Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał(a):

Wojsko szkoli zasadniczo do czego innego a policja do czego innego. Granica to temat oddzielny i został zjebany na samym początku. Pojawiły się tam trzy różne formacje a teoretycznie za całość miała odpowiadać SG. Oczywiście nie było koordynacji tego bajzlu, bo nikt nawet nie palnął się w baniak aby ujednolicić zasady użycia broni w tych działaniach. 

PiS Twierdził że żołnierze są przeszkoleni. Ale okazało się że byli tylko instruowani, zaś szkolenia jako takiego nie było. a znaleźli się w działaniach stricte policyjnych. 

Różnice między policjantem a żołnierzem są dwie. A te działania stricte policyjne na czym polegają? Ty chyba jesteś żolnierzem i to nie szeregowym. Masz kompanie policjantów i drugą żołnierzy. Obie w tyralierze. Naprzeciw tych tyralier osoby agresywnie, bezprawnie, w sposób niedozwolony usiłują przekroczyć i przekraczają granicę państwa. Jakie powinno być działanie? A zasady użycia broni na co w tej sytuacji pozwalały, a czego zabraniały? I jak się one czasu zmieniły?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Różnice między policjantem a żołnierzem są dwie. A te działania stricte policyjne na czym polegają? Ty chyba jesteś żolnierzem i to nie szeregowym.

Zasadnicza różnica to ustawa regulująca działanie żołnierzy i policji. To sa dwie ustawy i to różne. Działania policyjne to właśnie walka z tłumem. A horda imigrantów to tłum. Policjanci na taką okoliczność są wyposażeni choćby w tarcze a żołnierze nie, Z podobną sytuacją spotkaliśmy się na Bałkanach, gdzie trza było rozdzielać strony. Ci co byli wiedza o co kaman.

Błaszczak nawet nie napisał ustawy która kierowałaby żołnierzy do tych działań a taki numer wymagał ustawy a nie zarządzenia. Ci ludzie znaleźli się tam na podstawie jakichś indywidualnych skierowań, rozkazów wyjazdi albo HGW czego jesszce. ale może przyjdzie i czas na rozliczenie także za to.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Różnice między policjantem a żołnierzem są dwie. A te działania stricte policyjne na czym polegają? Ty chyba jesteś żolnierzem i to nie szeregowym. Masz kompanie policjantów i drugą żołnierzy. Obie w tyralierze. Naprzeciw tych tyralier osoby agresywnie, bezprawnie, w sposób niedozwolony usiłują przekroczyć i przekraczają granicę państwa. Jakie powinno być działanie? A zasady użycia broni na co w tej sytuacji pozwalały, a czego zabraniały? I jak się one czasu zmieniły?

Policja ma broń i amunicję, a także wyposażenie - do pacyfikowania tłumu. Jest także szkolona do tego typu akcji.

Gaz, kule gumowe, armatki wodne, tarcze, pałki - tego wyposażenia nie ma nawet żandarmeria wojskowa, co mówic o etatowych żołnierzach. Bo po co im to. A do tłumu nie będą strzelać z ostrej amunicji. A nawet strzelanie z gumowych kul wymaga  pewnej wiedzy i praktyki, aby nie tyle nie zrobić kuku przeciwnikowi, ile sobie i kolegom. Tak samo z pałowaniem i gazowaniem.

Opublikowano
21 minut temu, gregor1284 napisał(a):

Chyba nie przewaliła tego hajsu co za propagowanie szczypawek dostała? 

Zafekaliowała

Dadzą jej granta jakiegoś i da radę

Chyba żeby nie, bo właściwie po co wydawać pieniądze na kogoś kto i tak jest przekonany

Wystarczy wspierać dobrym słowem i od czasu do czasu postraszyć pisem

Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał(a):

Zasadnicza różnica to ustawa regulująca działanie żołnierzy i policji. To sa dwie ustawy i to różne. Działania policyjne to właśnie walka z tłumem. A horda imigrantów to tłum. Policjanci na taką okoliczność są wyposażeni choćby w tarcze a żołnierze nie, Z podobną sytuacją spotkaliśmy się na Bałkanach, gdzie trza było rozdzielać strony. Ci co byli wiedza o co kaman.

Błaszczak nawet nie napisał ustawy która kierowałaby żołnierzy do tych działań a taki numer wymagał ustawy a nie zarządzenia. Ci ludzie znaleźli się tam na podstawie jakichś indywidualnych skierowań, rozkazów wyjazdi albo HGW czego jesszce. ale może przyjdzie i czas na rozliczenie także za to.

21 minut temu, jahooo napisał(a):

Policja ma broń i amunicję, a także wyposażenie - do pacyfikowania tłumu. Jest także szkolona do tego typu akcji.

Gaz, kule gumowe, armatki wodne, tarcze, pałki - tego wyposażenia nie ma nawet żandarmeria wojskowa, co mówic o etatowych żołnierzach. Bo po co im to. A do tłumu nie będą strzelać z ostrej amunicji. A nawet strzelanie z gumowych kul wymaga  pewnej wiedzy i praktyki, aby nie tyle nie zrobić kuku przeciwnikowi, ile sobie i kolegom. Tak samo z pałowaniem i gazowaniem.

Dajcie spokój, toć to odpowiedź niczym z przedszkola. Żołnierz ma karabin, a policjant kajdanki. Naprawdę nie widzicie różnic?

Pytanie do tego co wytłuściłem, bo to jest poważne: w takim razie dlaczego wojsko wykonywało rozkazy niezgodne z prawem???

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Pytanie do tego co wytłuściłem, bo to jest poważne: w takim razie dlaczego wojsko wykonywało rozkazy niezgodne z prawem???

U nas państwo ma do tego prawa bardzo luźne podejście. Sprawczość dla polityków jest ważniejsza, bo pokazuje jacy to oni są ważni i niezbędni. Zaś procedury to są dla mięczaków. To już ogólnonarodowa przypadłość. ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał(a):

Ta jego energia dała by im wyniki 

No, a jak wiadomo zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia 🤷

3 minuty temu, Leszy napisał(a):

U nas państwo ma do tego prawa bardzo luźne podejście. Sprawczość dla polityków jest ważniejsza, bo pokazuje jacy to oni są ważni i niezbędni. Zaś procedury to są dla mięczaków. To już ogólnonarodowa przypadłość. ;) 

Dobrze to ująłeś. Dla mnie to jest świadectwo "wielkości" tych, którzy mają nas bronić i powinni mieć jaja 🤷

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

A jakby wyglądała odmowa skierowania wojska w takiej sytuacji? Wojna za jedną granicą a za drugą stado imigrantów? Spirala została nakręcona dużo wcześniej. Myślisz że społeczeństwo przyjęłoby argumenty że nie tędy droga? Pierwsze pytanie byłoby takie. "To po ciula nam jesteście potrzebni"? Podejmiesz się wytłumaczyć? Przecież ludzie przejrzeli na oczy dopiero kiedy zginął żołnierz na granicy. 

W życiu odpierdalałem rzeczy których dzisiaj bym nie zrobił. Ciągnąłem za sobą swoich ludzi i pewnie tylko resztka "żołnierskiego szczęścia" spowodowała że nie skończyło się jak z Nangar Khel. Dostawałem pochwały, nagrody ale pewnego dnia się skończyło.  Reszta to zawartość TAP w archiwum.

Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja nie pluje , tylko dziwię się jak można tak się cieszyć z bycia pod zaborem 

A to czemu nie chcesz się choć częściowo uwolnić spod zaboru?

Skąd wiesz, że inni się cieszą?

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Mi 40 nie wyjdzie z całą instalacja czyli podłogowka grzejniki bojler itp :o

Mi kotłownia na ekogroszek wyszła 17,500 , w tym boiler wissman 

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

A to czemu nie chcesz się choć  częściowo uwolnić spod zaboru?

Skąd wiesz, że inni się cieszą?

Ja mogę choćby i jutro opuścić Unię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v