Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pamietacie lata 90 ??

upadajacy przemysl,rolnictwo-wiatr historii zawial i wszystko poszlo sie jebac..

dzisiejsze czasy sa tego parodia- zawialo od wschodu i upada rolnictwo i pare galezi przemyslu..

ale nie wszyscy upadli-ci co mieli kase, nie mieli dlugow,potrafili sie dostosowac przezyli i sie rozwineli.

podobnie bedzie dzisiaj ..

robotnicy z fabryk i pgr-ow strajkowali w gumofilcach ii kufajkach a wy ?? 

czym chcecie przekonac ludziii ze wam jest zle ?? 

pewnie wielu sobie wykraka prawdziwy kryzys- gdy na raty za zupelnie niepotrzebny sprzet braknie..

Opublikowano
50 minut temu, jacus napisał:

pamietacie lata 90 ??

upadajacy przemysl,rolnictwo-wiatr historii zawial i wszystko poszlo sie jebac..

dzisiejsze czasy sa tego parodia- zawialo od wschodu i upada rolnictwo i pare galezi przemyslu..

ale nie wszyscy upadli-ci co mieli kase, nie mieli dlugow,potrafili sie dostosowac przezyli i sie rozwineli.

podobnie bedzie dzisiaj ..

robotnicy z fabryk i pgr-ow strajkowali w gumofilcach ii kufajkach a wy ?? 

czym chcecie przekonac ludziii ze wam jest zle ?? 

pewnie wielu sobie wykraka prawdziwy kryzys- gdy na raty za zupelnie niepotrzebny sprzet braknie..

Lata 90. To było państwowe, podobno przestarzałe i musiało upaść bo był kupiec na to. To tak w wielkim skrócie :ph34r:.

Policz sobie tylko koszt nawozów, oprysków, ON na 1 ha. Przyjmij cenę 1 tony pszenicy 700 zł. Ile Ci zostanie z tego ? A nie wiadomo po ile będzie zboże po żniwach. I nie wrzucaj do jednego worka ludzi, którzy przeinwestowali z osobami, którzy sobie radzili a przez działania polityków i ich przydupasów, zaczęło im gwałtownie ubywać z konta, przy wysokich kosztach produkcji.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dsbh napisał:

I nie wrzucaj do jednego worka ludzi, którzy przeinwestowali z osobami, którzy sobie radzili a przez działania polityków i ich przydupasów, zaczęło im gwałtownie ubywać z konta, przy wysokich kosztach produkcji.

Hodowałem świnie po 3,8zł/kg gdy koszt produkcji był 4,5zł/kg, jakoś nikt się mną nie martwił, na strajkowanie też chętnych nie było ... Przeżyłem, przebranżowiłem się i mam się póki co dobrze ... Zauważyłem, że to co zarabiam na truskawkach wkładam w świnie, zrezygnowałem ze świń i pieniądze się znalazły. Niestety, taki jest biznes, a rolnictwo jest biznesem, że czasem się nie opłaca, ziarno poleci dalej, plewa musi zostać odsiana. I tylko od nas zależy czy jesteśmy ziarnem które zasiliło się gdy była dobra pogoda (sytuacja na rynku) czy plewą która nie skorzystała na dobrym okresie ... Ostatnie dwa lata dla zbożowców to były dobre warunki, mimo wysokich cen nawozów, i jeżeli ktoś nie potrafił wtedy odłożyć to teraz nie przetrwa gorszych czasów ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Hodowałem świnie po 3,8zł/kg gdy koszt produkcji był 4,5zł/kg, jakoś nikt się mną nie martwił, na strajkowanie też chętnych nie było ... Przeżyłem, przebranżowiłem się i mam się póki co dobrze ... Zauważyłem, że to co zarabiam na truskawkach wkładam w świnie, zrezygnowałem ze świń i pieniądze się znalazły.

najlepiej nie robić nic nie ponosi człowiek żadnego ryzyka 

Opublikowano

Tak jak zawsze produkt Polski - pochodzenie ukraina :) . Niestety wystarczy opkować i od razu produkt Polski . Raz nawet ananasa z kdem 590 spotkalem tak więc te wszystkie ustalenia to fikcja . 

• Like 1
Opublikowano

Co Ty chcesz rozumieć jak sami rolnicy nie wiedzą czego chcą. Wczoraj poszlii rozmawiać z wojewodą lubelskim o sytuacji rolników to zamiast o cenach, zalewowi towarów z ukrainy przez pół godziny dyskutowali o krzyżu wyniesionym z jednej z sal urzędu

Opublikowano

Jakby tak wszyscy którzy mają ciężko blokowali drogi to nie dałoby się gdziekolwiek dojechać .

W końcu ktoś musi zrobić porządek z tym blokowaniem dróg

Opublikowano

Mam dołączyć do tych bohaterów co blokują przejazd zwykłym ludziom jadącym do pracy, szkoły, lekarza ?

Super bohaterstwo zablokować ludziom publiczną drogę

Opublikowano

Można protestować tam gdzie inne grupy społeczne ale nie na drogach .

Co to  cholery jest jakaś uprzywilejowana kasta żeby ludziom drogi blokować

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v