Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

może odpowiedziałeś i nie widziałem to przepraszam ale u mnie są małżeństwa bez dzieci i żyją sobie we dwóch zawsze łatwiej utrzymać dom samochód itp co mówisz na ten aspekt kasy jakby pracowała 

U mnie nie miałaby prawa pracować na etacie.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Owszem. To jest tak przebiegłe, że jedynie unikanie tego może przynieść jakiś efekt poza zgubą.

Gdyby było inaczej to byś wolał kobietę niż walić 🐎 tak jak @Krzysztof81 mówił ale tak to mówisz że nie potrzebna . Ale też mówisz co innego a robisz inaczej . Mówiłęś że przepijesz wszystko. A starasz się i pracujesz na etacie jak i dbasz o gospodarstwo i masz porządek wszędzie.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

U mnie nie miałaby prawa pracować na etacie.

Pioter, nikt nie mówi o etacie, ale jakby sobie dorabiała w inny sposób - jakieś rękodzieło itp , to miałbyś coś przeciwko ?

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Praca na etacie może nauczyć gospodarowania czasu i planowania, ja planuję uprawy na 3 lata do przodu, pod to nawożenie, wapnowanie. Układam, kiedy robić naprawy i konserwację, kiedy zamówić paliwo i nawozy, zeby robić wszystko na spokojnie. Wstaję rano i wiem co mam robic i od której do której, a nie drapanie się po jajkach jak ci z Plutycz. Czasem lubię ich oglądać, ale na dłuższą metę mnie denerwują.

Nie jest sztuką się narobić na etacie, sztuką jest zarobić i wyjść z tego zdrowym fizycznie i psychicznie

To tak jak bym siebie widział

Opublikowano
14 minut temu, Desperado napisał(a):

Raczej nie wpędzał swoją osobą kogoś w bagno, a z drugiej strony charakterna kobita by sobie z nim poradziła raz dwa.  xD

Ale po co?

Skoro tego nie potrzebuje?

Opublikowano
1 minutę temu, Michal2399 napisał(a):

Gdyby było inaczej to byś wolał kobietę niż walić 🐎 tak jak @Krzysztof81 mówił ale tak to mówisz że nie potrzebna . Ale też mówisz co innego a robisz inaczej . Mówiłęś że przepijesz wszystko. A starasz się i pracujesz na etacie jak i dbasz o gospodarstwo i masz porządek wszędzie.

A już mam zacząć przepijać i wyprzedawać? A jak pożyję jeszcze w zdrowiu z 20 lat? 

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Pioter, nikt nie mówi o etacie, ale jakby sobie dorabiała w inny sposób - jakieś rękodzieło itp , to miałbyś coś przeciwko ?

Krowę jej mogę kupić... Żadnej pracy poza opieką nad chałupą, podwórkiem i robotą w polu.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Tylko po co. Niech mu wychowa dzieci ogarnie dom a to już dużo

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A już mam zacząć przepijać i wyprzedawać? A jak pożyję jeszcze w zdrowiu z 20 lat? 

Jakbyś tak zwiększył spożycie o jakieś 300% to jest duża szansa że w zdrowiu 20 lat to nie pociągniesz. Weź z tydzień urlopu i daj ognia tak porządnie dzień w dzień. Zobaczysz czy masz predyspozycje.😉

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Stodoła napisał(a):

Tylko po co. Niech mu wychowa dzieci ogarnie dom a to już dużo

Po to, aby pozostać w zdrowiu psychicznym, każdy potrzebuje jakiegośzajęcia, które lubi i daje mu odskok od codzienności, jedni chodza po górach, inni piszą wiersze

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jakbyś tak zwiększył spożycie o jakieś 300% to jest duża szansa że w zdrowiu 20 lat to nie pociągniesz. Weź z tydzień urlopu i daj ognia tak porządnie dzień w dzień. Zobaczysz czy masz predyspozycje.😉

Urlop na takie coś tracić? Oszalałeś? Urlop to się bierze na roboty w polu a nie na odpoczynek...

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Praca na etacie może nauczyć gospodarowania czasu i planowania, ja planuję uprawy na 3 lata do przodu, pod to nawożenie, wapnowanie. Układam, kiedy robić naprawy i konserwację, kiedy zamówić paliwo i nawozy, zeby robić wszystko na spokojnie. Wstaję rano i wiem co mam robic i od której do której, a nie drapanie się po jajkach jak ci z Plutycz. Czasem lubię ich oglądać, ale na dłuższą metę mnie denerwują.

Nie jest sztuką się narobić na etacie, sztuką jest zarobić i wyjść z tego zdrowym fizycznie i psychicznie

Konsekwencja i dyscyplina. 

Też kiedyś czasu brakło dobrze po jajkach się podrapać, a myśli pełno bo i budowy i gospodarka. 

Ale później powiedzą że i tak nakrasc się musiał, bo przecież uni nie majom a hektarów podobnie. 

Teraz już drugi rok jak wysiadłem z tego kołowrotka 😁

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Stodoła napisał(a):

mu wychowa dzieci

Tego by akurat nie miała. Gotowanie tego co ja dla siebie gotuję, pieczenie, sprzątanie, plewienie, niech sobie ma kwiatki bo jak matka zaniemoże to wszystko będę musiał likwidować a to też czas i robota, w polu niech coś pogrzebie, nawet byłbym skłonny krowę jej kupić żeby tylko chciała ją doić i mleko przerabiać, by sobie pieniądze za handel wzięła.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Urlop na takie coś tracić? Oszalałeś? Urlop to się bierze na roboty w polu a nie na odpoczynek...

Wiem że u mnie ojciec dużo robi, ale mimo to przy sporo większym areale i większym rozrzucie urlop biorę tylko na sianokosy. Kosić jak przyjedzie to zanim wrócę nakosi na to co jest, prasowanie nawet na usługach ogarniam po pracy. 

Gorzej jak wyjazdy są, ale tak jak mówię ja mogę liczyć na ojca jeszcze. Co ty tyle czasu robisz że po pracy albo w weekendy nie zdążysz 🤔

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Co ty z tym koniem  tak wyjeżdżasz obsesję masz 🤔nie mierz innych swoją miarą 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, szymon09875 napisał(a):

Wiem że u mnie ojciec dużo robi, ale mimo to przy sporo większym areale i większym rozrzucie urlop biorę tylko na sianokosy. Kosić jak przyjedzie to zanim wrócę nakosi na to co jest, prasowanie nawet na usługach ogarniam po pracy. 

Gorzej jak wyjazdy są, ale tak jak mówię ja mogę liczyć na ojca jeszcze. Co ty tyle czasu robisz że po pracy albo w weekendy nie zdążysz 🤔

Na samo sianie w tym roku jesienią 5 dni urlopu. Wprawdzie na typową robotę zeszło 3 dni ale pozostałe dwa dni nie próżnowałem. Popołudniami muszę podgotować jakiś obiad na następny dzień, chleb upiec, przetwory, za mnie nikt tego nie zrobi a chłamu ze sklepu jadł nie będę. I po ciemku na zewnątrz nic nie robię.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tego by akurat nie miała. Gotowanie tego co ja dla siebie gotuję, pieczenie, sprzątanie, plewienie, niech sobie ma kwiatki bo jak matka zaniemoże to wszystko będę musiał likwidować a to też czas i robota, w polu niech coś pogrzebie, nawet byłbym skłonny krowę jej kupić żeby tylko chciała ją doić i mleko przerabiać, by sobie pieniądze za handel wzięła.

Pioter...chyba coś wypiłeś...

Jak by Ci...

Kobieta, to też człowiek...wiem...w szoku możesz być..

Opublikowano (edytowane)

A no to chyba że tak, ja po ciemku nieraz dopiero zaczynam 🤷

Na samo sianie w tym roku jesienią 5 dni urlopu. Wprawdzie na typową robotę zeszło 3 dni ale pozostałe dwa dni nie próżnowałem. Popołudniami muszę podgotować jakiś obiad na następny dzień, chleb upiec, przetwory, za mnie nikt tego nie zrobi a chłamu ze sklepu jadł nie będę. I po ciemku na zewnątrz nic nie robię.

W zeszła sobotę wieczorem zaoralem, rano w niedzielę uprawa i siew. Hektar zasiany do 9.30 był orać zacząłem przed 22 koło północy byłem w łóżku już 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Gdzie? kto? w tych czasach? chyba jakaś upośledzona.  xD

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał(a):

Konsekwencja i dyscyplina. 

Też kiedyś czasu brakło dobrze po jajkach się podrapać, a myśli pełno bo i budowy i gospodarka. 

Ale później powiedzą że i tak nakrasc się musiał, bo przecież uni nie majom a hektarów podobnie. 

Teraz już drugi rok jak wysiadłem z tego kołowrotka 😁

Widzisz są granice wszystkiego. Sam mam ha robię na etacie dzieci wykształciłem i dwa razy mi się wyskoczyło w tym roku na odpoczynek . Turki i Tunezja.  

Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Chłopie a odpowiedzialności słyszał 🤔 taki etatowiec jak mu się maszyna zepsuje to woła szefa/przełożonego i ms to tam gdzie Pioter....

Nie koniecznie... Za maszynę odpowiada operator a nie szef 

42 minuty temu, jahooo napisał(a):

bo w 90% przypadków tak jest, a za dodatkową prace masz dodatkową kasę, a nie jak w przypadku rolnika, praca po 16h/dobę a o twoim zarobku decydują białe kołnierzyki zza oceanu i wróżenie z fusów

na etacie masz minimum i poniżej niego nie zejdziesz, chociażby skały srały

Ale etat dziś jest a jutro nie ma... A gospodarka była jest i może będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v