Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Qwazi po części już było. Część ludzi ograniczyło kupowanie nawozu po absurdalnych cenach. Trochę ceny spadły, ale potem ludzie się niecierpliwią, bo coś trzeba sypnąć inaczej sezon w plecy. Nie każdego stać na to i nie każdy ma odwagę. Maszyny nowych można nie kupować. Wielu w ogóle nie kupuje. Jednak jak się popsuje, to trzeba jakieś części kupić. Wyjścia nie ma. Sprzedaż żywca można ograniczyć, ale mleka w kanał wpuszczać to się by nie dało. Pomijając umowy to mentalnie byśmy tego nie wytrzymali. 

• Like 1
Opublikowano
marulekk napisał:

10 minut temu, Bananek napisał:

a dlaczego go obrażasz? jest jakiś przymus obecności na strajku? nie podoba mi się to.

Ty bananek też ostatnio się widzę prostujesz 🤭

to był garb od roboty. teraz trza patrzeć szerzej niż tylko w jednym kierunku.

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

@Qwazi po części już było. Część ludzi ograniczyło kupowanie nawozu po absurdalnych cenach. Trochę ceny spadły, ale potem ludzie się niecierpliwią, bo coś trzeba sypnąć inaczej sezon w plecy. Nie każdego stać na to i nie każdy ma odwagę. Maszyny nowych można nie kupować. Wielu w ogóle nie kupuje. Jednak jak się popsuje, to trzeba jakieś części kupić. Wyjścia nie ma. Sprzedaż żywca można ograniczyć, ale mleka w kanał wpuszczać to się by nie dało. Pomijając umowy to mentalnie byśmy tego nie wytrzymali. 

Nie pamiętasz co było  jak kwoty mleczne były j kary za przekroczenie ?

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Przez te blokady części do piły nie dojadą dziś

Dzwonił że nie będzie dostarczone

Jestem dniówkę w plecy tak by zaraz składał

Gębę se zablokujcie na 2 dni od jedzenia jełopy. 

Screenshot_20240218_190722_com.opera.browser_edit_497293416337137.jpg

Jak możesz być dniówkę w plecy skoro masz kilka pił. Przyznaj, nie chce Ci sie pracować ani protestować a socjalu i tak nikt nie da wiec leżysz bo... możesz.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pigmei napisał:

Jak możesz być dniówkę w plecy skoro masz kilka pił. Przyznaj, nie chce Ci sie pracować ani protestować a socjalu i tak nikt nie da wiec leżysz bo... możesz.

Dla klienta robię remont 

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

To że traktr stary nie znaczy że biedny, robotę zrobi te sama co nowy. 

Nie sprzęt ani marka ciągnika świadczy o typie rolnika-tak to leciało?

Edytowane przez Baks00
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nie pamiętasz co było  jak kwoty mleczne były j kary za przekroczenie ?

Płaciłem i kary 

W ostatnim roku sobie to odrobiłem

Ze dwa lata temu były mleczarnie co zaczeły ograniczać produkcję, gorzej płacili mleko od iluś tam litrów 

Trzeba było by się cofnąć, do tematów dokładnie 

To były spółdzielnie 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Dlatego twierdzę, że nie jesteśmy w stanie skutecznie protestować...bo trzeba by się poświęcić i jeszcze w tym wytrwać...i to wszyscy bez wyjątku...chciałem tylko wyjaśnić, co idzie w parze ze skutecznością. Poza tym, kiedy były dobre lata, to dobry gospodarz powinien mieć po nich takie zasoby, żeby mógł sobie pozwolić na rok przerwy. Ale ten gospodarz ich nie ma, bo kupił za nie Fendta, albo ziemię po 100 tys za ha. Odwieczna relacja podaży do popytu. Gdyby nie kupował Fendt nie kosztowałby 800 tys tylko 400, a ziemia nie 100 tys tylko 30. Ale, że miał, to chciał wydać i teraz go nie stać na skuteczne protestowanie, bo połowa tego w kredycie i trzeba spłacać 🤷...jak jest górka, to wszyscy szaleją i nie dopuszczają myśli, po niej niechybnie przyjdzie dołek i się nie zabezpieczają na taką ewentualność...

• Like 6
Opublikowano
30 minut temu, Bananek napisał:

a dlaczego go obrażasz? jest jakiś przymus obecności na strajku? nie podoba mi się to.

Michał jeśli mu się nie podoba to przynajmniej niech siedzi cicho i się nie odzywa. 🤨

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Dlatego twierdzę, że nie jesteśmy w stanie skutecznie protestować...bo trzeba by się poświęcić i jeszcze w tym wytrwać...i to wszyscy bez wyjątku...chciałem tylko wyjaśnić, co idzie w parze ze skutecznością. Poza tym, kiedy były dobre lata, to dobry gospodarz powinien mieć po nich takie zasoby, żeby mógł sobie pozwolić na rok przerwy. Ale ten gospodarz ich nie ma, bo kupił za nie Fendta, albo ziemię po 100 tys za ha. Odwieczna relacja podaży do popytu. Gdyby nie kupował Fendt nie kosztowałby 800 tys tylko 400, a ziemia nie 100 tys tylko 30. Ale, że miał, to chciał wydać i teraz go nie stać na skuteczne protestowanie, bo połowa tego w kredycie i trzeba spłacać 🤷...jak jest górka, to wszyscy szaleją i nie dopuszczają myśli, po niej niechybnie przyjdzie dołek i się nie zabezpieczają na taką ewentualność...

Wina rolników że pozwolili sobie sprzedać nawet coś więcej niż ich własne marzenia 

Stare powiedzenie mówi umiesz liczyć licz na siebie

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No ale czego beczysz

Czego beczysz

Doczekałeś wyborów

I

Już P0 wyborach

PiS odsunięty od władzy

To czego beczysz czego beczysz

Kołodziejczyk wprowadził cło 

Zamknął granice

Tusk dał P0liwo P0 5 zł

To czego beczysz 

Ja becze czy Ty ciągle beczysz bo platfusy nie dajom leniom takim jak Ty. 😡

Poza tym nie głosowałem na POPIS. 

I jeszcze jedno. 

Ten cały burdel zawdzięczamy twojemu ukochanemu PISowi a że platfusy kontynuują dalej to co PIS nam zafundował to już inna bajka. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Wina rolników że pozwolili sobie sprzedać nawet coś więcej niż ich własne marzenia 

Stare powiedzenie mówi umiesz liczyć licz na siebie

Ototo...a potem wszyscy wokoło winni, ale ja to tylko pokrzywdzony...

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Ototo...a potem wszyscy wokoło winni, ale ja to tylko pokrzywdzony...

Jeden rok się udał, to wszystko od razu wydane, do tego kredyt na zabawki bo się fajna koniunktura trafiła, a jak za rok albo dwa przychodzi dołek to płacz bo puste kieszenie i jeszcze kredyt do spłaty ...

Nie wiem jak inni, ale gdybym nie miał środków finansowych żeby spokojnie kolejny rok przeżyć to zaraz bym miał stres brak apetytu itp ... Nie potrafię żyć z dnia na dzień ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 8
Opublikowano
PRIMO napisał:

30 minut temu, Bananek napisał:

Michał jeśli mu się nie podoba to przynajmniej niech siedzi cicho i się nie odzywa. 🤨

Przemek, daj spokój. Tobie też się nie podoba jego zachowanie, a mimo to on Cię niczym nie obraża. niech każdy robi co chce, kto ma potrzebę, niech jedzie na strajk, kto ma ochotę zostać w domu, niech leży na kanapie. nie ma co wpajać komuś swoich idei.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Przemek, daj spokój. Tobie też się nie podoba jego zachowanie, a mimo to on Cię niczym nie obraża. niech każdy robi co chce, kto ma potrzebę, niech jedzie na strajk, kto ma ochotę zostać w domu, niech leży na kanapie. nie ma co wpajać komuś swoich idei.

Nic nikomu nie wpajam tylko jak napisałem. 

Nie podoba się to ciiiiiii.

Czy to tak wiele?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v