Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
35 minut temu, slawek74 napisał(a):

Wiesz jak Przemek ,,sołtys,, mówi 🤔 🤦

Tylko co to jest rozwój 🤔, bo wszyscy o rozwoju, ale nie do końca wiadomo co to 🤷

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Tylko co to jest rozwój 🤔, bo wszyscy o rozwoju, ale nie do końca wiadomo co to 🤷

ziemia, dom rodzina 

hobby 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Na ropę najlepsze auto. 

Na ropę to traktor. Nigdy diesla. To nie na moje odległości. 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Niech się kilka obracają💪👍

Kręcą się, z Bielska dojechał...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Na ropę najlepsze auto. 

Najlepsze auto to takie, które przewiezie cztery litery z punktu a do punktu b, rzadko się psuje, a kiedy już się zepsuje to jest łatwe w naprawie i nie kosztuje ta naprawa majątku. Czy ono jeździ na benzynę, ropę lub na owies, to nie ma znaczenia przy kilometrach jakie kręci rolnik🤷...

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Na ropę najlepsze auto. 

Na ropę jest traktor, na gaz kuchenka, a samochód to tylko benzyna ;) 

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Najlepsze auto to takie, które przewiezie cztery litery z punktu a do punktu b, rzadko się psuje, a kiedy już się zepsuje to jest łatwe w naprawie i nie kosztuje ta naprawa majątku. Czy ono jeździ na benzynę, ropę lub na owies, to nie ma znaczenia przy kilometrach jakie kręci rolnik🤷...

I dlatego w nowych autkach lepsza jest benzyna, dużo prostsza budowa, dużo mniej ekośmieci ... A to z tym jest największy problem obecnie w samochodach, nie z turbiną czy panewkami itp sprawami a właśnie z tym całym ekodziadostwem którego w dieslach jest najwięcej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

taaa to po co kupuje się drogie auta i parkuje w bramie do kościoła? 😂

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ziemia, dom rodzina 

hobby 

Moim zdaniem rozwój jest wtedy, kiedy coraz wyraźniej się odczuwa, że człowiekowi lżej się żyje. Łatwiej idzie praca i z mniejszym wysiłkiem i nie trzeba każdej złotówki z obu stron oglądać. A branie sobie coraz więcej na garb, to nie jest rozwój 🤷

2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

taaa to po co kupuje się drogie auta i parkuje w bramie do kościoła? 😂

A to po to żeś te kijankę kupił 🤔

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I dlatego w nowych autkach lepsza jest benzyna, dużo prostsza budowa, dużo mniej ekośmieci ... A to z tym jest największy problem obecnie w samochodach, nie z turbiną czy panewkami itp sprawami a właśnie z tym całym ekodziadostwem którego w dieslach jest najwięcej ...

Diesel jest dobry, jak się lata 100km do roboty. I albo nowy z salonu, albo stary, bez tego ustrojstwa. Wszystkim pomiędzy grozi kłopotami...ale są tacy dla których znaczek na masce ważniejszy od perspektywy kłopotów 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Sory ale jak masz z tym problem 🤭🤦🙆‍♂️🤪

No właśnie ja nie mam. Tylko się zastanawiam, czy wszyscy to jednakowo definiują 🤔...bo mam wątpliwości 🤷

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Diesel jest dobry, jak się lata 100km do roboty. I albo nowy z salonu, albo stary, bez tego ustrojstwa. Wszystkim pomiędzy grozi kłopotami...ale są tacy dla których znaczek na masce ważniejszy od perspektywy kłopotów 

No właśnie ja nie mam. Tylko się zastanawiam, czy wszyscy to jednakowo definiują 🤔...bo mam wątpliwości 🤷

Tylko niektórzy to na kapciu jadą i czasem trzeba sprawdzić cisnienie w kołach albo tylko opony zmienić i szybciej się będzie jechać i paliwa mniej pójdzie....🙋‍♂️

Opublikowano

My się nie gryziemy🤷...normalna dyskusja...

4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Eeeee Mariuszek że Sławkiem nie kąsać się ...😠

Wyśpijta się za mnie 🙋🙋

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Tylko niektórzy to na kapciu jadą i czasem trzeba sprawdzić cisnienie w kołach albo tylko opony zmienić i szybciej się będzie jechać i paliwa mniej pójdzie....🙋‍♂️

Czemu ciśnienia nie sprawdzasz w kołach🤔

Teraz, slawek74 napisał(a):

Zdurniał 🤔 sam z nim śpij 🤦🤪😁

Wzajemnie...też bym z Tobą nie spał🤭

Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zaparkowane w garażu. Może w niedzielę wyjazd i zapoznanie z ustawieniami. 

Kwiatki, krzewy to sobie ma, kostka robiona w 2009, elewacja poprawiana w 2018, teraz najgorszy problem to sypiący się dach na stajni i stodole ale to trzeba się zapoznać bo może na moje życie starczy.

Wstążeczka? Żadnych gusłów... Opijanie już zaczęte ale delikatnie bo jutro złom usługowo wywieźć. 

Passat? Nigdy w życiu wieśwagena i pewnie w dodatku ropniaka...

Kto jeździ po śniegu? Nie mieszkam na zadupiu kilkaset metrów od drogi jak ty... Przede wszystkim za swoje, zarobione, nie wyżebrane ani nie wyłudzone.

Sporo. Wzięta wersja business line zamiast podstawy z dodatkowym wyposażeniem to samo auto wyszło 8 dych. 

Bo mnie stać, nie żebram o dopłaty albo o bogatą pannę... 

A ja bym nie kupił takiej landary jak ty... Powietrze wozić? Mieć kłopot zaparkować bo wielkie? 

Lampy jak świecą to fajnie wyglądają. 

Gdzie ropniaka. Lpg jedyne słuszne paliwo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na ropę jest traktor, na gaz kuchenka, a samochód to tylko benzyna ;) 

Tak, nowa benzyna i prostsza budowa - wtrysk paliwa do cylindra, turbina, podwójny katralizator, kilka sond lambda, zmienne fazy zaworów, elektryczna pompa wody do chłodnicy, druga do ogrzewania wnętrza, system start-stop, EGR, cewka na każdy cylinder z modułem, masa czujników i czujniczków, często po dwie świece na cylinder. I to ma buć prostsze niż diesel ? Weź, usmiałem się , aż mnie brzuch boli

Jedyna zaleta benzyniaka z wtryskiem pośrednim - mniej wrażiliwy na krótkie odcinki i ciut szybciej się nagrzewa. Te z wtryskiem bezpośrednim na krótkich czasach mocno rozrzedzają olej silnikowy

Generalnie - wszystkie współczesne silniki są mocno przekombinowane

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał(a):

Moim zdaniem rozwój jest wtedy, kiedy coraz wyraźniej się odczuwa, że człowiekowi lżej się żyje. Łatwiej idzie praca i z mniejszym wysiłkiem i nie trzeba każdej złotówki z obu stron oglądać. A branie sobie coraz więcej na garb, to nie jest rozwój 🤷

A to po to żeś te kijankę kupił 🤔

Dokładnie. Ostatnio to mam dość wszystkiego bo już zbyt dużo 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Czemu ciśnienia nie sprawdzasz w kołach🤔

Wzajemnie...też bym z Tobą nie spał🤭

Obawiam się że i wysrać się to nie mieli bysta kiedy🙆‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tu trochę racji masz ale passat... Nie przemawia to do mnie... 

Ba no prestiżowe auto. Kiedyś może kupie jak się dorobię a że to marka niemiecka to najlepiej w lpg. Oni potrafią w gaz 

Opublikowano

No ale niestety nie unikniemy tych silników Jasiu. Miałem zmienić samochód po 5 latach, ale silnika id kosiarki to ja nie bardzo chcę. Niech se jeździ dalej ten. Narazie ma 160 tys km więc jeszcze trochę się pokręci. Zobaczymy co będzie 

Opublikowano
Teraz, daron64 napisał(a):

Ooooo a propos tego systemu. A jak jest że smarowaniem turbiny w takim aucie?

a kto się martwi twoją turbiną ?

Podobno w niektórych autach jest system, że wychładza turbine, jak olej ma ileś tam stopni, to gasi po 1-2 minutach postoju, w tych prostszych po prostu gasi i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v