Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

Ja bez pojęcia

A kopnął Cię ktoś kiedyś w coś😡

10 minut temu, Karol6130 napisał:

to tylko zakup nawigacji ratuje sprawę 

Tak se mogą gadać ci co robić nie umią🤷. Nawigacja jest dobra, ale i bez niej też trzeba umieć se poradzić 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie lubię bo to wymaga najwięcej pilnowania i precyzji, przestawiania, ustawiania. Ale w tym roku mam już to za sobą a wiosną siewnik będzie nie wyciągany.

Każdej roboty trzeba trochę przypilnować 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Każdej roboty trzeba trochę przypilnować 

Wczoraj mijaki dosiewałem jęczmieniem bo pszenicy już nie mam... Na jednym kawałku porobiłem, w tym jeden to taki z 30cm szeroki a długi na całość kawałka. Jednak w konnym to metalowe koło lepiej odgniatało i lepiej było widać.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wczoraj mijaki dosiewałem jęczmieniem bo pszenicy już nie mam... Na jednym kawałku porobiłem, w tym jeden to taki z 30cm szeroki a długi na całość kawałka. Jednak w konnym to metalowe koło lepiej odgniatało i lepiej było widać.

260 ha jeden posiał z trzema zapchanymi skrajnymi redlicami. Co 12m 90cm omijaka 🤣🤣

Pretensje miał do mnie że na uruchomieniu nie powiedziałem że trzeba sprawdzać czy się nie zapchalo 🤷 bo przecież ma czujniki. No ale czujniki sobie wyłączył bo mu piszczało, ciężko instrukcje przeczytać jak ustawić je prawidłowo 🤣

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

260 ha jeden posiał z trzema zapchanymi skrajnymi redlicami. Co 12m 90cm omijaka 🤣🤣

Pretensje miał do mnie że na uruchomieniu nie powiedziałem że trzeba sprawdzać czy się nie zapchalo 🤷 bo przecież ma czujniki. No ale czujniki sobie wyłączył bo mu piszczało, ciężko instrukcje przeczytać jak ustawić je prawidłowo 🤣

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

U mnie ewidentnie mijak. W tym siewniku to już nie znam co to zapchane redlice. Niemniej jednak co 2-3 przejazdy z przyzwyczajenia złażę i zerkam do skrzyni i na lejki. 

Opublikowano

Dojechało 500szt krokusa w rzekomo trzech kolorach.

Powinny wiosną cieszyć oko

20241008_193701.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

I znowu korki przez te samochody....

IMG_20241008_182038.jpg

Na bazę powrót czy dalej opór?

51 minut temu, Qwazi napisał:

Może być 🤔...albo owa Zośka na końcu pola oczekiwała, tak z 10 przejazdów dalej 🤔😉

Ta. 

To by w szage było posiane 😉 

Dobra starczy na dzisiaj 

18ha. Lekki wiaterek był, ale fajnie szło 

Karol bo trzeba wprawy nabrać

Też kiedyś narobiłem omyloków

Lepiej jedną rajke zakładu niż na styk

Nawet jak na nawigacji jeżdżą to 3m nie wpisują tylko węziej na margines błędu.

• Like 2
Opublikowano

Ja tam jeżdżę na styk. Na łączeniu ma być tak jak w środku 🤷

A w sagę tyż by było...ładnie

Mój ŚP dziadek zawsze w sagę bronował po siewie. Nie mogło być inaczej. Chłop z miasta, a rowerem przyjeżdżał, z ojcem siał do podwieczorku, potem ojciec do obrządku, a on konia, brony i naprzód 

8 minut temu, pedro2 napisał:

Ta. 

Dobra starczy na dzisiaj 

Opublikowano
36 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A widzisz Pioter natury nie oszukasz 

Też Ci musiało oko na Zośkę polecieć 👏

• Haha 6
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

W sagę...po skosie

Nigdy u nas tak nie robili i nie widziałem aby ktokolwiek tak robił. W poprzek to i owszem. Ale nie na skos.

Przed chwilą, pedro2 napisał:

Nie było w polu nikogo. Ślepy i na głodzie.

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

Ta. 

Dobra starczy na dzisiaj 

Na bazę zjazd 

400 kilometrów dziś pęknie 🥱

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, szymon09875 napisał:

Kilka lat temu u sąsiada kołchoźnika posieli ponad 100 hektarów siewnikiem 6metrowym  z wyłączonymi 3 metrami. Nikt nawet nie zauważył że ziarna za mało idzie. Fajnie to wyglądało.

Trzeba przecież  oszczędzać  i na operatorów  brać starych pegierusów z pod sklepu do maszyn za miliony.🤷‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Wygląda super. Tylko to trzeba umić

U nas też tak po siewie się bronowalo po Mazurze. 

Tak samo wiosną zimowe orki.

Teraz uprawiać też się staram za każdym razem w innym kierunku. Lepiej mi się to podoba, no i łatwiej ciągnik później prosto z siewnikiem utrzymać 

Opublikowano
30 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kurna...

Działaczka 40 parę ar 

Klasa 3a,b wieloletni ugór, dosyć wilgotne podłoże 

3.5km od domu

Brać czy nie 🤔🤔🤔

Jeszcze zasiejesz w tym roku 

6 minut temu, pedro2 napisał:

Monika...

Opublikowano
szymon09875 napisał:

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał: Wczoraj mijaki dosiewałem jęczmieniem bo pszenicy już nie mam... Na jednym kawałku porobiłem, w tym jeden to taki z 30cm szeroki a długi na całość kawałka. Jednak w konnym to metalowe koło lepiej odgniatało i lepiej było widać. 260 ha jeden posiał z trzema zapchanymi skrajnymi redlicami. Co 12m 90cm omijaka 🤣🤣 Pretensje miał do mnie że na uruchomieniu nie powiedziałem że trzeba sprawdzać czy się nie zapchalo 🤷 bo przecież ma czujniki. No ale czujniki sobie wyłączył bo mu piszczało, ciężko instrukcje przeczytać jak ustawić je prawidłowo 🤣

u nas jeden rzepak w ścierzki posiał...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v