Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

U mnie wczoraj kopali pod kostkę i układali krawężniki, a niecały kilometr dalej auta stały bo wycieraczki nie nadążały. Jednak dobrze się babka modliła. Jeszcze o dobrą żonę dla mnie się modli

Coś słabo te babcyne modły działają, jak jeszcze do tej pory "dobrej żony" nie wymodliła🤭

2 godziny temu, malaczarna napisał:

Wnioski można przez i Termet składać. Są kryteria dochodowe ja za bogata jestem

Wnioski można przez i Termet składać. Są kryteria dochodowe ja za bogata jestem

Oj chyba nie tylko plecy bolą, bo coś literki przed oczyma się jeszcze przestawiają 🙃

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał:

mogę Ci to podjechać obejrzeć zrobić zdjęcia jakieś jak chcesz bo mam niedaleko i będę u tego gościa w swojej sprawie

To za drogie żeby dwa wałki 2m zrobić 

3 godziny temu, Qwazi napisał:

Gdzieś był jak Cię nie było 🤔

Albo...a już nic🤦🤭...

Znaczy, że...podczas snu🤔...

Zawalony robotą jestem 

Opublikowano
58 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Dokładnie. 13 babki, roczne dopłaty i cielun wystarczył

Twoje normalnie też nie są tanie. Soltysowi raz sprzedałeś, w myśl zasady postaw się a zastaw się😁 To ile razy już soltys był u ciebie po cielaki? 😗

Sprzedałem Przemkowi tak samo, jak każdemu innemu. A wziął tyle cielaków ode mnie, że Tobie się tyle przez 3 lata nie urodzi🤷. Cena zależy od cielaka. Pomyśl chwilę. Płacąc za byczka 2 tys. a biorąc za niego po 2 latach 10 tys, ile masz zysku z tego opasu🤔. Se możesz trzymać takie ceny, pod dwoma warunkami. Po pierwsze, jak masz cielaka raz na jakiś czas, po drugie, jak masz wariata, który Ci tyle zapłaci. Poważny hodowca będzie wolał kupić odsada. O tym, że trzeba tak odpajać, żeby był zysk przy sprzedaży cielaka nawet nie wspominam, bo przy Twoich 12 litrach to nawet biorąc 2 tys za cieluna, opłacalność bez szału, o ile wogóle jest🤔, nie patrząc na to, jaką przydatność do przyrostów, bez podstawienia pod mamkę, ten cielak przedstawia, czyli słabiutką...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Ani to pada ani pogoda. 

Akcyza poszła.

Do drugiej gminy zabrakło. Trzeba mocniejszą furę kupić coby tfuska nie paść darmowym groszem.

A dajta mu parę złotych. 

Z 800 muszą trochę pokombinować, 13 i 14 zabrać dla miliona emerytów itd 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Twoje normalnie też nie są tanie. Soltysowi raz sprzedałeś, w myśl zasady postaw się a zastaw się😁 To ile razy już soltys był u ciebie po cielaki? 😗

Ile Twój cielun realnie ważył i w jakim wieku?

Początkiem lipca przywiozłem piękne mieszance SM/AN po 20/kg brutto liczone do 100kg-byczki,jałówki 18

Zapewniam Cię że ani Twój ani @Qwazicieluny przy sprzedaży nie będą miały polotu do tych mieszańców.

Czy Mariusza cieluny są tanie/drogie?

Są dla mnie normalne 

Czy są dobre? Na to co wziąłem to jeden jest średni jeden słaby a reszta fajna. I po raz kolejny sprawdza się zasada że kapitalny cielun nie musi być kapitalnym opasem i na odwrót. Cielak nad którym wszyscy się tu rozpływali jest właśnie średni z tendencją do miernego a maleństwo wzięte z nim cieszy oczy nie gorzej niż u mnie urodzone najlepsze mieszańce z szarolakiem 

19 minut temu, slawek74 napisał:

nie ma 🤦

Tak myślałem 

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Ile Twój cielun realnie ważył i w jakim wieku?

Początkiem lipca przywiozłem piękne mieszance SM/AN po 20/kg brutto liczone do 100kg-byczki,jałówki 18

Zapewniam Cię że ani Twój ani @Qwazicieluny przy sprzedaży nie będą miały polotu do tych mieszańców.

Czy Mariusza cieluny są tanie/drogie?

Są dla mnie normalne 

Czy są dobre? Na to co wziąłem to jeden jest średni jeden słaby a reszta fajna. I po raz kolejny sprawdza się zasada że kapitalny cielun nie musi być kapitalnym opasem i na odwrót. Cielak nad którym wszyscy się tu rozpływali jest właśnie średni z tendencją do miernego a maleństwo wzięte z nim cieszy oczy nie gorzej niż u mnie urodzone najlepsze mieszańce z szarolakiem 

Nie wiadomo ile ważył, bo był jedynie mierzony, co się ma do ważenia jak pies do jeża. Mały cielak może być fajny, ale nie musi być fajny jak urośnie. Na pewno im bardziej utuczony na mleku, tym gorzej, kiedy mu się to mleko zabierze. Dlatego twierdzę, że tylko wariat płaci tak duże pieniądze za okrąglutkiego mleczaka. To strata na starcie. Mój ojciec zawsze mawiał, jak pytał o cenę "a ile bez mięsa, bo mięso to se sam na niego włożę"...

Opublikowano (edytowane)

Weź no nie pokazuj tu takich zdjęć bo coraz bardziej mnie nachodzi żeby do hodowli wrócić. I te chaszcze co palety szukaliśmy pastuchem ogrodzić i puścić luzem.

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

No jak nie daleko mnie studnie głębinową wybił to i u mnie studnia wyschła, ale nie łączyłem tego bo to chyba z innych pokładów wodę czerpie🤔. Zimą i wczesną wiosną jeszcze woda jest ,a jak zaczyna podlewać to znika. Myślicie że to można połączyć🤔

Skąd ta woda musi najsc do głębszych warstw…. Przeważnie schodzi z tych płytszych.

Fakt że u nas pada mniej niż dawniej, ale jest taki pewien ogrodnik co miał zaszwe problem wjechać wiosną a nawet nieraz nie posiał na takiej działce 1ha, ale odklad działki ma studnie to od jakiś 3-4 lat sieje bez problemu, pewnie przypadek 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał:

Weź no nie pokazuj tu takich zdjęć bo coraz bardziej mnie nachodzi żeby do hodowli wrócić. I te chaszcze co palety szukaliśmy pastuchem ogrodzić i puścić luzem.

Wracaj wracaj na kukurydzy więcej zarobisz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v