Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Co ci nie pasuje w tym stosowaniu obornika? Ziemia nic nie zamarznięta więc można wozić orać ale nie, mądre lewaki wiedzą lepiej

Edytowane przez marulekk
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

zboze ma podobna kalorycznosc jak pellet wiec nad czym sie zastanawiacie ??

6 wiader groszku i 6 pszenzyta i ogien..u mnie groszek w promocji taniej niz pelet .

spróbuj żytem lepszy od owsa 

Godzinę temu, mirro napisał(a):

Jest odzysk ciepła ze sprężarek zasilających komory, to coś tam zawsze się ogrzeje.

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

A co do opon to naście lat temu ogłoszono sukces, zużyte opony będą do produkcji nawierzchni bitumicznych używane. Tańsza masa, czystsze środowisko... I co? Nadal wszystko z Europy na naszych wysypiskach płonie, a koszty mas bitumicznych rosną, za oponę rolniczą 150zł sobie życzą...

rząd pracuje nad nową ustawą bd mógł spalać opony  ale niemieckie ......... ale bd jedna zasada zimowe opony zimą a letnie opony latem 

2 minuty temu, marulekk napisał(a):

Co ci nie pasuje w tym stosowaniu obornika? Ziemia nic nie zamarznięta więc można wozić orać ale nie, mądre lewaki wiedzą lepiej

a w czym zmarznięta przeszkadza ?  

pis ma nasrane trochę w głowie, jak rządzili jakoś nie przychodziły im takie pomysły jak teraz ... a teraz pa my by dobrze robili 

https://finanse.wp.pl/zapach-obornika-dziedzictwem-kultowym-wsi-politycy-szukaja-sposobu-na-pozwy-6959130729134624a

Zwolniony tuż przed emeryturą

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-12-28/tysiace-pracownikow-zwolnionych-z-pkp-cargo-nie-wszyscy-dostali-pieniadze/

rudy musi jebać 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Ludzie jak ludzie . ja ich nie wybierałem i nie będę wybierał

Nie wybierałeś nie wymigasz się teraz .

Wybrałeś i młotek od Ryśka trzeba, wiesz co zrobić z tym młotkiem .

Opublikowano
34 minuty temu, marulekk napisał(a):

Ale to nie do mnie zale

Ja tyko wstawił by ostrzec przd tuskiem

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, Roman176 napisał(a):

jest podane źródło i temat jak najbardziej na czasie 

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6814521,rzad-podwyzsza-normy-dla-pelletu-projekt-rozporzadzenia.html

Chodzi o rozporządzenie ministra Klimatu i ŚRODOWISKA w sprawie wymagań jakościowych dla biomasy pozyskanej z drzew i krzewów wprowadzanej do obrotu lub obejmowanej procedurą celną dopuszczenia do obrotu w postaci brykietu lub pelletu. Wprowadzi ono prawdopodobnie takie wymogi techniczne dla pelletu. Duża część małych i średnich producentów pelletu nie będzie w stanie ich spełnić. Pełna treść rozporządzenia w pliku Work na końcu artykułu.

kolejna ustawa pod Niemca robiona 

wy folksdojcze wam nic nie przeszkadza 

Palę w większości drzewem i trochę węglem. Raczej na pelet czy ten odgazowujący drzewo nie przejdę .

Najbardziej mnie interesuje jak długo to potrwa

W naszej gminie tylko raz była możliwość ząłożenia za grosze solarów i tylko raz paneli też za śmieszne pieniądze

Szkoda, że to nie poszło w tym kierunku bo prawie każdy za takie pieniądze miałby prąd i ciepłą wodę

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Ale to nie do mnie zale

Ja tyko wstawił by ostrzec przd tuskiem

Sami wybrali teraz mają ...

3 stycznia niech jadą i powiedzą że się pomylili jak głosowali .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał(a):

Nie wybierałeś nie wymigasz się teraz .

Wybrałeś i młotek od Ryśka trzeba, wiesz co zrobić z tym młotkiem .

Nie głosowałem jeszcze nigdy na platformę

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

ty mondry bo hodowli ni ma tylko pare beczki PO żniwach od świniarza zamówisz na sieczke i zawodolony że do obrządku nie musisz chodzić 

Nikt nie broni nic nie trzymać

P0 co nam smród

Niech będzie w berlinie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, racyl napisał(a):

W naszej gminie tylko raz była możliwość ząłożenia za grosze solarów i tylko raz paneli też za śmieszne pieniądze

Rok temu dostałem ofertę na chyba 850 PLN za panel. Tydzień temu taki sam panel chcą mi sprzedać za 150 PLN netto. To chyba teraz , to już są śmieszne pieniądze?

Edytowane przez mirro
  • Confused 1
Opublikowano

Instalacja z magazynem energii na dofinansowanie coś koło 60 tys, na taką samą instalację, tylko montaż we własnym zakresie, mam oferte z hurtowni za niecałe 20 tys, kredyt sobie sam załatwię, bez łaski i bez prowizji

Opublikowano (edytowane)

magazyn energi za 20 tys ? na ile kw ? ENERGETYKA da pozwolenie na przyłącze wykonane przez amatora ? amator = brak uprawnień bo wiedza może byc 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał(a):

Rok temu dostałem ofertę na chyba 850 PLN za panel. Tydzień temu taki sam panel chcą mi sprzedać za 150 PLN netto. To chyba teraz , to już są śmieszne pieniądze?

śmieszne pieniądze to było 4tys za gotową uruchomioną instalację dla domu jednorodzinnego

Opublikowano (edytowane)

ale ile lat temu  ? to byly inne ceny inny swiat , to jeszcze było pewnie przed PIS te 4 tys . to nie była fotowoltanika chyba też 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jarecki napisał(a):

magazyn energi za 20 tys ? na ile kw ? ENERGETYKA da pozwolenie na przyłącze wykonane przez amatora ? amator = brak uprawnień bo wiedza może byc 

a co mnie interesuje energetyka, to jest instalacja off-grid dla mnie, a co do uprawnień - mam wszelkie, jakie potrzeba

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v