Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

do kocka jedz 🤣🤣

tam jest prawdziwa przyszlosc, bogactwo i rozwoj .

No z pewnością większe niż w twej rodzimej miejscowości...

Zarobić da się wszędzie 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tam wsiadam za chwilę, już 3 kombajny jechały na pole ... Zresztą, to ja decyduję kiedy pracuję a kiedy odpoczywam a nie kalendarz ...

Ze dwadzieścia lat temu, może więcej, miałem 6 stycznia klienta ze wschodu  na cebulę. Pytam, czemu nie świętuje. Odpowiedział, że najpierw musi zarobić, aby mieć za co świętować.

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem plan dziś owies kończyć i pierwotna umowa z kombajnistą była, ale wieczorem kończąc robotę odmówił. Więc dziś święto. Wczoraj udało się plan zrealizować. Na jutro też ambitnie, a czy wypali to się okaże.

Co do załamania pogody - to takowe od wtorku, choć armagedon chwilowo odwołany, bo pierwotnie to ponad 60mm opadu zapowiadali

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Jaki był początek? Coś ziarna jest, czy sama łupina?

Dno i kupa mułu.

Rano umówiłem się na omłot 3 przyczep bo tyle miałem z pole dalekie i drugi kombajn umówiony na 15 , 20km dalej. Wieczorkiem kolejne 2 przyczepy. Zrobione chyba równo 5ha i zwiezione 5 przyczep d732 z zakładkami 25cm i czubkiem. Może 2,5t wyjdzie. Rano kazałem dać dobre wiatry to nawet to wagę w dłoni miało. Wieczorem wysłałem ojca  bo kończyłem na innym polu, no to widzę że słabsze wiatry dał bo więcej plewy.

Zobaczymy ile kasy z gradowrgo wpłynie, może to pozwoli zmniejszyć straty.

Opublikowano (edytowane)

Jare stabilnie jak co roku..... Jaki by nie był początek. 

9 minut temu, Agrest napisał:

Dno i kupa mułu.

Rano umówiłem się na omłot 3 przyczep bo tyle miałem z pole dalekie i drugi kombajn umówiony na 15 , 20km dalej. Wieczorkiem kolejne 2 przyczepy. Zrobione chyba równo 5ha i zwiezione 5 przyczep d732 z zakładkami 25cm i czubkiem. Może 2,5t wyjdzie. Rano kazałem dać dobre wiatry to nawet to wagę w dłoni miało. Wieczorem wysłałem ojca  bo kończyłem na innym polu, no to widzę że słabsze wiatry dał bo więcej plewy.

Zobaczymy ile kasy z gradowrgo wpłynie, może to pozwoli zmniejszyć straty.

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

No i zmierzyłem gęstość.

Nasypowa bez ubijania z przyczep porannych 49,2 . Z wieczornych 40,3. I uj. Widać zapomniał o ustaleniach że poślad ma zostać na polu, a ja za późno dojechałem😤

20240720_121606.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

No i zmierzyłem gęstość.

Nasypowa bez ubijania z przyczep porannych 49,2 . Z wieczornych 40,3. I uj. Widać zapomniał o ustaleniach że poślad ma zostać na polu, a ja za późno dojechałem😤

20240720_121606.jpg

🐎🐎🐎 hoduj wszystko na łobornik przerobią ...🤭

Opublikowano
14 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

No ale to się leży tylko na tapczanie i pierdzi....

No można jeszcze przez lornetkę somsiadow obserwować ..przy tym się nie ubrudzi...

No to posypać się dezodorant,na jakiś czas pomoże.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

Jakby o to chodziło, to łatwiej kompostownik zrobić🤭

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

ale z tą Iwona Wieczorek teraz ruszyli 

bo jest kolejna rocznica jej zaginięcia zawsze w lipcu rozgrzebuja

Krzysztof81 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo są zwykłymi robotnikami ... Gdzie każdy po miesięcznym przeszkoleniu może ich zastąpić , a fachowcy to jest zupełnie inna kasa ...

Przestań naprawde te bajki opowiadać bo śmieszny się robisz.

u nas w centrum są trochę inne zarobki jest dużo pracy ale niektórzy też się chwalą ile zarabiają

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

to ty nie jesteś rolnik?

Chłoporobotnik nr 2 :)

takich to jest co drugi na tym forum

Łolek napisał:

Witajcie pany i panie 

Po żniwach już?

Swiętujeta dzisiaj 🤔

ja w piątek a Ty? tylko ja słomy nie zbieram

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Nie lepiej 🐄

To zostanie jeszcze 🥛🥛🥛

Opublikowano
25 minut temu, wojtal24 napisał:

Skoszone słoma pozwijana leży na polu tylko zwieźć ale to w tygodniu nie we niedzielę 

Może jeszcze że 3 belki owsianej skręce u kolegi 

Opublikowano
28 minut temu, wojtal24 napisał:

Ja zakończyłem żniwa w czwartek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v