było po ich stronie otworzyć i wyposażyć unijne laboratorium. 

Gmina na nie swojej działce nie dotuje inwestycji a Ty byś chciał żeby poza UE unia inwestowała? W sumie ukropom dopłaty dali i to wyższe niż Polakom. Bez wymagań 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

Ale wiesz że aby taki numer przejść spokojnie, to rolnicy musieliby funkcjonować jak przedsiębiorcy? 

To widocznie ja tak funkcjonuję, bo jak mam dobry rok to odkładam poduszkę finansową na wypadek słabszego sezonu ... Nie lecę od razu po nowy samochód czy maszyny, zastanawiam się ile muszę mieć żeby w miarę spokojnie żyć, a nadmiar dopiero wydaję ...

Ale ja tu tylko jestem głupim Tuskowcem ...

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Michał88 napisał:

Czyli uważasz że stosunek cen produktów rolnych do nakładów jest dobry? no chyba nie.. to nie jest stabilizacja. W sierpniu rzepak za 2000 netto teraz za 1650.... 

Koszty są wysokie. Ale to ryzyko prowadzenia dzielności gospodarczej. Koszty każdy ma inne. 

Co do cen nie oszukujmy się jest nadprodukcja i to olbrzymia. Każdy chce produkować więcej ugory przeszkadzają rolnicy nawet paliwa z rzepakiem nie chcą tylko b0 to co się dziwić. Będzie tylko gorzej i tyle. Jesteśmy zawaleni wszystkim jeszcze z UA jedzie. A popyt maleje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już tacy w naszym kraju byli, pozwalali zalać nasz kraj tańszymi obcymi produktami, 15 października ludzie dali im kopa w 4 litery ...

W tym strajku są wreszcie jakieś sensowne postulaty, coś o zmianach w systemie a nie kasa do łapki, oby ktoś tego wysłuchał ... I oby nie skończyło się jak w ostatnich latach, że rząd nas przekupi sakiewką na kolejne pół roku ...

No i teraz protestują, bo przedtem wjechało, ale dopłacali coś tam, teraz też będzie tak czy srak wjeżdżać, a kasy nie będzie.

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już tacy w naszym kraju byli, pozwalali zalać nasz kraj tańszymi obcymi produktami, 15 października ludzie dali im kopa w 4 litery ...

W tym strajku są wreszcie jakieś sensowne postulaty, coś o zmianach w systemie a nie kasa do łapki, oby ktoś tego wysłuchał ... I oby nie skończyło się jak w ostatnich latach, że rząd nas przekupi sakiewką na kolejne pół roku ...

Ale i ci się nie postawią. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

No i teraz protestują, bo przedtem wjechało, ale dopłacali coś tam, teraz też będzie tak czy srak wjeżdżać, a kasy nie będzie.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ale i ci się nie postawią. 

Na razie nie wjeżdża, będzie wjeżdżać to będziemy walczyć ...

A rok temu na okoliczną paszarnię wjeżdżało po 8-10 samochodów na ukraińskich blachach ... A w AgroKłamstwach minister tłumaczył, że nie ma żadnego problemu i nic takiego się nie dzieje ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To widocznie ja tak funkcjonuję, bo jak mam dobry rok to odkładam poduszkę finansową na wypadek słabszego sezonu ... Nie lecę od razu po nowy samochód czy maszyny, zastanawiam się ile muszę mieć żeby w miarę spokojnie żyć, a nadmiar dopiero wydaję ...

Ty jakiś starej daty jesteś

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale ja tu tylko jestem głupim Tuskowcem ...

A ja głupim dziadem 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Na razie nie wjeżdża, będzie wjeżdżać to będziemy walczyć ...

A rok temu na okoliczną paszarnię wjeżdżało po 8-10 samochodów na ukraińskich blachach ...

Od 15 stycznia niby może wjeżdżać 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

Ty jakiś starej daty jesteś

Wiek okołochrystusowy to stary dziad ?? Może dla tych co robią ten bałagan w galerii handlowej w Poznaniu ... Kod z 3 z przodu to chyba nie stary dziad ...

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Od 15 stycznia niby może wjeżdżać 

Nie widziałem, a rok temu było tego pełno ... Herr Donald mówił dziś na konferencji, że niby nic nie wjeżdża, i nie wjedzie dopóki nie dogadamy się z Ukraińcami w sprawie tranzytu.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Gmina na nie swojej działce nie dotuje inwestycji a Ty byś chciał żeby poza UE unia inwestowała?

Jeżeli mój odbiorca chce badań laboratoryjnych towaru, to musze zadzwonić do certyfikowanego laboratorium aby przyjechał laborant, pobrał te próbki, opieczętował, wsadził do lodówki i dowiózł do laboratorium. Dopiero tam jest to otwierane i badane. Protokół idzie do odbiorcy i do nas, Za badanie płacimy my. Nic nie podmienisz z partii do wysłania w magazynie bo jest monitoring. Chciało się wpuszczać, no trza było pomysleć. 

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał:

Sęk w tym że rządy jakie by nie były, tak naprawdę muszą tańczyć jak zagra Bruksela, to rolnicy sobie ubzdurali że pieniądze z unii, są dlatego że ktoś się z nami liczy czy nas lubi, otóż nie, dają bo mają w tym interes, a końcowym interesem jest zniszczenie u nas i w innych krajach rolnictwa i podporządkowanie sobie wszystkich.

To sprzedajne nasze parlamentsrne świnie takie prawo tworzą 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Wiek okołochrystusowy to stary dziad ??

No stary, tu nieraz młodzi gniewni kozaczyli że kto mądry inwestuje swoje pieniądze, lub że kupuje i rozwija się na kredyt 😆

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v