Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

Wszystko pięknie 

Ale popatrz jak wyglądała sytuacja z silosami 

Biedni rolnicy znaleźli pieniądze bo będą zwroty

Pieniądze będą albo i nie, ale jest już rolnik ucieszony, urzędnik zadowolony fiskus ucieszony

napisałem - OGRANICZYĆ, a nie wstrzymać się zupełnie

może pora przemyśleć strategie lania odżywek bez opamiętania, T1 do T5 w zbożu, kupowania nowych maszyn co 2 lata na kredyt, stawiania silosów "bo państwo da"

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak dobra pogoda będzie to myślę w sobotę u Seniora posiać mieszankę i u siebie facelię. Pod facelię najmniejszym nakładem wysiłku, raz kultywator z wałkiem, rozsiew i brony. I tak na 90% pójdzie na przyoranie jak pszczoły zbiorą. Saletrę na jęczmień mam rozsianą. Dziś, jak nie będzie padać to sieję na trawę i te skromne 30kg Polifoski pod ziemniaki.

Ja nic azotu nie rozsiałem jeszcze. Luty dopiero, bez pośpiechu. Ale chciałbym to załatwić najpóźniej w przyszłym tygodniu. No i ten owies posiać. A co do deszczu, to u nas od rana mżawka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Gospodarstw to jest 450 000 tys z 38 000 000 mln czyli jeszcze mniej reszta to są papierowo co wczoraj w agencji stali

ale za każdym gospodarstwem stoi kilka osób

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Jest na to jeden argument

"Było brać i Ty a nie teraz zazdrościsz"

Jest też i drugi

"Kto się nie rozwija ten się cofa"

Tak postępują europejscy rolnicy 

Mój brat to wczoraj dobrze podsumował, bo się też lekko wkurzył. Cytuję: " co to za gospodarz, który nie potrafi gospodarzyć bez programów...to patałach a nie gospodarz ". A on sam bez programów kupił dużo ziemi, maszyn i postawił oborę. W ciągu 18 lat z 15 ha doszedł do, dajmy na to, 100+...a MR oddał🤷...Ci, którzy blisko niego, to nawet nie próbują z nim dyskutować, bo jednym zdaniem ich wymiecie...wczoraj zjebutał kilku przez telefon, że stoją w kolejce do agencji po 1500...

4 minuty temu, jahooo napisał:

może pora przemyśleć strategie lania odżywek bez opamiętania, T1 do T5 w zbożu, kupowania nowych maszyn co 2 lata na kredyt, stawiania silosów "bo państwo da"

👍👍👍💪Reakcji mi zabrakło🤦

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Popier96 napisał:

Ja nic azotu nie rozsiałem jeszcze. Luty dopiero, bez pośpiechu. Ale chciałbym to załatwić najpóźniej w przyszłym tygodniu. No i ten owies posiać. A co do deszczu, to u nas od rana mżawka. 

Wiesz, mnie możliwość wjazdu z nawozem nie interesuje - abym przelazł. A sucho jest - buty czyste. Nawet myślałem trochę o rozsiewaczu ostatnio i to dość dużo. Ale rezygnuję, na moje ilości to sobie dam radę rękami.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Pora to na to była już dawno

Tyle że to nic nie da, dadzą jaki socjal i zrobią to samo

Chyba że który wcześniej kosztów nie wytrzyma

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Mój brat to wczoraj dobrze podsumował, bo się też lekko wkurzył. Cytuję: " co to za gospodarz, który nie potrafi gospodarzyć bez programów...to patałach a nie gospodarz ". A on sam bez programów kupił dużo ziemi, maszyn i postawił oborę. W ciągu 18 lat z 15 ha doszedł do, dajmy na to, 100+...a MR oddał🤷...Ci, którzy blisko niego, to nawet nie próbują z nim dyskutować, bo jednym zdaniem ich wymiecie...wczoraj zjebutał kilku przez telefon, że stoją w kolejce do agencji po 1500...

Dlatego też obecna sytuacja jest dobra, nawet bardzo dobra

Odsiewa ziarno od plewy

Tylko że niektóre ziarno jest chudsze i poleci z plewą 

No i jego jest szkoda

A u nas jeden krowiarz nie wytrzymuje warunków zaproponowanych przez siebie

Nie spodziewał się takich kosztów produkcji

A że prow za ryj trzyma to chłop przez 20 godzin dyma

Opublikowano
17 minut temu, Karol6130 napisał:

Jest na to jeden argument

"Było brać i Ty a nie teraz zazdrościsz"

Jest też i drugi

"Kto się nie rozwija ten się cofa"

Tak postępują europejscy rolnicy 

A jak im trzeba ludzi na strajku to wtedy szukają jedności 

Ba i wczoraj w rywalizacji poległ taki który ma 100ha a ten co ma 4ha wygrał

Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał:

Wszystko pięknie 

Pieniądze będą albo i nie, ale jest już rolnik ucieszony, urzędnik zadowolony fiskus ucieszony

Karol tak jest ze wszystkim i w każdej dziedzinie życia, spójrz na kredyty mieszkaniowe o frankowiczach nie wspomnę, wszelkiego rodzaju dotacje nie są dla obywatela tylko żeby napędzić gospodarke,, dadzą,, 10 tyś ale całość kosztuje 20 musowo dołożyć i ludzie znajdą i dołożą a bez dotacji kosztowałoby może 14 i dożo mniej chętnych, do tego odpowiednie przepisy i kółko się kręci 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Popier96 napisał:

Dopiero będę orał na owies więc nie przejmuj nie będziesz ostatni 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

to ile sypię?

Przecież pisałeś. Polifoski grubo powyżej 200kg. Azotu 200kg w czystym. Jeszcze obornik i coś o kredzie czy wapnie wspominałeś... Przynajmniej 2 razy grzyb z tego co pamiętam... To te 7 ton trochę blado wygląda ale ziemia a ziemia... Twierdziłeś, że pszenicy nie siejesz tylko pszenżyto. A końcem lipca czy początkiem sierpnia jak wszyscy żniwowali to pisałeś, że zielone masz jeszcze.

Przed chwilą, Popier96 napisał:

A nie będę już komentował.

Chciałem dzisiaj owies posiać, ale d*pa. Nie da się, w nocy dopadało i będzie się kół czepiać. Nawóz też nie rozsiany. Trzeba iść trochę betonu umieszać i pod tunelem porządek dokończyć. 

Jak dobra pogoda będzie to myślę w sobotę u Seniora posiać mieszankę i u siebie facelię. Pod facelię najmniejszym nakładem wysiłku, raz kultywator z wałkiem, rozsiew i brony. I tak na 90% pójdzie na przyoranie jak pszczoły zbiorą. Saletrę na jęczmień mam rozsianą. Dziś, jak nie będzie padać to sieję na trawę i te skromne 30kg Polifoski pod ziemniaki.

🤣🤣🤣🤣 ziomka bronisz? myślisz że jaką babę ci za to załatwi 🤣🤔 na ciebie sxkoda czasu a go nie mam za duźo ...

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

Ekonomia już to ogranicza. Ludzie bardziej się liczą z pieniędzmi niż parę lat temu. 

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Karol tak jest ze wszystkim i w każdej dziedzinie życia, spójrz na kredyty mieszkaniowe o frankowiczach nie wspomnę, wszelkiego rodzaju dotacje nie są dla obywatela tylko żeby napędzić gospodarke,, dadzą,, 10 tyś ale całość kosztuje 20 musowo dołożyć i ludzie znajdą i dołożą a bez dotacji kosztowałoby może 14 i dożo mniej chętnych, do tego odpowiednie przepisy i kółko się kręci 

Dlatego ja jestem przeciwnikiem socjalu

Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał:

Pora to na to była już dawno

Tyle że to nic nie da, dadzą jaki socjal i zrobią to samo

Chyba że który wcześniej kosztów nie wytrzyma

Dlatego też obecna sytuacja jest dobra, nawet bardzo dobra

Odsiewa ziarno od plewy

Tylko że niektóre ziarno jest chudsze i poleci z plewą 

No i jego jest szkoda

Nie szkoda mi go

Szkoda mi takich którym zdrowie siadło lub coś w życiu się posypało, bo tutaj niczego nie przewidzisz, a szpanerów agencyjnych wycieruchów to jebał pies 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

🤣🤣🤣🤣 ziomka bronisz? myślisz że jaką babę ci za to załatwi 🤣🤔 na ciebie sxkoda czasu a go nie mam za duźo ...

Samą prawdę pisze. A prawda Sławcia w oczy kole, nie ważne kto ją pisze... A jak masz za mało czasu to tylko ze swojej winy... Gonisz własny ogon to goń...

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Pozamawiane już sadzonki sosny, jałowca i krzaków wszelakich?

Podobno dla wielu to będzie towar pierwszej potrzeby 🤭

Jak dofinansowania rusza to i sadzonki zdrożeją ale jak państwo da to trzeba kupić 🤣

Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał:

Powiedz mu ode mnie, żeby sobie jeszcze jeden program wziął, bo ma 4 godziny wolnego...i pochwal, że luks gospodarz...

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jak dofinansowania rusza to i sadzonki zdrożeją ale jak państwo da to trzeba kupić 🤣

To będzie bez żadnego dofinansowania. 

To Będzie przymus. A i braciakowi na koparkę też roboty nie zabraknie. 

Może by tak drugą kupić 🤔

Opublikowano
Łolek napisał:

23 minuty temu, Karol6130 napisał:

Wszystko pięknie 

nie zawrócisz kijem wisly...🙋‍♂️

Opublikowano

Koni trzeba dokupić chociaż też nie wiadomo czy jakiegoś emisyjnego podatku nie dowalą i też lepiej zawczasu bo ukropy wywiozą

3 minuty temu, HF86 napisał:

To będzie bez żadnego dofinansowania. 

To Będzie przymus. A i braciakowi na koparkę też roboty nie zabraknie. 

Może by tak drugą kupić 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v