Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Młody wódkę i muzykantów 

Alkohol, napoje, muzyka, ksiądz, organista, transport do ślubu, zapowiedzi...

Ojciec mi do jednego buta włożył 100 zł i żonie też, teściu zrobił to samo...tak, że oboje w każdym bucie mieliśmy po stówce. Wyjęte zostały przy kradzieży butów. Za każdego buta żony w wykupie dałem 2 litry wódki 🤷

Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał:

Pierwszego bizona w prywatne ręce FMŻ sprzedała w 1989 roku. Wcześniej szły jedynie do PGR, SKR i innych państwowych "firm"

Kupowali wcześniej, obieg dokumentów jaki był nie wiem. Sporo osób przyprowadziło nowe z Płocka przed 89r.

Opublikowano

Wczoraj se oglądam filmy na internetach

Jeden diler co niedawno łączył się w biedzie rolników, popierał strajki, mówił jak to jest źle, teraz opowiada że są gospodarstwa co mają pieniądze, i ogólnie to się coraz więcej maszyn sprzedaje

Że ludzie rozwijają gospodarstwa, że nie każda branża jest nie dochodowa

Mlodzi łykną

A stary pomyśli że gdyby tak było to nie miał by czasu chłop klikać w internety

A dla mnie najgorsze to jest to że ludzie dostając tą jakże wysoka cenę za zboże 50 zł dalej myślą że ona już może tylko wzrosnąć 

Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał:

🤦‍♂️🙆‍♂️, a wszyscy jęczą że bieda na wsi.

Teraz nie ma żadnej biedy na wsi większość gospodarstw ma maszyny na wyrost po 5- 6 ciągników . Każdy poszedł w ilość w roślinnej jak i zwierzęcej. Z tąd też głód ziemi . A ciągłe narzekanie to już z chyba przyzwyczajenia .🤔🙆

Wiadomo najwięcej 💰 mają krowiarze którzy poszli w ilość ,ale i pracy najwięcej

Opublikowano
1 minutę temu, Michal2399 napisał:

Teraz nie ma żadnej biedy na wsi większość gospodarstw ma maszyny na wyrost po 5- 6 ciągników . Każdy poszedł w ilość w roślinnej jak i zwierzęcej. Z tąd też głód ziemi . A ciągłe narzekanie to już z chyba przyzwyczajenia .🤔🙆

No to nie narzekaj...🤷

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Ale obok jest stara 92 i możesz nią jechać czego ty nie rozumiesz.

Nie ogarniasz niestety. A oddali ja wtedy prywaciarzom do budowy bo państwo sobie nie radziło. I państwo dostanie ja za darmo remontowaną i utrzymaną lepie niż dzisiejsze państwowe.

Mało tego Autostrada Wielkopolska musi utrzymywać obwodnicę Poznania za darmo. A ludzi nikt nie zmusza do jazdy po A2.

Tez mogłeś się wtedy starać o koncesje na budowę autostrady jak Stal export czy GTC.

Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności jest zakaz jazdy na dk92 dla aut powyżej 15t. Na odcinku Słupca -konin. Jest to równolegle do odcinka który posiadał Kulczyk.  Dodam że ten zakaz jest już od 15lat albo i dłużej. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał:

Alkohol, napoje, muzyka, ksiądz, organista, transport do ślubu, zapowiedzi...

Ojciec mi do jednego buta włożył 100 zł i żonie też, teściu zrobił to samo...tak, że oboje w każdym bucie mieliśmy po stówce. Wyjęte zostały przy kradzieży butów. Za każdego buta żony w wykupie dałem 2 litry wódki 🤷

Zero romantyzmu 

Mogła na boso a i wódki by zostało 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Zero romantyzmu 

Mogła na boso a i wódki by zostało 

Eee tam...wódka i tak poszła na stoły, a najlepsze były targi o moje buty, bo powiedziałem, że nie dam więcej jak pół litra...i za tyle odkupiłem 😃

2 minuty temu, radekz200 napisał:

widziałeś nową 16 stke? 😂

Nie...i nie mam potrzeby🤷

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Michal2399 napisał:

Wesele to teraz minimum 100 K kosztuje. W życiu bym tyle nie wydał. Przecież można żyć i tak a te 💰 wydać na coś innego 🤔 Chociaż mnie to i tak nie dotyczy to na uj mi te rozmyślanie🤔

Zależy kogo zapraszasz. Za te 100 koła można zrobić spokojnie na 160-200 osób bez jakichś wymyślnych bajerow. I jak kładą w kopertę normalnie plus rodzina z górką to jeszcze zostanie z tej zabawy. A wspomnienia, nagrania zostają na całe życie. Teraz największy problem jest taki że młodzi zamiast zorganizować zabawę jak to bylo kiedyś , to organizują cyrk. Na który coraz mniej osób się pisze. Ostatnie wesela na których byłem są coraz gorsze , mimo iż coraz droższe. A niedawno 30-stka pękła , więc nie zrzędzę jak 60-latki. Młodzi słuchają doradców o fotobudkach, drink barach, nie kończących się sesjach zdjęciowych na weselu, ze nie ma nawet kiedy się pobawić bo co chwila jest przerywana zabawa. A na weselu powinna być dobra zimna wódka plus jedzenie, no i zespół który czuje i widzi co się dzieje. Nic więcej do dobrego wesela nie potrzeba. 

• Like 6
Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Zależy kogo zapraszasz. Za te 100 koła można zrobić spokojnie na 160-200 osób bez jakichś wymyślnych bajerow. I jak kładą w kopertę normalnie plus rodzina z górką to jeszcze zostanie z tej zabawy. A wspomnienia, nagrania zostają na całe życie. Teraz największy problem jest taki że młodzi zamiast zorganizować zabawę jak to bylo kiedyś , to organizują cyrk. Na który coraz mniej osób się pisze. Ostatnie wesela na których byłem są coraz gorsze , mimo iż coraz droższe. A niedawno 30-stka pękła , więc nie zrzędzę jak 60-latki. Młodzi słuchają doradców o fotobudkach, drink barach, nie kończących się sesjach zdjęciowych na weselu, ze nie ma nawet kiedy się pobawić bo co chwila jest przerywana zabawa. A na weselu powinna być dobra zimna wódka plus jedzenie, no i zespół który czuje i widzi co się dzieje. Nic więcej do dobrego wesela nie potrzeba. 

Zapomniałeś o ekipie 

Opublikowano
10 godzin temu, Łolek napisał:

Jacuś to A  a na centrum to alfabetu brakło 😉

Tragedii nie było głodny spać nie chodziłem, może to też mnie jakoś ukształtowało jako człowieka 

Marek ja to najwięcej cukierków wyjadłem w drugiej połowie lat osiemdziesiątych, jak ojciec handlował zwierzętami i baraniną , to był czas 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v