Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, superfarmer02 napisał:

A to po brexicie nie ma już handlu między UE a UK? 

a ciekawe czy po tym brexicie Brytyjczycy nagle zrezygnowali z tych wszystkich norm, przepisów, wymogów itd. ;) 

Opublikowano
14 minut temu, Mateusz1q napisał:

Takie nasze czarne bogactwo że wydobycie na 1 górnika 5 razy mniejsze niz w australii?

Średnie gospodarstwo w Polsce to 11 ha, a w Australii to 118 ha i co z tego wynika ???? Że 10 rolników ma szukać gałęzi ???

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

a ciekawe czy po tym brexicie Brytyjczycy nagle zrezygnowali z tych wszystkich norm, przepisów, wymogów itd. ;) 

Anglia to gorsze gówno niż UE niestety

Przed chwilą, tracker napisał:

Średnie gospodarstwo w Polsce to 11 ha, a w Australii to 118 ha i co z tego wynika ???? Że 10 rolników ma szukać gałęzi ???

Na szparagi do szwaba

Opublikowano
konteno napisał:

6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie masz co z pieniędzmi robić? 

no nie , chłopaki mi tu napisali że nie ma sensu ratować gospodarki i ładować kasy w obejście to od smsa o wartości jednego piwka nie zbiednieję 

ludzie się we wsi budują inwestują i domy stawiają , rodziny mogą liczyć na swoją pomoc a ja jestem sam bez takich możliwości to i nic nie robię 

@slawek74stou mc 10w40 z fuchsa

masz jd 🤔 a myślałem że zetora 🤔

Opublikowano

@tracker popytaj kolegów z Małopolski(tych na forum). Zazwyczaj piszą, że co jest to jeść nie woła, a potem można podzielić na działki, bo na to popyt tylko tam jest. Uprawa zaś to odskocznia po robocie.  

17 minut temu, konteno napisał:

tylko sprywatyzowane kopalnie w PL coś sobą reprezentują , w panśtwowych to ważne aby sie nie narobić a zarobić 

Jak wszędzie gdzie państwo macza swoje paluszki. 

14 minut temu, slawek74 napisał:

jaki olej lejecie fo skrzyń w waszych jd 🤔😛

Pewnie ten sam co do NH czy innych się nada ;) 

5 minut temu, slawek74 napisał:

masz jd 🤔 a myślałem że zetora 🤔

10W40 z fuscha moje Zetory też zaznają ;) 

Opublikowano
40 minut temu, hubertuss napisał:

jaki to dyrektywy wymyślili w produkcji nawozów, ze ścieków do rzeki wylać nie można. Chciał byś rzekę jak w Indiach do której strach wejść? Głównym czynnikiem drogiej produkcji nawozów w UE jest droga energia najczęściej gaz i droga siła robocza. Rusek ma tani gaz i taniego robotnika i nie chodzi tu o jakieś dyrektywy tylko ekonomię.

U ruska żyzna ziemia leży odłogiem idź bierz i rób a u nas biją dzierżawy po 4 trony pszenicy. To jak mamy z nimi konkurować?

A dyrektywy to nie ekonomia

No wcale

A co było w wiśle i odrze

A drogą siłę roboczą to kto stworzył 

Rusek ma coś jeszcze, wolność gospodarczą 

Jest ona jaka jest, ale jest

Oświecona ue jej nie ma

To jaki problem żeby ci co tak biją wysokie czynsze wzięli i upadli 

Jak nie umie liczyć no to niech odda komuś innemu 

Dlaczego mamy utrzymywać ludzi nie mających w głowie nic więcej niż chęci posiadania 

Może już pora uwolnić rynek od pustego pieniądza 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, superfarmer02 napisał:

A to po brexicie nie ma już handlu między UE a UK? 

Jest ale sa obostrzenia. I obie strony musiały to negocjować. Tylko Uk vs UE miała silniejsza pozycję niż by miała Pl vs UE. 

21 minut temu, Leszy napisał:

Nie

8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Tego nie wiem ale jeśli tego nie złagodzili to tak naprawdę uja to dało 

Bo normy tak naprawdę to nie jest główny problem choć jest tym problemem.

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

A dyrektywy to nie ekonomia

No wcale

A co było w wiśle i odrze

A drogą siłę roboczą to kto stworzył 

Rusek ma coś jeszcze, wolność gospodarczą 

Jest ona jaka jest, ale jest

Oświecona ue jej nie ma

To jaki problem żeby ci co tak biją wysokie czynsze wzięli i upadli 

Jak nie umie liczyć no to niech odda komuś innemu 

Dlaczego mamy utrzymywać ludzi nie mających w głowie nic więcej niż chęci posiadania 

Może już pora uwolnić rynek od pustego pieniądza 

Drogą siłę roboczą stworzyły związki zawodowe i ogólnie każdy chce więcej zarabiać bo wadzi jak inni zarabiają. Chcesz robić za grosze. Europejczycy nie chcą wykonywać najprostszych zawodów brakuje tam rak do pracy stawki rosną. Dzisiaj w fabryce na taśmie zarobisz więcej niż w nie jednym urzędzie przy okienku a mimo to do urzędu się pchają a do fabryki trzeba robotnika szukać. Oczywiści normy i wymogi podnoszą koszty pracy. Ale jest to tylko jeden z czynników składowych. Chciał byś pracować bez ubezpieczenia bez stroju ochronnego np w warunkach uciążliwych? Chciał byś jako sąsiad aby taki zakład śmierdział czy nadmiernie hałasował? Nie a w Indiach nikt nikogo o to nie pyta czy np takiej Rosji czy jeszcze innych krajach.

Ci co bija wysokie czynsze kupują sprzęt bez umiaru sypią nawozy bez głowy sa jednymi ze strajkujących. Bo oni swoich błędów nie widzą wszystko wina unii czy tam kogo innego ale nie ich.

Opublikowano (edytowane)

Już dawno i nie tylko w rolnictwie. 

Dlatego uważam, ze rolnictwo powinno być lewacko dotowane by utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe UE i każdego jej członka. Ale dotowanie nadprodukcji z którą potem nie ma co zrobić i trzeba znowu dotować jej wywóz za granice UE uważam za idiotyzm.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

UE przez swe durnizmy doprowadza do upadku Europę, wpuszczają imigrantów którzy nie chcą pracować, durnizmy ekologiczne powodują wzrost kosztów i produkty staja się nie konkurencyjne względem z innych kontynentów. Wszystko oczywiście medialnie jest bardzo ładnie rozgrywane, a na końcu i tak zarobić mają niemcy, trochę francja, kosztem innych państw członkowskich, a głównie polski ... której interes jest przeciwny interesowi niemiec.

Edytowane przez tracker
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Już dawno i nie tylko w rolnictwie. 

Dlatego uważam, ze rolnictwo powinno być lewacko dotowane by utrzymać bezpieczeństwo żywnościowe UE i każdego jej członka. Ale dotowanie nadprodukcji z którą potem nie ma co zrobić i trzeba znowu dotować jej wywóz za granice UE uważam za idiotyzm.

Tyle że to jest na dłuższą metę nie realne

Pusty pieniądz robi się za drogi

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

UK poniosła duże straty z tytułu Brexxitu my z naszym położeniem ponieśli byśmy większe. A z produkcją UE zamknęła by się na nasz rynek jak my teraz chcemy zamknąć się na UA i wszyscy leżą.

LITOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!!

Człowieku przestań powtarzać te lewackie bzdury. 

Jedź do UK i zobacz najpierw jaki jest stan faktyczny a nie powtarzasz głupoty. 

Angole wczas się ockneli i przynajmniej nie mają teraz problemów z tymi lewackimi głupotami u siebie i chwała im za to nie co te nasze lewactwo od lewa do prawa myśli że dobrze będzie a nie będzie. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

@tracker wszystko zbytnio upraszczasz. Stara Europa ma problem z migracją, bo nawpuszczali pracowników pół wieku temu. Teraz ich dzieci i wnuki robią problemy. Czemu wpuścili? Bo boom gospodarczy po wojnie chłoną każdą liczbę taniej siły roboczej.  

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PRIMO napisał:

LITOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!!

Człowieku przestań powtarzać te lewackie bzdury. 

Jedź do UK i zobacz najpierw jaki jest stan faktyczny a nie powtarzasz głupoty. 

Angole wczas się ockneli i przynajmniej nie mają teraz problemów z tymi lewackimi głupotami u siebie i chwała im za to nie co te nasze lewactwo od lewa do prawa myśli że dobrze będzie a nie będzie. 

A co takiego znieśli z powiedzmy ekologicznych wymogów. Wiesz byłem w e wrześniu i jak widziałem jak na firmie mają ścieżki na palcu porysowane i gdzie indziej chodzić nie można to się tylko śmialiśmy. Ty byłeś gdzieś za granicą oprócz wycieczek z biurem podróży lub na jakiejś polskiej budowie? Tabliczki na schodach by się poręczy trzymać by światła nie gasić. Ty mi będziesz tłumaczył jak w UK normy wyglądają. Tam mniej możesz niż w Europie.

Wszyscy piszą, że UK na brexicie straciła na handlu na taniej sile roboczej a ty dalej z tym lewactwem. 

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Ale dotowanie nadprodukcji z którą potem nie ma co zrobić i trzeba znowu dotować jej wywóz za granice UE uważam za idiotyzm.

W Polsce masz nadprodukcję?😱

Chyba zwłaszcza wieprzowiny.

1 minutę temu, hubertuss napisał:

A co takiego znieśli z powiedzmy ekologicznych wymogów. Wiesz byłem w e wrześniu i jak widziałem jak na firmie mają ścieżki na palcu porysowane i gdzie indziej chodzić nie można to się tylko śmialiśmy. Ty byłeś gdzieś za granicą oprócz wycieczek z biurem podróży lub na jakiejś polskiej budowie? Tabliczki na schodach by się poręczy trzymać by światła nie gasić. Ty mi będziesz tłumaczył jak w UK normy wyglądają. Tam mniej możesz niż w Europie.

Przestań pisać bajki OK?

W "D" byłeś i wielkie "G" widziałeś tyle w temacie. 

Opublikowano (edytowane)

Wieprzowiny nie ale są rodzaje produktów w których jest nadprodukcja choćby zbóż.. Dlatego producenci z hodowlami powinni być bardziej dotowani bo coraz mniej ludzi chce to robić.

Produkcja qq w PL ostatnie kilka lat wzrost razy dwa to jaka ma być cena.

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

W Polsce masz nadprodukcję?😱

Chyba 40 żywności produkowanej w Polsce idzie na eksport. Więc tak, produkujemy więcej niż jesteśmy wstanie zjeść. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Wieprzowiny nie ale są rodzaje produktów w których jest nadprodukcja choćby zbóż.. Dlatego producenci z hodowlami powinni być bardziej dotowani bo coraz mniej ludzi chce to robić.

Produkcja qq w PL ostatnie kilka lat wzrost razy dwa to jaka ma być cena.

Nadprodukcji by nie było gdyby te ciemnoty z wiejskiej zadbały o rodzimy rynek rolny a nie zagraniczny. 

Przed chwilą, Leszy napisał:

Chyba 40 żywności produkowanej w Polsce idzie na eksport. Więc tak, produkujemy więcej niż jesteśmy wstanie zjeść. 

Nie było by problemu gdyby produkcja zwierzęcia nie byłaby systematycznie niszczona przez lewactwo.

Opublikowano

@PRIMO każde zawirowanie w handlu zagranicznym był dla nas kryzysem. Nie zjemy tyle ile produkujemy. Bez eksportu leżymy gorzej niż teraz. Jak mają więc zadbać o rodzimy rynek bardziej?  

3 minuty temu, PRIMO napisał:

Nie było by problemu gdyby produkcja zwierzęcia nie byłaby systematycznie niszczona przez lewactwo.

Eksportujemy dużo wołowiny i nabiału. Problemem będzie zamykanie rynków zewnętrznych. 

Opublikowano

Tak właśnie jest jak się odwraca czterema literami do wschodu a wyłazi się w 4litery zachodowi i skutki tego mamy widoczne właśnie teraz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v