Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacor73 napisał(a):

A kto pisze, że eutanazja czy aborcja mają być obowiązkiem, to może być prawem wyboru każdego człowieka.

Tak samo jak z prawem pobrania narządów, nie chcesz, składasz taką wolę i sprawa załatwiona.

Ja też nie piszę, że ma być obowiązkiem. Odnoszę się do prawa przerwania życia, które mi się nie podoba. I na drodze stoi EKPCz wraz z konstytucją, które gwarantują jego niezbywalność

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tak nie może być...

Może być... Wiesz co powinni wprowadzić i czym się zająć? Badania dla parek chcących się rozmnażać i sprawozdanie finansowe. Żadnych pomocy finansowych. Obowiązkowe badania czy nie są obciążeni genetycznie. A jak są i się zdecydują na fukanie i poczęcie to niech sobie sami tą kalekę utrzymują, bez żadnych pomocy, jeśli urodzi się chore. A nie ciągnięcie od wszystkich, zbiórki i inne cuda. Kto jest słabszy - ma zginąć. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Confused 3
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tomek, żeby była równość, to wprowadzając prawo do eutanazji wprowadzi się prawo do przerwania życia na życzenie. I wtedy to przykładowe polowanie stanie się legalnie możliwe. Sposób w jaki się uzyska od innego człowieka zgodę na to polowanie, może być nielegalny, ale samo zabicie już będzie zgodne z prawem. Wiem, że ten przykład jest może i przejaskrawiony, ale obrazowy. Tak nie może być...

Takie mam zdanie na ten temat

Jakoś ciężko doszukać się informacji o polowaniach na ludzi w Holandii, Belgii, Luksemburgu czy Szwajcarii.

O łowcach skór, czy czyścicielach kamienic trochę w Polsce media trąbiły

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tutaj się z Tobą zgadzam Piotrze

18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wiesz co powinni wprowadzić i czym się zająć? Badania dla parek chcących się rozmnażać i sprawozdanie finansowe. Żadnych pomocy finansowych. Obowiązkowe badania czy nie są obciążeni genetycznie.

16 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jakoś ciężko doszukać się informacji o polowaniach na ludzi w Holandii, Belgii, Luksemburgu czy Szwajcarii.

O łowcach skór, czy czyścicielach kamienic trochę w Polsce media trąbiły

Toć piszę, że to przykład przejaskrawiony, dla zobrazowania. Wg mnie nawet możliwości prawnej czegoś takiego nie może być, bez znaczenia czy się gdzieś to dzieje, czy nie

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Może być... Wiesz co powinni wprowadzić i czym się zająć? Badania dla parek chcących się rozmnażać i sprawozdanie finansowe. Żadnych pomocy finansowych. Obowiązkowe badania czy nie są obciążeni genetycznie. A jak są i się zdecydują na fukanie i poczęcie to niech sobie sami tą kalekę utrzymują, bez żadnych pomocy, jeśli urodzi się chore. A nie ciągnięcie od wszystkich, zbiórki i inne cuda. Kto jest słabszy - ma zginąć. 

To że patologiczni rodzice spłodzą dziecko to ma ono umrzeć z głodu albo jakiejś choroby? A czym ono zawiniło?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wg mnie nawet możliwości prawnej czegoś takiego nie może być, bez znaczenia czy się gdzieś to dzieje, czy nie

Dla mnie każdy powinien mieć prawo decydować o swoim życiu i robić co chce, dopóki nie wpływa negatywnie na innego człowieka. I np lepiej żeby dostał zastrzyk z własnej woli, niż rozbijał samochód na autostradzie i mordował przy tym niewinnych ludzi ... Albo rzucał się pod pociąg przez co maszynista do końca życia będzie już innym człowiekiem, bo taka sytuacja zawsze zostawia w nas swój ślad.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Dla mnie każdy powinien mieć prawo decydować o swoim życiu i robić co chce, dopóki nie wpływa negatywnie na innego człowieka .

A dla mnie nie, bo to w szerszym spojrzeniu może być niebezpieczne, a EKPCz raczej nie dadzą rady zmienić. U nas konstytucji też raczej nie, przynajmniej narazie

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pioter jak by się ktoś topił....to rzucił byś mu koło ratunkowe?

Czy powinien się utopić?

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla mnie każdy powinien mieć prawo decydować o swoim życiu i robić co chce, dopóki nie wpływa negatywnie na innego człowieka. I np lepiej żeby dostał zastrzyk z własnej woli, niż rozbijał samochód na autostradzie i mordował przy tym niewinnych ludzi ... Albo rzucał się pod pociąg przez co maszynista do końca życia będzie już innym człowiekiem, bo taka sytuacja zawsze zostawia w nas swój ślad.

To też racja .

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy powinien się utopić?

A to Ci powie powie uj tam wlazł 🤭

• Haha 5
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy powinien się utopić?

A Urbana by mu pokazał 🫢

• Haha 7
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

niestety powtarzasz frazesy. kto ma większe szanse na spokojne życie w dobrobycie ten co urodził się na gospodarstwie 100ha rozwijanym przez pokolenia czy ten co na 15 ha jeszcze ma do spłaty rodzeństwo i do końca życia zapracuje się na śmierć

chyba teraz już nie ma takich sytuacji żeby się rodzeństwo spłacało bynajmniej w mojej okolicy 

jak coś to poprostu sprzedają i dzielą się kasa 

11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ależ oczywiście, a Ty myślałeś że z kim rozmawiasz 😉

obrobiłeś się w polu bo stare porzekadło mówi że w adwent się nie ryje w ziemi 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

chyba teraz już nie ma takich sytuacji żeby się rodzeństwo spłacało bynajmniej w mojej okolicy 

jak coś to poprostu sprzedają i dzielą się kasa 

obrobiłeś się w polu bo stare porzekadło mówi że w adwent się nie ryje w ziemi 

No przecież już mówiłem że tak 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Płacenie podatków to nie prawo tylko obowiązek. Też mam o nim własne zdanie, które ostatnio wyrażałem przyciskając przycisk koloru czerwonego

Obowiązek ale wynikający z chęci bycia obywatelem tego kraju. 

21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak ale BKR. Betonowe Koło Ratunkowe.image.png.2692c922a65d21eff0516220abd68b16.png

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał(a):

Obowiązek ale wynikający z chęci bycia obywatelem tego kraju. 

Tak, ale bym tu obywatelstwa nie mieszał. Bardziej bym odniósł obowiązek podatkowy do miejsca, w którym się mieszka i zarabia pieniądze. Bo przecież nie każdy na kim ciążą polskie podatki, jest lub chce być obywatelem Polski

Pomijam to jakie to są podatki, jak wprowadzone i cała otoczkę z tym związaną. Ja próbowałem walczyć na najniższym poziomie, gdzie się uchwala podatki, ale we trzech przeciwko dwunastu nie daliśmy rady niestety. Jednak to nie oznacza, że sobie odpuszczam 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Tak, ale bym tu obywatelstwa nie mieszał.

Obywatelstwo jest nierozerwalnie połączone z Konstytucją. A Konstytucja to taka umowa między np. Tobą a Państwem Polskim i określająca Twoje prawa i obowiązki jako Obywatela. 

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

ty jesteś w pełni zdrowy? jakoś nikt cię nie sprzątnął.

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał(a):

Obywatelstwo jest nierozerwalnie połączone z Konstytucją. A Konstytucja to taka umowa między np. Tobą a Państwem Polskim i określająca Twoje prawa i obowiązki jako Obywatela. 

Nie tylko. Konstytucja jest ustawą zasadniczą określającą te prawa i obowiązki, ale też ustrój państwa. Sposób zarządzania nim i strukturę władz. Trójpodział władzy jest określony właśnie w konstytucji. Ona jest fundamentem prawnym. Zatem odnosi się także do tych, którzy nie są obywatelami RP, ale na jej terenie działają, mieszkają itd. Prawo polskie na terenie Polski obowiązuje także cudzoziemców 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v