Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

wsioki tak wyglada cywilizacja. 

w calym powiecie suwalskim nie ma tyle ludzi ilu tam bylo..

po co komu konie do jazdy na zadupiu .gdzie ostatni zgasi swiatlo zaniedlugo..

Jacus to niesamowite w jak wielkim błędzie żyjesz 🙆‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

po co komu konie do jazdy na zadupiu .gdzie ostatni zgasi swiatlo zaniedlugo.

Aglomeracja krakowska to chyba trzecie, albo i czwarte pod względem wielkości centrum populacyjne. Katowice i Warszawa was tam na pewno wyprzedzają. Pod każdym względem. Trójmieście zresztą pewnie też.  

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To wy nawet nie Polska B ale Polska C, u mnie w okolicy już z 10 lat jak nikt kostek nie robi, wszyscy w okrągłych belach, zwożenie w klimatyzowanym ciągniku a nie szarpanie się z widłami i modlenie się żeby nie zaczęło padać, bo jak na bele popada to nic się nie stanie a z kostami to problem zaraz ...

5 lat temu robiłem ostatnie kostki, ale to tylko do ściółkowania truskawek, jakieś 200-250 sztuk, do ścielenia zwierzakom czy wymiany za obornik od 2010 tylko okrągłe bele. Do ściółkowania truskawek też okrągłe od 5 lat.

ty bob sprzedajesz w big-bagach czy w woreczkach ??

truskawki  w kobialkach czy w skrzyniopaletach ??

kurna jak ciemnota w woreczki pakuje zamiast do worow sypac.

w kobialki laduje zamiast do beczek wsypac..

zacofanie to chyba polska z jest.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A u nas wciąż w miarę popularne... Na małe kawałki i dla ludzi niewiele trzymających to lepsze od beli. Sam miałem bele jak mi słomy brakło i więcej widzieć tego nie chcę. 

U nas też jeszcze są tacy co robią kostki. Jak ktoś ma kury  króliki lub niewielką hodowlę to wolą kostki .

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

U nas też jeszcze są tacy co robią kostki. Jak ktoś ma kury  króliki lub niewielką hodowlę to wolą kostki .

Jak masz takich sąsiadów jak ja, albo takich jak ja, którzy zbierają po kilkadziesiąt arów słomy to czym ma te bele zwieźć jak nawet ciągnika nieraz nie ma? Kostkujących we wsi dalej więcej niż belujących... Hodowli większych niż parę świń albo krowa - dwie jak na lekarstwo. Ostatnio weterynarz mówił, że w całej gminie jest poniżej 20 gospodarstw utrzymujących świnie legalnie. A domów coś koło 1000. Dla sportu te 250-300 kostek rocznie to można przerzucić a inwestycja w przyczepę, coś do załadowania, rozładowania i oczywiście miejsce żeby te bele ułożyć nie zrekompensuje tej roboty przy kostkach przez całe życie. Cap za sznurek i już przyniesione a bele rozcinać i w koszykach nosić... Jak ktoś ma dużo tak jak jest krowiarz co ma kilkanaście krów to wiadomo, że dla niego bele. Kolega co mi prasuje ma dla sportu 3-4 byki, kilka kamerunów, kury, prasa swoja, nikogo się nie prosi... Do kopalni na etat, po fajrancie te 4ha dla zabawy obskoczyć i już.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To wy nawet nie Polska B ale Polska C, u mnie w okolicy już z 10 lat jak nikt kostek nie robi, wszyscy w okrągłych belach, zwożenie w klimatyzowanym ciągniku a nie szarpanie się z widłami i modlenie się żeby nie zaczęło padać, bo jak na bele popada to nic się nie stanie a z kostami to problem zaraz ...

5 lat temu robiłem ostatnie kostki, ale to tylko do ściółkowania truskawek, jakieś 200-250 sztuk, do ścielenia zwierzakom czy wymiany za obornik od 2010 tylko okrągłe bele. Do ściółkowania truskawek też okrągłe od 5 lat. U nas nie ma ludzi do kostek, a jak są to 50zł/h minimum, za mniej wideł do ręki nie biorą.

Jak jeszcze w Belgii pracowałem kostki byly i są bardzo popularne, do tej pory robią i małe i duże, wiem bo mam stały kontakt z gospodarzem i synem. 

U niemca zaś do ściółkowania belki przywozili nam i w maszynę szło .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

W Danii zdaje się też, ale tam Ukraińców i Polaków do zbioru ściągają. Kuzyn siano tak zbierał. Tylko, że cięższe to niż nasze. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Aglomeracja krakowska to chyba trzecie, albo i czwarte pod względem wielkości centrum populacyjne. Katowice i Warszawa was tam na pewno wyprzedzają. Pod każdym względem. Trójmieście zresztą pewnie też.  

miasto lodz wyprzedzil w tamtym roku..

katowice to male miasto, to samo gdansk,

u nas gminy maja wiecej ludnosci niz u was powiaty.

juz brakuje miejsca na bloki,po wsiach buduja osiedla i blokowiska...gdyby nie tablce to nawet bys nie wiedzial ze to juz wies czy inne miasto.

1 minutę temu, Bananek napisał:

nie tracisz patrzę wiary w gorszą Polskę. wciąż wierzysz, że mamy tu światło.....

ciekawe jak dlugo ?? 🤣

kazdy robi jak mu pasujei na co jest kupiec -tylko swiry typu ogarka maja z tym problem.

Opublikowano

Sprzedawałem gościowi słomę był gdzieś spod Warszawy. Część zabrał kostek bo miałem resztę brał w okrągłych belach. Za belę dał mi taniej niż za kostki bo musiał je rozwijać i kostkować u siebie. 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

miasto lodz wyprzedzil w tamtym roku..

katowice to male miasto, to samo gdansk,

ale aglomeracja duża. Gdańsk zaś to największe miasto w Polsce. Pod względem powierzchni. Mają miejsca na rozwój. Zaś Warszawa to niedługo poł województwa zajmie.  

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

W Danii zdaje się też, ale tam Ukraińców i Polaków do zbioru ściągają. Kuzyn siano tak zbierał. Tylko, że cięższe to niż nasze. 

No tam i słoma jak trzcina  po rżysku jak idziesz to nogi pocięte gakie wszystko sztywne i grube, prasa jak zbije to kostka waży trochę.  A te duże to ładowarka tylko .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

ja ide swirow pseudo-prawicowych wyslac na smietnik historii a niektorych do psychiatryka ..

sprawdzcie wyniki wyborow w szpitalach specjalistycznych- bedziecie mieli jakies reflekssje ????

Dla dobra swego i reszty postaw choć dwa krzyżyki na karcie.

Należy ci się to choćby z racji statusu społecznego czy też miejsca zamieszkania.

Reszta bidoty niech ma prawo tylko do jednego skreślenia🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Sprzedawałem gościowi słomę był gdzieś spod Warszawy. Część zabrał kostek bo miałem resztę brał w okrągłych belach. Za belę dał mi taniej niż za kostki bo musiał je rozwijać i kostkować u siebie. 

Jakbym miał zboża więcej posiane to bym wszystką słomę zebrał i oddał za gnój bo swojej jeszcze mam trochę. Powiedzieli, że szczególnie im nie zależy czy bele czy kostki, choć wygodniejsze kostki ale nie ma za bardzo kto przywozić to i bele wezmą. Choć za pieniądze też sprzedać sprzedadzą.

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał:

w nocy dolalo -ale jak zwykle mocno spalem . na moje siano i kukurydze sasiada.. no na moje tez..

a po co mi tur byl potrzebny -siano robilem w kostkach-ale w tym roku jeden umarl,drugi zachorowal ,trzeciemu sie nie chce , czwarty ma ciagnik zepusty ..

do nawozu to jeden telefon , 

obornik - mam plyte od 87 roku . wiec ladowacz albo koparka.

ty bedziesz sie babral w gnoju do usranej smierci ,ja nie musze --tak wyglada cywilizacja.

u nich to jeden przed drugim maszyny kupuje -chocby nie potrzebowal . ale sasiad ma..

moge ci swoje oddac-10 ha do skoszenia i zadnych chetnych ..

ceny siana nie rosna a koszty owszem 

niemcy  zaustriakami zawsze sie dogadaja-u nas juz glupich i pracowitych juz nie ma. wiec chetnie przyjmiemy.

u was widac granice miedzy niemcami a rosja sprzed I wojny ?? u nas jeszcze widac wyraznie.

to zmiany klimatu do tego prowadza.

to ojciec tego ?? bo tego widzialem niedawno

Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 - Sieć Badawcza Łukasiewicz - Poznański  Instytut Technologiczny

ja ide swirow pseudo-prawicowych wyslac na smietnik historii a niektorych do psychiatryka ..

sprawdzcie wyniki wyborow w szpitalach specjalistycznych- bedziecie mieli jakies reflekssje ????

Ja zawsze sprawdzam jak głosują ZK i AŚ oni zawsze są za złodziejami bo jak to mówią swój swego pozna.

15mm nwm kiedy spadło bo jak wyjeżdżałem wczoraj o 20tej to nie było. Czerwiec narazie 45mm.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Bogdan_ja napisał:

🤣🤣🤣cywilizacja w której placek dalej  targa kostki ....gamoniu ja zebrałem i z ciągnika nie wysiadałem nawet 🤣🤣🤣🤣

Lewicowi małopolscy pseudo obszarnicy tak mają, myślą że są lepsi od innych a tymczasem siano w kostkę tur to luxus tylko mądrzyć się potrafią 

31 minut temu, jacus napisał:

po co komu konie do jazdy na zadupiu .gdzie ostatni zgasi swiatlo zaniedlugo..

Naprawdę zdziecinniałeś smoki oglądasz ,a rycerze i księżniczki też były 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Bananek napisał:

Nie. Odpowiedź dał już @Agrest.

Tak mnie dziś w kościele naszło...

Wy modlicie się " módl się za nami" czy jednak " módl się dla nas"😁😜

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v