Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a moze faktycznie rolnicy nie zauwazaja swojego bogactwa? ktos ma moeszkanie + samochod, wartosc 500 tys. rolnik ma siewnik za tyle, nie mowiac o traktorach. mozna to sprzedac, kupic mieszkanie, ziemia moze lezec, albo w dzierzawe, bedzie i tak bogatszy od miastowego. hmmmm. nie obrazajcie sie na mnie, ja jestem troche miastowy i trochę wioskowy. sam sie nad tym zastanawiam, nie rozumiem tego! ktos powie ze musi miec taka maszyne, za 500 tys siewnik, a takim tanim tez zasieje, ale on nie chce bo taki fajniejszy, ze traktorem mniej sie natrzesie takim za milion. 🤔 ktos w miescie tez nezdzi starym busem, rozwozi paczki, siedzi na kasie, natrzesie sie w hucie albo naużera z dziecmi. ja wytlumaczyc tego sobie nie potrafie, ale widze tez przepych na wsi i......nie wiem co powiedziec.

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a moze faktycznie rolnicy nie zauwazaja swojego bogactwa?

Pewnie że nie widzą. Mają takie drogie graty do produkcji a to co wyprodukują sprzedają tak tanio.To dopiero jest ślepota.

• Thanks 1
Opublikowano

tu na forum ktos napisal,, ze musi miec drogi traktor, bo w tanim za bardzo trzesie, a zdrowie jest wazne. ma racje, ale w miescie jezdza starymi golfami, a busy jakie rozklekotane, albo zima kostke klada, lub nosza worki. tez och zdrowie jest niszczone. widzac traktor za milion, strajkujacego rolnika, pewnie maja metlik w glowie?!

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

a moze faktycznie rolnicy nie zauwazaja swojego bogactwa ?

Bo  defacto każde gospodarstwo jest przedsiębiorstwem ,czy też mikro przedsiębiorstwem i tak to należy rozkminiać. 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
15 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

tu na forum ktos napisal,, ze musi miec drogi traktor, bo w tanim za bardzo trzesie,

Jakiś czas temu dotarło do mnie, a raczej mojego pustego łba że. Traktor nie zarobi na fabrykę zaś fabryka na traktor już tak. 

Opublikowano

no tak, zgadzam sie. kazde przedsiebiorstwo moze zainwestowac by to przynioslo lepszy dochod. np. wiekszy samochod przyniesie większe zyski, bo ten sam czlowiek przewiezie wiecej. jesli jednak samochod bedzie kosztowal 2 mln. to go nie kupisz bo nigdy sie nie zwroci. sklep moze zainwestować w kasy samoobslugowe, ale to kosztuje. wola pracownika, moze i kosztuje ale nie ma ryzyka inwestycji. jest gdzies granica inwestycji, kredytow pod nia, a zysk i wydolnosc przedsiebiorstwa. moze rolnicy zbyt ryzykuja?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

tu na forum ktos napisal,, ze musi miec drogi traktor, bo w tanim za bardzo trzesie, a zdrowie jest wazne. ma racje, ale w miescie jezdza starymi golfami, a busy jakie rozklekotane, albo zima kostke klada, lub nosza worki. tez och zdrowie jest niszczone. widzac traktor za milion, strajkujacego rolnika, pewnie maja metlik w glowie?!

Należy rozgraniczyć to co jest potrzebne do bytowania od tego co  jest potrzebne do działalności rolniczej czyli zarabiania środków. W niejednym gospodarstwie można zobaczyć glazurę w oborze , nowy i drogi sprzęt rolniczy ale jednocześnie zaniedbany dom i stary zdezelowany samochód.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
35 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

ktos powie ze musi miec taka maszyne, za 500 tys siewnik

a taki siewnik to chyba na tyś ha wiec na pewno potrzebny ... 2 przeciętny aktywny 3 m to koszt ok 150k gdy zamiast uprawiać zaoszczędzić czas kasę oszczędność eksploatacji szybsze siewy w trudnych warunkach to czemu nie ? 

3 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Należy rozgraniczyć to co jest potrzebne do bytowania od tego co  jest potrzebne do działalności rolniczej czyli zarabiania środków. W niejednym gospodarstwie można zobaczyć glazurę w oborze , nowy i drogi sprzęt rolniczy ale jednocześnie zaniedbany dom i stary zdezelowany samochód.

takich jest dużo .. DODADKOWO  kredyt na 10 lat  

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

sklep moze zainwestować w kasy samoobslugowe, ale to kosztuje.

Wszędzie , gdzie się da ograniczyć zatrudnienie, należy to robić i jest to w interesie właściciela.  Masz stanowisko gdzie po zmianie wyposażenia nie będzie wymagany pracownik- będziesz miał jeden problem mniej.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

takich jest dużo .. DODADKOWO  kredyt na 10 lat  

Po drugiej stronie mieszkańcy miast - kredyt hipoteczny na 30 lat , ale co roku wakacje za granicą muszą być. 

Opublikowano

siewnik za 300 tys na 100 do 300 ha, juz takie widzialem. moze problem lezy tez w pazernych korporacjach. kupujemy nowy traktor za 400 tys! bo jaki inny mozemy kupic? mtz z tanszych ,ale psujacy sie. mozemy kupic uzywke, gdzie naprawa skrzyni to 40 tys. nie ma segmentu maszyn bez tej j.....ej elektroniki, ktore kosztowaly by polowe. czytam agro strony zachwyt nad naj większym kombajnem, traktorem, k.....m! a gdzie segment traktora za 200 tys do 300 z moca 150 -180 km, bez elektroniki, ze zwykla skrzynia? gdzie w indiach kombain john deere za 100 tys zl, cos ala bizon, teraz moze 150 tys zl. kupil bym taki, po co mi forschritt z 90 roku? nie stac mnie na tucano za 800 tys. tak jak z traktorem , nie stac mnie na 400 tys, 200 za nowy, jak stary zetor, byloby mnie stac, kredyt ,jakos bym dal rade. uzywka z zachodu to tykajaca bomba! moze to jest problem dzisiejszego rolnictwa?

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie ma segmentu maszyn bez tej j.....ej elektroniki, ktore kosztowaly by polowe.

Nie ma i nie będzie. Ale elektronika to nie problem. Nawet gdybyś ją wywalił, tylko właśnie że bie do końca idzie to uwstecznić. Skrzynia vario ma sens ale tylko z elektroniką. 

Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

siewnik za 300 tys na 100 do 300 ha, juz takie widzialem. moze problem lezy tez w pazernych korporacjach.

a to może do bez orki i tak by sie opłacało brak orania poctawowych wykonywania upraw ... bardzo durze wzięcie na to jest wiec usługach ci się spłaci 

6 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

kupujemy nowy traktor za 400 tys! bo jaki inny mozemy kupic? mtz z tanszych ,ale psujacy sie. mozemy kupic uzywke, gdzie naprawa skrzyni to 40 tys. nie ma segmentu maszyn bez tej j.....ej elektroniki, ktore kosztowaly by polowe. czytam agro strony zachwyt nad naj większym kombajnem, traktorem, k.....m! a gdzie segment traktora za 200 tys do 300 z moca 150 -180 km, bez elektroniki, ze zwykla skrzynia? gdzie w indiach kombain john deere za 100 tys zl, cos ala bizon, teraz moze 150 tys zl. kupil bym taki, po co mi forschritt z 90 roku? nie stac mnie na tucano za 800 tys. tak jak z traktorem , nie stac mnie na 400 tys, 200 za nowy, jak stary zetor, byloby mnie stac, kredyt ,jakos bym dal rade. uzywka z zachodu to tykajaca bomba! moze to jest problem dzisiejszego rolnictwa?

bierz poprawkę na agro strony tam gimbaza króluje sam ciągnik w tym roku kupiłem gdyby był tańszy to bym kupił ale nie ma albo ryzykujesz  

21 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Po drugiej stronie mieszkańcy miast - kredyt hipoteczny na 30 lat , ale co roku wakacje za granicą muszą być. 

ja nie jechałem w tym roku i żyję ... 4 osobowa rodzina to koszt ponad 13tyś  w zamian to trafiła się okazja kupiłem pług vario  z czego jestem najbardziej zadowolony 

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał(a):

bierz poprawkę na agro strony tam gimbaza króluje sam ciągnik w tym roku kupiłem gdyby był tańszy to bym kupił ale nie ma albo ryzykujesz  

Jak nie kupiłeś Fenda, to Ty ciągnika dalej nie masz.image.png.ba6d366a3aa384f05bc0e61a955fc080.png

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, mirro napisał(a):

Wszędzie , gdzie się da ograniczyć zatrudnienie, należy to robić i jest to w interesie właściciela.  Masz stanowisko gdzie po zmianie wyposażenia nie będzie wymagany pracownik- będziesz miał jeden problem mniej.

Królowa dba o Unię i zadba o kierowców , będą taniej kosztować pracodawcę .

W Polsce brakuje kierowców ciężarówek. Unia ściągnie nam ich… z Afryki .

Stowarzyszenie Przewoźników IRU skoncentruje się na sprowadzaniu kierowców z ośmiu wybranych krajów spoza kontynentu:

Egipt,

Etiopia,

Bangladesz,

Kenia,

Maroko,

Nigeria,

Pakistan,

Tunezja.

Kraje te zostały wybrane ze względu na potencjał dostępności pracowników gotowych do pracy w branży transportowej w Europie. Na realizację programu przeznaczono 99,5 tys. euro, które w całości pochodzą z „Funduszu Azylu, Migracji i Integracji”. Projekt przewiduje współpracę z jedenastoma krajami unijnymi, w tym: Polską, Niemcami, Francją, Włochami, Holandią, Rumunią, Hiszpanią, Szwecją, Grecją, Portugalią oraz Belgią.

Opublikowano
12 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

byl artykol o maszynach, na indyjski rynek jahn deere komnajn bez kabiny, nie pamietam ile km, ale okolo 100 tys. dlaczego nie wpuszczaja takich maszyn na Europę?

napisz do eurokochozu ..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Roman176 napisał(a):

a to może do bez orki i tak by sie opłacało brak orania poctawowych wykonywania upraw ... bardzo durze wzięcie na to jest wiec usługach ci się spłaci 

dureń i nieuk

43 minuty temu, Roman176 napisał(a):

ale mam ten sam silnik co fendt 

@jacus 

image.png

prostak i prymityw

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał(a):

Królowa dba o Unię i zadba o kierowców , będą taniej kosztować pracodawcę .

W Polsce brakuje kierowców ciężarówek. Unia ściągnie nam ich… z Afryki .

Stowarzyszenie Przewoźników IRU skoncentruje się na sprowadzaniu kierowców z ośmiu wybranych krajów spoza kontynentu:

Egipt,

Etiopia,

Bangladesz,

Kenia,

Maroko,

Nigeria,

Pakistan,

Tunezja.

Kraje te zostały wybrane ze względu na potencjał dostępności pracowników gotowych do pracy w branży transportowej w Europie. Na realizację programu przeznaczono 99,5 tys. euro, które w całości pochodzą z „Funduszu Azylu, Migracji i Integracji”. Projekt przewiduje współpracę z jedenastoma krajami unijnymi, w tym: Polską, Niemcami, Francją, Włochami, Holandią, Rumunią, Hiszpanią, Szwecją, Grecją, Portugalią oraz Belgią.

Brakuje czy są za drodzy. 

Mi się wydaje że to druga opcja do tego bardziej pasuje. 

Przecież pracodawcy wolą zatrudniać ludzi z których mają jakieś ulgi tak jak było z Ukrainą. 

Jestem ciekawa jakie dofinansowanie będą mieli pracodawcy zatrudniający emigrantów. Bo przecież tu się osiedla 

Następna sprawa jest to że niedługo będzie napływ do nas z tych rejonów więc trzeba im załatwić wcześniej pracę

Opublikowano

haha vondensrajen juz zadba by zwykly rolnik nie mogl kupic nowego, ale taniego ,tylko czyscil magazyny naszych sasiadow ze starych maszyn 😂 wtrace o sporcie. wielu Was z okolicy Lublina wiec ....wczoraj koszykarki polski cukier azs lublin przegraly w polkowicach 80 do 83. nie byloby sensacji, gdyby nie to, ze w polkowicach do gry wystawili tylko 8 dziewczyn, ale 1 to mlodziutka nawet nie zagrala. jest to wynik zawirowan finansowych, jak to w sporcie pewnie przekretow . klika pan odeszlo, bo przestali im placic, mialy prawo. lublin w pelnym skladzie, wicelider, czyli zadne ogorki, 12 pan, dostaly od 7 dziewczyn, ktore zostaly ,byc moze dla idei 😂 mecz naprawde emocjonujacy, ale przede wszystkim sensacyjny wynik!

Opublikowano
15 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

juz lekarzy i inzynierow nam zalatwili, teraz kierowcow? a oni oprócz furmanek i rikszy cos umieja prowadzic?

Oni przyjadą do nas na socjal. Choć w teorii trzeba będzie im pracować. 

I co my mamy z tych lekarzy i inżynierów🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v