Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z całym procesem karnym jest tak, że to nie człowiek ma wykazać, że jest niewinny, tylko organ procesowy ma wykazać (udowodnić- Twoje ulubione słowo Zbysiu😉🤭) winę. To się nazywa domniemanie niewinności 

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Wystarczy powiadomić właściwy miejscowo urząd gminy czy miasta, bo to ich kompetencja, żeby się zająć truchłem. Obowiązku zgłoszenia zdarzenia nie ma

Jeśli w pasie drogowym to zarządca drogi ale jeśli za rowem to nadleśnictwo sprząta 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Z całym procesem karnym jest tak, że to nie człowiek ma wykazać, że jest niewinny, tylko organ procesowy ma wykazać (udowodnić- Twoje ulubione słowo Zbysiu😉🤭) winę. To się nazywa domniemanie niewinności 

Tak, tylko że człowiek często nie wie że ...niewinny...

• Like 1
Opublikowano

Teoretycznie Mieciu. W praktyce podchodzą do tego tak, że jeśli zdarzenie miało miejsce na drodze publicznej, to niezależnie od tego, gdzie się po nim znalazło truchło sprząta, nawet nie zarządca drogi tylko jednostka samorządu. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło, a nie wiem o tym, to wybaczcie

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

Tak, tylko że człowiek często nie wie że ...niewinny...

Stanowczo za często...temat na oddzielną dyskusję

• Like 5
Opublikowano
Qwazi napisał:

A jak podważyć słowo osoby, która przez telefon zgłasza, że zwierzę martwe?

Chyba, że po przyjeździe służb "ożyje"🤷

widziałe jak kot z grobu uciekał i uciekł i żył jeszcze kolka lat 🙋‍♂️🤦🤭

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Teoretycznie Mieciu. W praktyce podchodzą do tego tak, że jeśli zdarzenie miało miejsce na drodze publicznej, to niezależnie od tego, gdzie się po nim znalazło truchło sprząta, nawet nie zarządca drogi tylko jednostka samorządu. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło, a nie wiem o tym, to wybaczcie

Łosia jak chłopak zgarnął to lesniczy tłumaczył że tak jak pisałem 

Ehhh....

Screenshot_20240206_171042_Facebook.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Łosia jak chłopak zgarnął to lesniczy tłumaczył że tak jak pisałem 

Bo łosia to by se leśniczy zapewne przytulił. Kiedyś było tak, że niezależnie od miejsca zwierzynę sprzątały koła łowieckie. Ale to stare czasy, jeszcze wtedy milicjanty polonezami jeździły...nie pamiętam w którym roku się to zmieniło...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PAN88 napisał:

W dzisiejszych czasach nie bezpieczne tak gadać chyba  że  lewak i nowoczesny jesteś.  Oj bardzo nie mondra o tym pisać 

Jakbym się takimi głupotami jak wy zajmował - czyli poglądami politycznymi, polityką, epidemiologią to bym do reszty zgłupiał i osiwiał przy tym. Mam to w nosie czy jesteś homoseksualistą czy dzieciatym gościem z żoną u boku. A im tylko o to chodzi - żebyście się tym zajmowali, kłócili i różnili.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A im tylko o to chodzi - żebyście się tym zajmowali, kłócili i różnili.

Ototo👍

2 minuty temu, pedro2 napisał:

Fajki miękną w ke. Wyrzucają projekt ograniczenia pestycydów o 50% do 2030. 

Potraktujcie te protesty poważnie panowie. Jest szansa ugrać dużo.

U mnie więcej miejsc niż poprzednio. Przedtem była jedna lokalizacja z kilkunastokilometrowym przejazdem do drugiej. Teraz mają być 4 oddzielne

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Zależy czy zależy ci na czasie czy na kasie 

We własnym zakresie zawsze ci zostaje trochę kasy, a tak masz święty spokój 

Jak ma mi zostać z 500 czy 1000zł a za to umawiać się z lakiernikiem, czekać łaskawie, ten u którego dziś byłem to jeden mówi że najbliższy termin za półtora miesiąca, drugi mówi żeby samemu części latwic. Jeszcze zaproponował mi że ten zderzak to da się pospawać 🤦‍♂️ dziura że łeb można wsadzić a ten to lepić chce

No i kombinowanie na czas naprawy auta zastępczego 

Dziękuję, święty spokój jest dla mnie cenniejszy 

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Jakby był znak że zwierzęta leśne to mandat od razu. Jak nie ma też mogą dowalić.

Kolega pierdolnął bociana i zadzwonił po psy. Przyjechali wezwali weterynarza. Weterynarz opatrzył i koledze kazali zapłacić 350.dla.weterynarza. Słusznie czy nie, nie wiem.

Ja jak pierdolne sarne to idzie w kiełbasy albo mielone.

Pierwszy mój taki przypadek, pomyślałem że ubezpieczyciel może wymagać notatki od policji 

Żeby to był golf IV to za cenę kiełbasy z tego jelonka bym go naprawił i jeździł dalej, ale tutaj ceny mogą przyprawić o ból głowy jednak 

12 minut temu, slawek74 napisał:

widziałe jak kot z grobu uciekał i uciekł i żył jeszcze kolka lat 🙋‍♂️🤦🤭

Sąsiadowi kota kiedyś z asfaltu sprzatnalem, bo ktoś go potrącił. Wziąłem go na łopatę, przerzuciłem za bramę, łeb już rozwalony, jucha się leje. Patrzę, a za trzy godziny ten sam kot znów na asfalcie se jaja liże 

Edytowane przez bratrolnika
  • Haha 5
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Pierwszy mój taki przypadek, pomyślałem że ubezpieczyciel może wymagać notatki od policji 

Ta notatka Ci nie zaszkodzi...zwłaszcza, jak trochę "droższe" szkody

• Like 1
Opublikowano

Nie istotne, ale też różnie bywa z tymi ubezpieczycielami. W chwili zdarzenia nie wiadomo, czy się będą stawiać czy nie. Niby bardzo rzadko to się zdarza, ale...przezorny zawsze...to nic nie kosztuje

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Przy AC to chyba nie istotne.

Pierwsze moje zdarzenie tego typu, i pierwszy raz jak mam AC na auto, trzeba byłoby wcześniej się doszkolić, żeby być mądrym na zapas, ale wiadomo: każdy myśli że jego to nie spotka

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Pierwsze moje zdarzenie tego typu, i pierwszy raz jak mam AC na auto, trzeba byłoby wcześniej się doszkolić, żeby być mądrym na zapas, ale wiadomo: każdy myśli że jego to nie spotka

Mandat dostałeś?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
41 minut temu, Qwazi napisał:

Czuje się zobowiązany podziękować koledze za bardzo pouczającą i wyczerpującą wypowiedź 🤝

Opublikowano

Po wymianie wahacza w aucie jedna strona siedzi wyżej od drugiej . Prawy był wymieniony . Początkowo wydawało mi się że może sprężyna pękła ale raczej nie ( różnica 1 cm . Sprężyny obniżające) ale dawniej i tak przód był niżej od tyłu . A teraz prawa strona jest wyżej od lewej . 

Jedną osoba mi podpowiadała że jak tuleje są pełne to tak może byc. O otym sądzicie.?

Opublikowano
mf362 napisał:

Po wymianie wahacza w aucie jedna strona siedzi wyżej od drugiej . Prawy był wymieniony . Początkowo wydawało mi się że może sprężyna pękła ale raczej nie ( różnica 1 cm . Sprężyny obniżające) ale dawniej i tak przód był niżej od tyłu . A teraz prawa strona jest wyżej od lewej . 

Jedną osoba mi podpowiadała że jak tuleje są pełne to tak może byc. O otym sądzicie.?

wahacz skręcony na podniesionym samochodzie.

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Fryzjer do którego chodzę od lat 

Miał wypadek z winny innego auta i z jego ubezpieczenia oddał do naprawy i jeszcze musiał dołożyć 1.5 tys ( naprawa prawie 10 tys ) ubezpieczyciel kombinował . Jakby tak wiedział że będą komplikacje to oddał by na naprawę bezgotówkowa. 

Chyba z 1.5 miesiąca trzymali go z rozbitym autem w garażu bo wcześniej ubezpieczyciel nie raczył przyjechać na oględziny jakie szkody są . 

Przed chwilą, Uziu92 napisał:

Mechanik to robił ale chyba po niedzieli się zgłoszę do niego z tym . Tym bardziej skasowali 420 zł za wymianę z częścią.

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał:

Fajki miękną w ke. Wyrzucają projekt ograniczenia pestycydów o 50% do 2030. 

Potraktujcie te protesty poważnie panowie. Jest szansa ugrać dużo.

Polexit?

5 minut temu, Uziu92 napisał:

Miałem pisać właśnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v