Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

I mieszkanie rzędu kilkunastu m2 za cenę 30 lat kredytu.

Ale i u nas definicja apartamentowca się zmienia bo już i 30m² pod apartament podchodzi🤣🤣

Nie twierdzę, że jest to normalne. Ale przypominam, nie każdy pochodzi z gospodarstwa. Nie każdy dziedziczy dobytek. Sam uważam, że mieszkanie na swoim to konieczność.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Ten który potrafi sobie poradzić 

I sam myśleć 

Z letargu. My se poradziem, na spokojnie

Moje poradzenie sobie akurat nie jest na rękę żadnej władzy gdyż jestem człowiekiem nieproduktywnym, bez przyszłości i nie rokującym dla cywilizacji. 

1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Dlatego od przyszłego roku zbijam ramki z zwężoną dolną beleczką. Mój przegląd ula będzie wyglądał na zasadzie podniesienia dwóch półkorpusów i spojrzenia czy matecznika gdzieś nie widać.

A nie, przegląd to dla mnie normalka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Zgadza się. W takiej Anglii praktycznie od razu po skończeniu szkoły ludzie się kredytują na mieszkanie. Jest coraz mniej małżeństw, ale ludzie mimo to gdzieś mieszkać muszą. A nie jak kiedyś życie wielopokoleniowe w jednym mieszkaniu czy budynku. 

Bo społeczeństwo trzeba urabiać. Korporacje już od małego uczą, że musisz mieć firmowe ubrania, srajfona, bogatych rodziców. Jak będziesz starszy to musisz kupić na kredyt mieszkanie i samochód i 2 razy w roku jeździć na wczasy  za granice. Jak tego nie masz to jesteś głupi i niezaradny życiowo. W pracy kobiety dyskutują, gdzie były na wczasach co robiły, kto ma jaki samochód. To nic że wszystko na kredyt. Zobaczcie jak media nas urabiają, później ludzie to załapują i urabiają jedni drugich. Jak masz 30 lat i mieszkasz z rodzicami mówią tobie wszyscy że jesteś nieudacznik i ciężar dla rodziców. Jak nie masz samochodu tak samo, telefonu tak samo. 

• Like 3
Opublikowano
MonteChristo napisał:

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

I tak robisz na etacie to mało Ci tego pola?

Ja nie jestem z tych którzy po robocie walą piwsko przed telewizorem, jak się popracuje z masą ludzi przed komputerem to mam dość tego i wolę ciągnikiem pojeździć w spokoju

rozumie Cię też tak mam ✋️🤝

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Wilka nigdy nie interesuje co myślą o nim owce. Podrośniesz to zrozumiesz 🤫

Dokładnie, ale do tego trzeba dojrzeć. Taki mechanizm widać najlepiej w  korporacjach albo mundurówkach.

Ludzie szmacą się za stanowiska albu, lub kase bo z owiec chcą stać się wilkami a stają się co najwyżej baranami.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Jutro czas do szkoły a potem zobaczę może ziarno do siewu będę przygotowywał.

Słusznie. Na nauke nigdy nie jest za późno. Ja drugi kierunek studiów skończyłem w wieku 40 lat.

Opublikowano
Agrest napisał:

1 godzinę temu, Leszy napisał:

A mieszkania? Też powinny ceny paść a się trzymają. 

Jestem zdania że też jebną, ale jak z ziemią będzie rejonizacja 

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

A mieszkania i tak schodzą jak ciepłe bułeczki

Nie wiem czy tak schodzą. Ogłoszeń przybywa.

Fenomenu wzrostów cen nie rozumiem.

Albo i rozumiem. Ludzie jadą na przekonaniu że na tym stracić się nie da bo 30 lat ciągle rośnie. I taki przekaz podprogowy płynie ze wsząd.

Na tej propagandzie grube ryby zarabiają dając trochę zarobić chudszym od siebie, a plankton się kredytujd na 40 lat w bankach grubych ryb, no bo taniej nie będzie, a mus na nowym strzeżonym osiedlu mieszkać.

Zadziwiające że za komuny było więcej ludności zamieszkującej w kraju, 

Dziś od tamtych czasów przybyło pewno kilka milionów mieszkań, a ubyło mieszkańców. I rzekomo ciągle mamy głód mieszkań.

Do tego skala bezdomności jest olbrzymią a pozostaje tematem tabu. Nie mondra dla władzy o tym mówić

Jestem zdania że się kręci to bo się kręci. Ale jak jebnie, a jebnie to będzie tylko kwik słychać

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Żeby yebło muszą ceny płodów i kosztów pozostać na tym poziomie co są 

Nic narazie nie wskazuje że będzie inaczej

też się na tym zastanawiam tylko kiedyś było dużo mieszkań komunalnych spółdzielczych itp. dużo rodzin było wielopokoleniowych i w miastach i na wsi szczególnie mieszkali kilka rodzin w jednym domu a dziś. dużo singli każdy wygodny kupuje mieszkania dużo młodych emigruje ze wsi do miasta. Ale trzeba przyznać że ceny mieszkań są z kosmosu.

• Like 3
Opublikowano

Handlarzyk z majątkiem na jedno pokolenie. Coś rozumu ma, ale na budowę czegoś trwałego nie starcza.

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Trochę pola nakupione ma i chatę max 8letnią w Ostródzie. Starą wynajmuje firmom. Kobietę sobie zmienił i jakoś funkcjonuje. Nie każdy jest przywiazany do domu i podwórka jak rolnicy 

Handlarzyk z majątkiem na jedno pokolenie. Coś rozumu ma, ale na budowę czegoś trwałego nie starcza.

Wilki są na skraju wyginięcia. Pasterze zajmujący się owcami je wybili.... 

Trochę pola nakupione ma i chatę max 8letnią w Ostródzie. Starą wynajmuje firmom. Kobietę sobie zmienił i jakoś funkcjonuje. Nie każdy jest przywiazany do domu i podwórka jak rolnicy. Co do wilków to spoko wodza u nas tego łazi, z 20km dalej cielaka z kojca wyciągnęły, po psie łańcuch został 

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Słusznie. Na nauke nigdy nie jest za późno. Ja drugi kierunek studiów skończyłem w wieku 40 lat.

i co na nagrobku napiszą mag ? według mnie bardziej liczy się rzeczywista wiedza i umiejętność jej wykorzystania 

Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

i co na nagrobku napiszą mag ? według mnie bardziej liczy się rzeczywista wiedza i umiejętność jej wykorzystania 

Po części masz racje ale są stanowiska, zawody gdzie papier musi być.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v