Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Bo to zdrowy rozsądek 

Dozuje co byś nie oszalał 

Dostałeś wody na zboża.

Będzie 12t, a jeszcze byś z badyla chciał worek złota 

Taa, na dojrzały jęczmień i usychajacy owies🤣

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

(..)swieca actellic- po zapaleniu zostaje cos w pojemniku -szary proszek czy sie wypala do zera ?? 

pierwszy raz palilem i nie wiem jak to ma wygladac

zostaje szary proszek

Opublikowano

Już to zrobił. 3-5 nowych pędów, a ziarniaki w pierwszych wiechach nalane, mleczko już bardziej w mąkę przechodzi

Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Za dużo tego... 

Ja z rzodkwi zrezygnowałem. Kupiłem łubinu po 4zł i bobiku po niecałe 3zł/kg. Wymieszam i lejkiem spróbuję.

Też nie kupuje

Właśnie 750 kg łubinu kupione P0 1.2 zł

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Aleś Ty niedogodzony 😉

To Twoja opinia.

Ja tylko staram się zrobić wam dzień🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Chyba dwa lata by musiał trzymać. 

Ojciec raz w roku trząsł i jedynie co to gęsty był. A tu to cukier albo wasze ciasta co na wiosnę im walita. 

Bajki opowiadasz. Jak nie znacie pożytków z wielokwiatów albo rzepaku to nie poznacie krystalizacji w ramkach. Przetrzymasz o tydzień za długo i nie wykręcisz choćbyś się kręcił jak g... 

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Miód rzepakoy czasami tak robi. Nic tu nie ma dziwnego.

Za późno kręcony.

Dokładnie, mi się też nieraz zaczynał krystalizować. 

2 godziny temu, Bananek napisał:

Pjoter, toż to wierudny cukier

Ja tu cukru nie widzę. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Bajki opowiadasz. Jak nie znacie pożytków z wielokwiatów albo rzepaku to nie poznacie krystalizacji w ramkach. Przetrzymasz o tydzień za długo i nie wykręcisz choćbyś się kręcił jak g... 

Dokładnie, mi się też nieraz zaczynał krystalizować. 

Ja tu cukru nie widzę. 

No tak tylko on dłużej jak miesiąc od poprzedniego zbioru nie miał, a ramki mocno nieregularnie zapełnione.

Trzeba chyba częściej zaglądać i obserwować.

Opublikowano
40 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Też nie kupuje

Właśnie 750 kg łubinu kupione P0 1.2 zł

Tanio. Ale ja przez sklep kupowałem. Na prawie 60a powinno starczyć 150kg bobiku i 75kg łubinu.

1 minutę temu, szwagier24 napisał:

No tak tylko on dłużej jak miesiąc od poprzedniego zbioru nie miał, a ramki mocno nieregularnie zapełnione.

Trzeba chyba częściej zaglądać i obserwować.

Ja już brałem drugi raz, z akacją. Teraz coś lipa zaczyna, facelia kwitnie to chyba na sam koniec, po przekwitnięciu wszystkiego. Ale będzie jakoś z 2,5-3 tygodnie jak wzięty drugi raz i to też nie wszystki bo choć pomierzone to gdzie kapało to ramka została.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

dziś pokazał 17%

Mi ten pierwszy pokazywał 18-19 a drugi 16-17. Teraz czekam aż wszystko zbiorą co mają do zebrania, wirowanie i nadstawki won.

pierwszy miał 14-15%. grzałem dno w wirówce.

Opublikowano (edytowane)

Wiedziałem żeby wczoraj łąkę kosić bo od godziny  dziś pada 😁

Czy tutaj z gospodarujących gospodarzy ktoś sieje praktykuje owies z grochem oczywiście siew na ziarko nie poplon???????????????

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
10 minut temu, marulekk napisał:

Wiedziałem żeby wczoraj łąkę kosić bo od godziny  dziś pada 😁

Czy tutaj z gospodarujących gospodarzy ktoś sieje praktykuje owies z grochem oczywiście siew na ziarko nie poplon???????????????

Sąsiad w tamtym roku miał

Fajnie się kosiło bo groch nie P0legł tylko owies go trzymał

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pany Co byście doradzili jaki zestaw siewny na 20ha . Siewnik na talerzowej redlicy i pasowało by to spiąć z talerzówką, ciągnik mały 6cyl MF. Nabudowany czy hydropak i czy 2.5m czy 3m? Nie wiem czy 3m nie za ciężki będzie 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v