Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

jeszcze trzeba dożyć tego bogactwa i go skosztować, a przyszłe pokolenia jak widac mają w d*pie taki styl życia, wyprzedają gospodarkę i idą na etat

Żyjąc jak krowiarze, dorabiasz tylko banki , firmy leasingowe i weterynarzy.

Przyszłe pokolenia są takie jak je wychowamy- niestety. Jak będą takiego pierdolenia słuchać to jak tego nie wyprzedać? To trzeba kochać. Zresztą, jak z wieloma zawodami nie tylko rolnictwem.

haha, sugerujesz że praca w swojej firmie to różnica przy robocie przy krowach? To robota 24/7. Jak chcesz coś potem komuś przekazać i czegoś się dorobić.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał:

Przyszłe pokolenia są takie jak je wychowamy- niestety. Jak będą takiego pierdolenia słuchać to jak tego nie wyprzedać? To trzeba kochać. Zresztą, jak z wieloma zawodami nie tylko rolnictwem.

haha, sugerujesz że praca w swojej firmie to różnica przy robocie przy krowach? To robota 24/7. Jak chcesz coś potem komuś przekazać i czegoś się dorobić.

Statystycznie jednak więcej firm jest przejmowanych przez następców niż gospodarstw. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

A co uważasz że pomyślałem że robi ręcznie 🤦

7 dni w tygodniu ?

Porody też sam ogarnia ?

Nie przez 4 

Resztę dni w tygodniu nie doi I nie żywi 

A co w porodzie trudnego 

Wkładasz rękę I oceniasz 

Jest takie coś jak wycielacz

Gdy nie dajesz rady to przyjeżdża lekarz 

Wy w łudzkim macie inaczej? 

Opublikowano

To nie chodzi o opowiadanie czy ta robota jest zła czy dobra. Dzieci pujda na studia zobaczą jak inni żyją. I sami decydują czy chcą ciągnąć ten wózek 24/7. Czy pracować na etacie 7 dni w tygodniu co wakacje wyjeżdżać nad może a zimą na narty w góry.

Opublikowano

Teraz raczej złudzenia a nie dorabianie. 

Za 3 litry mleka na godzinę był kiedyś oborowy, albo za kg byka, dzisiaj byle cięć od nowego roku 30 zł za godzinę. 

1 minutę temu, Popier96 napisał:

Bo nie słuchają takich głupot. Ot co. A Haef lajkuje mimo, że tego miodu przy swojej firmie spróbował i wrócił trzepać dopłaty.

Tylko dopłaty. Ja już z tego żyć, a nie dla tego. 

Od listopada etat dojdzie do dopłat. 😁

Opublikowano
37 minut temu, Leszy napisał:

Tak się dzieje. Smaruje chyba normalnie. 

Chociaż z piły to można wylać dla pewności. 

Dla pewności wylałem , wlałem świeżej i bez problemu chodzi sprzęt .

Opublikowano
16 minut temu, Mateusz1q napisał:

to nazywasz dawaniem rady? patologia i nieumiarkowanie 

Lepiej na strajki jeździć i o dopłaty czekać, wtedy to nie ma patologi

Chcesz coś mieć to robisz 

Samo nie przyjdzie 

Są i tacy co czekają jak im jaki grosz skapnie, ale mieszkań w miastach nie kupują, domów nie budują

• Like 1
Opublikowano

O popatrz. To byłby miód na tym etacie nadgodzinowym za 10k bez dopłat. Sprzedaj to, pozbądź się problemu i pozwól pracować na tym kto z tego żyje. Ale na bank nie sprzeda. Tylko będzie trzymał dla dzieci 😁.

1 minutę temu, jahooo napisał:

Mem.jpg

Śmiejta się zamiast trzymać kciuki za nich. Przyjedzie z Białorusi albo Ukrainy.

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Lepiej na strajki jeździć i o dopłaty czekać, wtedy to nie ma patologi

Chcesz coś mieć to robisz 

Samo nie przyjdzie 

Są i tacy co czekają jak im jaki grosz skapnie, ale mieszkań w miastach nie kupują, domów nie budują

Wiele Ci tych mieszkań do szczęścia potrzebne 🤔

I tak zaraz wzorem starej unii przyjdzie kataster. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

O popatrz. To byłby miód na tym etacie nadgodzinowym za 10k bez dopłat. Sprzedaj to, pozbądź się problemu i pozwól pracować na tym kto z tego żyje. Ale na bank nie sprzeda. Tylko będzie trzymał dla dzieci 😁.

No mam tyle na etacie i mam gospodarstwo - jako hobby, bez hodowli. Może bez problemu pojechac na urlop, nie wstaję po nocach do wycieleń. Gospodarstwo się samo finansuje, zero kredytów w banku. I mój ciągnik nie musi być lepszy, nowszy i większy niż ciągnik sąsiada. Widzisz w tym jakiś problem ?

• Like 3
Opublikowano
HF86 napisał:

Teraz raczej złudzenia a nie dorabianie. 

Za 3 litry mleka na godzinę był kiedyś oborowy, albo za kg byka, dzisiaj byle cięć od nowego roku 30 zł za godzinę. 

1 minutę temu, Popier96 napisał:

Bo nie słuchają takich głupot. Ot co. A Haef lajkuje mimo, że tego miodu przy swojej firmie spróbował i wrócił trzepać dopłaty.

Tylko dopłaty. Ja już z tego żyć, a nie dla tego. 

Od listopada etat dojdzie do dopłat. 😁

brutto to ile netto na rękę,i ile mają godzin , liczyta a tak zajebiście na tym etacie. jak nie najebiesz godzin to chuja zarobisz

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

wacham się...

no tak pomyślałem....🤔🤭

przy porodzie jak trzeba to Karol przez płot przeskoczy 😛

co jd 🤔 niech kupuje odmnie 😛

Byliśmy ostatnio o 23, wet cielił, taczaliśmy i ledwo co wyciągnęliśmy 

Nie wiem co dokładnie bo nie rozmawiałem z nim 

Wiem że jakieś błędy wywalał wcześniej i przestawał jeździć, a teraz nie wiem co

Ojciec pojechał na pole agrofarmem i też coś mu się stało, ale ogarnęli bo wracał 

Czeka na liście w agencji, będzie jd6175m

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

A to zależy ile kto dzieci ma 

Są rozwody i podziały majątku przecież 

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

brutto to ile netto na rękę,i ile mają godzin , liczyta a tak za***iście na tym etacie. jak nie najebiesz godzin to ch*ja zarobisz

Mi wincyj jak 5 na rękę nie potrzebne. Stanowiska się tam nawet pchał nie będę bo mam na to wyebane. Ludzi niezastąpionych pół cmentarza. 

Dom nowy, sprzętów starczy do ogarnięcia, byle do urlopu i wio. 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Ty tam w twoim okolice można jechać w ciemno i z dnia na dzień kwaterę się znajdzie? Czy lepiej rezerwować wcześniej przez internet?

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

A to zależy ile kto dzieci ma 

Są rozwody i podziały majątku przecież 

Jak dobrze myślisz to mało dzielisz 🤫

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Mi wincyj jak 5 na rękę nie potrzebne. Stanowiska się tam nawet pchał nie będę bo mam na to wyebane. Ludzi niezastąpionych pół cmentarza. 

Dom nowy, sprzętów starczy do ogarnięcia, byle do urlopu i wio. 

To tak jak u mnie. Etat mam 5 dni we tygodniu , gospodarkę spokojnie ogarniam. I na urlopie leżę na plaży od soboty. Z hodowlą nie było szans na wyjazd urlopowy.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ty tam w twoim okolice można jechać w ciemno i z dnia na dzień kwaterę się znajdzie? Czy lepiej rezerwować wcześniej przez internet?

W wakacje problem zwłaszcza w centrum. 

A jak już pływanie na byle czym, czy inna impreza masowa, to w ogóle bida. 

1 minutę temu, 6465 napisał:

To tak jak u mnie. Etat mam 5 dni we tygodniu , gospodarkę spokojnie ogarniam. I na urlopie leżę na plaży od soboty. Z hodowlą nie było szans na wyjazd urlopowy.

Jeszcze trochę mam. 

Ale w piątek wyjazd, to braciak a uprosilem to dopilnuje by z głodu do poniedziałku nie zdechły. Przy odchowie cieląt było nie możliwością. 

Teraz chociaż z 3 weekendy do roku na wolnym, a i przy niedzieli bywa że z samego rana po Teleexpresie idę do obory 😁

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jahooo napisał:

jeszcze trzeba dożyć tego bogactwa i go skosztować, a przyszłe pokolenia jak widac mają w d*pie taki styl życia, wyprzedają gospodarkę i idą na etat

Żyjąc jak krowiarze, dorabiasz tylko banki , firmy leasingowe i weterynarzy.

Poza tym nigdzie nie twierdzę, że jest konieczność pracy w czyjejś firmie - możesz w swojej

Można też potraktować swoje gospodarstwo jak firmę, ruszyć głową, liczyć i nie rzucać się z motyką na słońce, bo w jednym pokoleniu to faktycznie można dorobić wszystkich wokół tylko nie siebie. Wtedy też może to fajnie funkcjonować. I nawet przy tych krowach nieszczęsnych wartość takiego funkcjonowania polega na tym, że pomnaża się majątek ( może nie tak szybko jak u Radka ale się pomnaża), ten majątek nie należy do banku, czasem można sobie swobodnie zarządzać i nie trzeba codziennie dymać na 8 czy 10 godzin ( jest możliwość wygospodarowania czasu np na pojechanie na jakieś zakupy, czy do urzędu bądź gdziekolwiek indziej, a nawet zwykłego poleżenia sobie, bez zrywania się z roboty, brania urlopów czy odrabiania po godzinach, bo trzeba było iść na wywiadówkę). Ale warunki są dwa. Musi to być spokojne i zrównoważone. I jak najmniej na kredyt 🤷. Dlatego zawsze powtarzam "od kredytów i dzierżaw zachowaj Panie"...co jest moje to jest moje...a nowego Fendta czy Kuboty mieć nie muszę...a nawet głupotą by było gdybym miał...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 6
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jahooo napisał:

i wielu, co na emeryturze nawet du.... sami nie mogą podetrzeć, bo nie dają rady.

to trzeba robota udojowego przeprogramować by i to potrafił 

3 godziny temu, mf362 napisał:

W Pile miałem mieszankę 2/3 miesiące i dziś wylałem ja to zamiast zielonej to było ciemno żółte . Na 100 była lana z olej mieszanka. Czyżby się coś wytrąciło lub zmieniło barwe / rozpuściło?

ja to wymieszałem mixol z czerwonym półsyntetykiem i tak jade 1:35-45 z benzyną przy czym mocniejsze do chinoli a słabsze do huśki , kiedyś czerwony z zielonym zmieszałem i była mieszanka z sokiem z gumijagód 

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v