Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i po sezonie.. poplon stalerzowany,mozna zime zaczynac.

mialo padac i wiac ,a tu nic.

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...romantycznie...😆

Lubię pani poczucie humoru...😆

ja swojej kupilem opony letnie do forda.

3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

E tam mężowi telefon kupiłam pod poduszką dziś znalazł

dzisiaj ?? to nie wczoraj, sobie selfiki robil z poduszka 😂

3 godziny temu, Patrycja2 napisał(a):

Ten się wypowiada kto nie pracował nigdy w warunkach ryzyka śmierci, inwalidztwa , I choroby psychicznej. Jeśli się wypowiadasz to powinieneś zaciągnąć języka. A nie kłapać nim gdzie popadnie. 

Qwazi ma rację ta praca wyniszcza. 

a praca rolnika ?? ilu rolnikow ginie rocznie a ilu policjantow ? tylko o rolnikach jaosc w tv cicho.

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):
  •  

ZUS jednak coś tam daje ...można oczywiście dyskutować czy to grosze ...ale się należy 

dzieciaku za słaby w uszach jesteś 🤣

Bogdan, zgoda - tylko ta kasa ma wystarczyć do końca życia dzieciaków.  To jest tylko zapomoga

No i dostaną tę kasę, pod warubkiem, że poicja czegoś nie namota w śledztwie i nie okaże się, że był wszystkiemu winien

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał(a):

i po sezonie.. poplon stalerzowany,mozna zime zaczynac.

mialo padac i wiac ,a tu nic.

ja swojej kupilem opony letnie do forda.

dzisiaj ?? to nie wczoraj, sobie selfiki robil z poduszka 😂

a praca rolnika ?? ilu rolnikow ginie rocznie a ilu policjantow ? tylko o rolnikach jaosc w tv cicho.

Trzeba wziąć pod uwagę że kilkadziesiąt wypadków jest spowodowane winna ludzka.  Pacjenci zawsze będą umierać czy ci się to podoba czy nie. Tu są czynniki nie zależnie od nas. Trzeba wziąć pod uwagę że nie każdy pacjent umiera w wypadku. 

Pamiętaj że telewizja nie będzie cały czas informować o wszystkim. Oni informują o tym co w danej chwili jest ważne i co ludzi przyciągnie przed telewizory. Informacja news a nie pojedyncze przypadki choć zdaję sobie że tych przypadków jest o koło 7,5 tys ale to nikogo nie interesuje bo to niestety w telewizji się nie sprzeda. Jest to bolesne ale prawdziwe.

Opublikowano
56 minut temu, PAN88 napisał(a):

@pedro2 może w tym roku mają wasza wioskę przeczesać 🤔 u mnie 2 lata temu była kontrola na jednym gospodarstwie a w tamtym na drugim bo mam na dwóch gminach 

A dzie tam.

Specjalnie jeżdżą za zmysłami

Jadą i od razu wracają 

Szukają ofiary co będzie z gnojem jechać 

Jarkowi immunitet zabrali🙆 

Ukatrupią go tera 

P0jepana K0alicja 

Szkoda, że nie wy***ał porządnie temu pedałowi aż jedynki by splunął to by choć było wiadomo za co...

Opublikowano
16 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Błotniki mogą przeszkadzać 

Najpierw muszę się dowiedzieć ile w tym prawdy że trzeba z homologacją kupić żeby wrazie co zarejestrować 

Niby obowiązku nie ma, ale sam wiesz 

A ten homologacje ma tylko do pojemności 5000l

Zapytaj jak mają homologowane na s czy r. Od tego zależy czy wymaga rejestracji. 

• Thanks 1
Opublikowano

kawe wypilem a tu pada-deszcz ze sniegiem ,nawet niezle daje..jakby czekalo na mnie..

lata z dehujasem handluje i nawet glupiego kalendarza nie dali.

raz nawet z af dostalem - na swieta byl prezent...wielkanocne 😂

49 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na zimę?😆

ty to masz dobre pomysly,,ze tez na to nie wpadlem jak zmienialem na zimowe..

juz wiem czemu tak dbasz o samochod zony..

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał(a):

Prawie w każdym zawodzie jest ryzyko kalectwa, śmierci czy wyniszczenia psychicznego. Może poza urzędnikami w biurze.

Praca w Policji jest obarczona takim samym ryzykiem jak każda inna praca i powinna byćobjęta takim samym wiekiem emerytalnym jak każdy inny. Nie każdy policjant ugania się po ulicach. A osoby niesprawne fizycznie czy psychicznie powinny odchodzić na świadczenia rentowe. Chodzi o to , że przywileje dane służbom mundurowym powodują, że ślepo wykonują one nakazy ministerstwa i rządu, bojąc się , że mogą utracić apanaże i wiek emerytalny.

Dodatkowo- uważam, że w przypadku, gdy przeciwko policjantowi czy innemu mundurowemu jest prowadzone postępowanie dyscyplinarne, powinien on tracić możliwość odejścia na świadczenie emerytalne do momentu zakończenia sprawy. Jesli sprawa wyjaśni się pozytywnie  - wówczas może odejść ze słuzby, a jesli negatywnie - jest wydalany ze służby wraz z utrata prawa do emerytury resortowej po odsłużeniu 15 lat, tylo podpada pod normalny powszechny wiek emerytalny. Naprawdę, wielu alkoholików w  policji czy słuzbie więziennej by to otrzexwiło, perspektywa na przykład 20 lat bez zabezpieczenia finansowego

Co do zabezpieczenia rodziny policjanta - dobrze, że jest zbiórka, bo z policji dostanie cały guzik, dzieciaki jakąś bidną rentę po ojcu, a matka nic. Jeszcze tak będa kręcic w dochodzeniu, że okaze się, że ten zabity był winny.

Już wkrótce ekologiczne rolnictwo po podpisaniu dziś Mercosur

https://www.facebook.com/reel/545187028369911

Należałoby zacząć od tego, że w policjant służy a nie pracuje i zrozumienia na czym polega różnica między pracą a służbą. Ci do odchodzenia na emeryturę w trakcie postępowania karnego, to też nie jest do końca tak. Jeśli przeciwko policjantowi jest prowadzone postępowanie karne, a ma on prawa emerytalne, to należy mu się emerytura nawet jeśli zostanie skazany. Są chyba tylko dwa wyjątki od tego. Nie pamiętam też dokładnie i nie wiem, czy cis się nie zmieniło w ostatnim czasie w tej kwestii, ale nie sądzę, żeby były zmiany 

Nie wiem, czy jest sens o tym dyskutować, ale jak chcecie to można 

Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Może się źle zrozumieliśmy. To są bardzo dobrze sytuowani ludzie. Żal dzieci żony ale znam kilkadziesiąt osób którym bardziej by się przydały pieniądze ze zbiórki. Nieznanych medialnie

Zrozumiałem co miałaś na myśli, ale to dla mnie nie ma znaczenia. Są sytuowani bo sami do tego doszli. Przez stratę na pewno się im nie poprawi, chociażby dlatego, że jedna pensja odpadła

4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

było o tym ze 3 lata temu to ci będę tera na nową objaśniał 😛

Tak myślałem 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Mietku załatwił powitanie.

Na wjeździe dmuchać kazali  

We wsi, znowu Dacia biała 

Rudy lis się mści. Co drugi dzień się kręcą 

IMG_20241206_130240_9~2.jpg

W mieście pobył trochę, gadałem żebyś zajechał...

Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):
  • 128 799 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest małżonek lub dziecko zmarłego ubezpieczonego lub rencisty;
  • 64 399 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawniony jest członek rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty inny niż małżonek lub dziecko;
  • 128 799 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie małżonek i jedno lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 25 044 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na każde z tych dzieci;
  • 128 799 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnionych jest równocześnie dwoje lub więcej dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 25 044 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugie i każde następne dziecko;
  • 25 044 zł, gdy obok małżonka lub dzieci do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są równocześnie inni członkowie rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty; każdemu z nich przysługuje ta kwota, niezależnie od odszkodowania przysługującego małżonkowi lub dzieciom;
  • 64 399 zł, gdy do jednorazowego odszkodowania uprawnieni są tylko członkowie rodziny inni niż małżonek lub dzieci zmarłego ubezpieczonego lub rencisty oraz 25 044 zł z tytułu zwiększenia tego odszkodowania przysługującego na drugiego i każdego następnego uprawnionego.

ZUS jednak coś tam daje ...można oczywiście dyskutować czy to grosze ...ale się należy 

dzieciaku za słaby w uszach jesteś 🤣

Bogdan masz rację. Te świadczenia dotyczą wszystkich ubezpieczonych

PS Łorawiok dobrze wie, że policja nie ma uprawnień do aresztowania 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v