Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rafał Trzaskowski, zapytany w programie „Fakty po Faktach” TVN24 o swoją pierwszą decyzję jako prezydenta RP, odpowiedział, że odebrałby Order Orła Białego Antoniemu Macierewiczowi.

Karol Nawrocki : „Chciałbym wyraźnie zadeklarować, że jeśli projekt obywatelskiej ustawy o CPK zostanie dzisiaj odrzucony w pierwszym czytaniu, to ten projekt stanie się moją pierwszą inicjatywą ustawodawczą, jako Waszego przyszłego Prezydenta!”

rządza zemsty i kompleksy - kontra - przyszłość i rozwój polski

Opublikowano
56 minut temu, nie napisał(a):

Rafał Trzaskowski, zapytany w programie „Fakty po Faktach” TVN24 o swoją pierwszą decyzję jako prezydenta RP, odpowiedział, że odebrałby Order Orła Białego Antoniemu Macierewiczowi.

Karol Nawrocki : „Chciałbym wyraźnie zadeklarować, że jeśli projekt obywatelskiej ustawy o CPK zostanie dzisiaj odrzucony w pierwszym czytaniu, to ten projekt stanie się moją pierwszą inicjatywą ustawodawczą, jako Waszego przyszłego Prezydenta!”

rządza zemsty i kompleksy - kontra - przyszłość i rozwój polski

Trzaskowski zapowiada realny czyn Nawrocki gdyba i fantazjuje, że może coś odrzucą a przecież rząd będzie budował CPK. Czyli lepiej głosować na człowieka zapowiadającego realne czyny niż na gdybającego na temat który się nie stanie.

Opublikowano
Godzinę temu, nie napisał(a):

I co to realnie zmieni, Sejm jak będzie chciał to odrzuci i Nawrocki co najwyżej będzie mógł użyć tego projektu jako papieru toaletowego ...

Opublikowano

CPK moze i jest to megainwestycja, ale przyniesie duze dochody z cla. pamietajmy,ze samolotami nie wozi sie pudelek kartonowych, a niewielkich gabarytow, ale drogie rzeczy. zostaje w polsce 20 %, to jest duza stopa zwrotu. a do tego Chińczycy ciagle mysla o polaczeniach kolejowych. jesli niemca sie to oplaca, to znaczy ze inwestycja warta grzechu. ja tez nie rozumiem tuch prywatyzacji. jesli sprzedajemy orlen, kupuje to inwestor,jemu sie to oplaci kupic, poczekac az zacznie zarabiac. my nie musimy czekac, on zarabia, To dlaczego go chcemy sprzedac? przeciez jesli ktos kupuje to nie dlatego, ze przynosi straty. moze kiedys dokoncza s3 przez Czechy, wtedy zyska szczecin i swinoujscie. ktos pisal ,ze przeciez jest hamburg. z tego co sie dowiedzialem to obsluga w niemczech jest 30 % drozsza niz w polsce.

Opublikowano (edytowane)

Hmm , tak sprawdziłem to faktycznie 20 czy 25 % a kilku mówiło o 50 % , ale to ci co mocno lobbują za budową CPK , do tego dochodzi odprawa celna kilka %, magazyny , biuro itp pewnie chodzilo o całą otoczkę związaną z importem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
58 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

moze kiedys dokoncza s3 przez Czechy, wtedy zyska szczecin i swinoujscie. ktos pisal ,ze przeciez jest hamburg.

Czesi mają głęboko zakorzenioną niechęć do wszystkiego co polskie. Nie liczyłbym na wpadanie sobie w objęcia. Jak mają coś wlec z Hamburga, to będą to robić.

Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

w której opowieści ludowej to ? 

Za Zaolzie, za 68, Czesi nas bardzo kochają ... Jeździło się trochę na motocyklu po Sudetach i nigdy jacyś życzliwi nie byli jak widzieli polskie rejestracje ...

Opublikowano

jak cie zatrzymaja na drodze, potrafia 2 h trzymac, musisz im kase dac bo nie pojedziesz. a z polska rejestracja czesto zatrzymuja. no takie slugusy merkelowej. ceny u nich tez poszybowaly, wiec az tak sie juz do nich nie jeździ. znajomy mi mowil,ze chinczycy wola rozladunek w polsce. oni zawsze byle taniej 😎ciekawe czy wroca do planow kolejowych? sluchalem jakis program, to w afryce chca miec jakies centrum rozladunkowo-przeladunkowe. mysla nawt nad polaczeniem kolekowym kenia-europa, ale ktoredy???

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

CPK moze i jest to megainwestycja, ale przyniesie duze dochody z cla. pamietajmy,ze samolotami nie wozi sie pudelek kartonowych, a niewielkich gabarytow, ale drogie rzeczy. zostaje w polsce 20 %, to jest duza stopa zwrotu. a do tego Chińczycy ciagle mysla o polaczeniach kolejowych. jesli niemca sie to oplaca, to znaczy ze inwestycja warta grzechu. ja tez nie rozumiem tuch prywatyzacji. jesli sprzedajemy orlen, kupuje to inwestor,jemu sie to oplaci kupic, poczekac az zacznie zarabiac. my nie musimy czekac, on zarabia, To dlaczego go chcemy sprzedac? przeciez jesli ktos kupuje to nie dlatego, ze przynosi straty. moze kiedys dokoncza s3 przez Czechy, wtedy zyska szczecin i swinoujscie. ktos pisal ,ze przeciez jest hamburg. z tego co sie dowiedzialem to obsluga w niemczech jest 30 % drozsza niz w polsce.

Z tego co Horała zdołał zrobić przez te lata i wydął 2,7 mld ma to CPK to makieta terminalu pasażerskiego. Na takim terminalu trudno obsługiwać cargo.

Co do samego CPK i wyboru między Świnoujściem a Hamburgiem dla Czechów to Niemcy mają niższy VAT chyba 19 % nawet Polacy ciągnący auta z USA wybierają porty w DE zamiast w PL. W porcie w Hamburgu więcej polskich agencji celnych niż niemieckich.

Co do sprzedaży rafinerii pytaj pis i Obajtka czemu za grosze sprzedali Lotos. Dziwne, że teraz Obajtek siedzi na Węgrzech? Przecież to Węgierski MOL kupił część Lotosu od Obajtka za grosze. Teraz TVN będą kupować heheh.

• Haha 1
Opublikowano

u nas byl lotos ,to teraz wlasnie MOL jest. przyznam sie, ze nie zrozumiałem uwczesnej decyzji sprzedazy lotosu! jestem raczej przeciwnikiem wyprzedawania, reprywatyzacji,dzikiej reprywatyzacji itp. tak samo jak i oddawaniu ziemi w dzierzawe obcemu kapitalowi. to nawet u ukrow robia to pod przykrywka, na słupy. w innych państwach UE tez nie tak latwo. u nas za psi grosz oddaja roznym hansom. jak tak dalej beda budowali to cpk to wiekszosc narodu polskiego obecnie zyjacego tego nie doczeka ! to trzeba po prostu robic i jiz, a nie pitolic. jesli chodzi o vat to polityko nie rozumiem. nam kaza podnosic bo np niemcy maja wyzszy ma zywnosc, a tam gdzie maja nizszy my nie obnizamy?! to nie da wytlumaczyc logika!!!!

Opublikowano (edytowane)

W każdym kraju podatki są inne to co ujmą w jednym podatku uzupełnia drugim. U Niemca jest np podatek drogowy który u nas znieśli. Tak wiem ,że jest niby w paliwie. U Niemca czym starsze auto i większy silnik tym drożej w paliwie też mają podatki . A Niemiec nie ma akcyzy na auta my mamy. Ale Niemiec musi płacić np na kościół którego nie utrzymuje tamtejsze państwo w przeciwieństwie do naszego które za księży płaci zus. itd itd.

Generalnie w przypadku importu do UE niższy vat pomaga bo dany kraj jest chętniej wybierany jako państwo przez które towar wpływa do UE. Ale jak mi mówił znajomy sprowadzający auta z USA Polacy zaczynają ciągnąć przez Holandie bo mimo że dalej jeszcze lepiej się opłaca. Pieniądz jest jak woda płynie gdzie mu łatwiej budowanie dużego lotniska czy portu bo Niemcy taki mają nie załatwia sprawy. A to był jedyny argument pisu. Bo Niemcy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

moze mogliby pomyslec, poobnizac tam gdzie moglibysmy byc konkurencyjni? akcyza na samochody to jakis relikt,ktorego rowniez nie rozumiem. fajnie ze zjechali z pit do 12, ale jak walneli skladke 9 poza odpisem to polozyli wybory totalnie 🤕

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

A to był jedyny argument pisu. Bo Niemcy.

głupi jesteś

w 2011 tusk za 11min zamówił duży raport, robiony przez największe międzynarodowe firmy audytorskie na świecie, na temat cpk i raport jednoznacznie wskazywał na konieczność budowy nowego lotniska w okolicach baranowa, połączonego z siecią kolejową i zamknięcie okęcia, nawet ministrowie tuska chwalili się, że będzie cpk

ale nie spodobało się to niemcom i projekt uwalono

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Co do sprzedaży rafinerii pytaj pis i Obajtka czemu za grosze sprzedali Lotos.

głupi jesteś

ani jedna akcja lotosu nie została sprzedana

to wszystko miałeś tłumaczone już kilkanaście razy i nadal powielasz te brednie, które tvn ci wtłoczył do tępego łba

nie można być, aż tak głupim, to musi być choroba, sekciarstwo, dla własnego dobra idź się zbadaj :D 

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, nie napisał(a):

wskazywał na konieczność budowy nowego lotniska w okolicach baranowa,

Ale konieczność budowy dużego lotniska, czy konieczność w rejonie Baranowa? I dlaczego w takim razie nie między Warszawą a Mińskiem Mazowieckim? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nie napisał(a):

głupi jesteś

w 2011 tusk za 11min zamówił duży raport, robiony przez największe międzynarodowe firmy audytorskie na świecie, na temat cpk i raport jednoznacznie wskazywał na konieczność budowy nowego lotniska w okolicach baranowa, połączonego z siecią kolejową i zamknięcie okęcia, nawet ministrowie tuska chwalili się, że będzie cpk

ale nie spodobało się to niemcom i projekt uwalono

głupi jesteś

ani jedna akcja lotosu nie została sprzedana

to wszystko miałeś tłumaczone już kilkanaście razy i nadal powielasz te brednie, które tvn ci wtłoczył do tępego łba

nie można być, aż tak głupim, to musi być choroba, sekciarstwo, dla własnego dobra idź się zbadaj :D 

Głupi to sam jesteś bo pis w swojej argumentacji ani razu nie powołał się na ten raport a większość mówiła tylko o tym, ze ma być większy niż niemiecki. Tak jak z elektrownią w Ostrołęce w której utopili kasę. Jedyny argument to to że ma być. NO i skoro CPK tak potrzebne to czemu Horała przez tyle czasu nic nie zrobił poza zburzeniem kilku domów? i wydaniem 2,7 mld. Pod koniec rządów pis opóźnienie CPK to jak dobrze pamiętam dwa lata.

CO do Lotosu też jesteś głupi bo wszyscy wiedzą, ze udziały zostały sprzedane a ty dalej głupoty powtarzasz. Serio uważasz, że jak będziesz chamski to kogoś przekonasz? Obajtek z pisem sprzedali Lotos Węgrom i arabom za grosze zrozum to. Oczywiście część zasobów tej firmy ale jest to mega wielki przekręt. A Obajtek dzisiaj nie na darmo jest na Węgrzech sam na tym dobrze zarobił i dał komuś dobrze zarobić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał(a):

Ale konieczność budowy dużego lotniska, czy konieczność w rejonie Baranowa? I dlaczego w takim razie nie między Warszawą a Mińskiem Mazowieckim? 

w raporcie masz napisane, kiedyś wstawiałem link, ponad 200 stron czytania ........ zamiast słuchania tvn-u

16 minut temu, hubertuss napisał(a):

Horała przez tyle czasu nic nie zrobił

np. nabyto 1300ha a gdyby nie peowskie blokady to wszystkie grunty byłyby już nabyte

projekt jest gotowy w 90 proc., by rozpocząć budowę; w tym roku w lutym miała być decyzja lokalizacyjna a we wrześniu  pozwolenie na budowę, ale wojewoda mazowiecki zablokował wydanie decyzji na wiadomo czyje polecenie; w 2025 roku mogłaby rozpocząć się budowa portu CPK, która trwałaby 5 - 6 lat, ale tusk zrobi wszystko żeby tak nie było

wczoraj pochwalił się, że przekaże 3,5mld na cpk ale zapomniał dodać, że wg. projektu w tym roku powinien przekazać 9,5mld czyli de facto nie dał tylko zabrał 6mld - a po-łgłowki zadowolone

co do opowiadania kłamstw na temat sprzedaży lotosu to uważaj bo tvn ma już proces, który przegrał w pierwszej instancji :D 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, nie napisał(a):

co do opowiadania kłamstw na temat sprzedaży lotosu to uważaj bo tvn ma już proces, który przegrał w pierwszej instancji :D 

A co myślisz o tym co Macierewicz robił?

Słusznie wydawał miliony?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v