Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

Nie jestem pewny ale miałem wrażenie, że niektóre cielaki bardzo dużo piją na początku a potem jak zaczynają pobierać sianko trochę przystopywują. Teraz w trzecim tygodniu wysysa rano i wieczór do cna mamkę. Wiadomo, że tam dużo mleka nie ma, bo to stara krowa i cieli się w październiku + 2 litry w południe od swojej matki w wiaderku. A 50 dniowej cieliczce wystarczyła tylko mamka

Dla małego cielaka ta mamka, co jest tak wysoko cielna i te 2 litry od matki to jak mieszanie bimbru i wódki na imprezie...dajesz mu mleko od dwóch krów, które mają najmniej stabilny skład mleka. Nie jestem fanem takich fikołków. Albo mamka, albo wiadro🤷

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

słomy nie tniesz?

Tej nie bo komuś ja obiecałem. Resztę będę ciął 

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Bomet robią 30 km ode mnie i po pługach sąsiada nigdy nic od nich nie było brane pod uwagę.

Weź mi nie mów. Miałem pług bomet 🙈

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Masz ze stówę pożyczyć?

Zależy na jaki procent.  Widziałem że Sławek parę razy wyskakiwał chętny z porzeczkami to do niego uderzaj. 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

@6465 patrząc ode mnie jakaś komórka burzowa tworzy się nad kocierzewem ...

No dowaliło deszczem konkretnie. Zdążyłem zboże na przyczepie do stodoły wciągnąć.

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Donie ma za godzinę przyjechać kosić. Byłem w mieście to kombajny widziałem na polu. Żeby tylko suche było🤔

Możesz śmiało,ja już po koszeniu dzisiaj zakończone,teraz tylko prasa 

Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

Tej nie bo komuś ja obiecałem. Resztę będę ciął 

Weź mi nie mów. Miałem pług bomet 🙈

Zależy na jaki procent.  Widziałem że Sławek parę razy wyskakiwał chętny z porzeczkami to do niego uderzaj. 

No dowaliło deszczem konkretnie. Zdążyłem zboże na przyczepie do stodoły wciągnąć.

Słaby rok u niego, jeszcze jemu pomóc będzie trzeba 

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Czemu on ma d*pę otwartą jakby kombajn chcice miał  w bizonie wszystko zamknięte i schludnie 😁

Kto sam nie zapinał sieczkarni w bizonie na środku pola ten nie zna klimatu prawdziwych żniw :)

Dopiero pod koniec lat 90 a może i w 2000 prywaciarze klepiący w garażach sieczkarnie wpadli na pomysł a raczej skopiowali z zachodnich że można zrobić sieczkarnie na stałe i przepływ słomy przestawiać tylko blachą, ale to zajeło jakieś 30 lat od początku produkcji.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, 6465 napisał:

Tak właśnie wyglądało że na twoje okolice to pcha. U mnie tylko trochę ale kto kosił to i tak podjeżdżali.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

A Ty coś się tak przyj...ał do tej ceny, wg Ciebie, to jakaś rewelacja? Po ile byś swoje sprzedawał w detalu, na worki, po 500?

Na pszenżyto już trochę realniejsza cenę dał, jak ktoś coś tam jeszcze utarguje to nie wyjdzie źle w porównaniu z hurtem, ale z jęczmieniem to Ryśka poniosły marzenia, obecnie jęczmień ciężko sprzedać, pszenżyto idzie dużo szybciej. Pszenżyto w hurcie 600-620 netto to 850 na worki, może jeszcze coś ponegocjujesz, ale jęczmień w hurcie jest po 580-600 a u Ryśka 950, trochę sporą ta różnica. Jęczmień dla drobiu idzie w śladowych ilościach, za to pszenżyta kurniki biorą sporo. Na jęczmień był klient póki istniała hodowla świń w Polsce, bo jak miałem jeszcze świnie to praktycznie 60% mielonego zboża na pasze to był jęczmień. A taki okoliczny kurnik na pasze nie kupuje jęczmienia ...

39 minut temu, krzychu121 napisał:

U mnie znowu standardowo. Wszystko sie rozchodzi a potem znowu dolewa . Eh 

U mnie też nie dolało, bardziej taka psuja żniwna przeszła ... Ani wody z tego ani dalej kosić.

Opublikowano
57 minut temu, Qwazi napisał:

Dla małego cielaka ta mamka, co jest tak wysoko cielna i te 2 litry od matki to jak mieszanie bimbru i wódki na imprezie...dajesz mu mleko od dwóch krów, które mają najmniej stabilny skład mleka. Nie jestem fanem takich fikołków. Albo mamka, albo wiadro🤷

Również uważam że @Kowalsky30 za dużo kombinuje z tym mlekiem .Nie lepiej dolać wody i ze 2 cielaki na tym chować 🤔. A zacząć im dawać siano i śrutę ? Bo tak jak on to drogi wychów i czy to później wogóle się zwróci 🤔🧐

Choć mogę się mylić specjalistą nie jestem.😏

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

A tam spływ kajakowy - u mnie takie muchy końskie, że nieba nad woda nie widać. I niczym tego nie odstraszysz. Na kombajnie normalnie masakra, zwłaszcza pod lasem

I mnie też tego jest, rowerem nie da się przejechać 🙆‍♂️

Opublikowano

I po deszczu. Czy nikt w tym kraju nie ma pojęcia o prognozowaniu pogody? Na każdej aplikacji pewny deszcz. Na portalach armagedony 2 stopnia dla 3/4 kraju. Tylko na zachodzie miało być spokojniej. A tu się okazuje że popada trochę ma południowym wschodzie kraju a na reszcie obszaru jakieś pierdki z których spadnie 0,5 l deszczu. Samych specjalistów mamy w tym kraju. 

Opublikowano (edytowane)

@krzychu121 przecież było wiadomo że jak przyszedł alert RCB to się nie sprawdzi ;) porządnie pada tylko wtedy jak nie ma alertu ... U mnie dzisiaj złapała chmurką, kilka mm, na tyle żeby przerwać niektórym żniwa, ale korzyść z tej wody znikoma.

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

I po deszczu. Czy nikt w tym kraju nie ma pojęcia o prognozowaniu pogody? Na każdej aplikacji pewny deszcz. Na portalach armagedony 2 stopnia dla 3/4 kraju. Tylko na zachodzie miało być spokojniej. A tu się okazuje że popada trochę ma południowym wschodzie kraju a na reszcie obszaru jakieś pierdki z których spadnie 0,5 l deszczu. Samych specjalistów mamy w tym kraju. 

To ty mieszkasz widocznie w czarnej dziurze opadowej... Miała być burza rano - była, miała w południe - była, miała być popołudniu - była.

Tymczasem poplony się mieszają się. 

20240716_172046.jpg

Opublikowano
16 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

No ciekawe co to będzie w Radzyniu 

Screenshot_20240716-170438.png

Piaski , Fajsławice piszę z kolegą to dachy pozrywało, na jednej chałupie tylko facyjaty zostały

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Na początku lat 2000 to kółkowe kombajny w ogóle nie miały sieczkarni... Rzepaku jeszcze prywatni nie siali a słomę wszyscy zbierali.

Chmurzy się, gorąco, nie sieję wapna i poplonu, niech leży do jutra albo czwartku.

Nie było orkanów powiadasz?

Opublikowano
Przed chwilą, toooomaszewski napisał:

Nie było orkanów powiadasz?

Ja nigdy na oczy tego sprzętu nie widziałem, a trochę rowerem zjeździłem okolicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v