Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał:

z deszczem u mnie podobnie miłej niedzieli ile teraz daje się na komunię jako gość?

Zależy jaki gość, dajesz na ile Cię stać i ile uważasz za słuszne, nie patrzysz ile inni dają. Idziesz do normalnych ludzi, to każda kwota będzie dla nich zadawalająca, Twoja obecność może być więcej warta niż te monety w kopercie. Idziesz do ułomnych, każda kwota, którą włożysz do koperty będzie niezadawalająca.

• Like 4
Opublikowano
10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Tylko jak chciałem kupić jar-met albo wirax na włoskiej listwie to było bee 🤷

Jak chciałeś to trzeba było kupić 🤷...

Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Czemu nie zaorzesz 🤔

Orałeś kiedyś prawdziwe torfowisko? Z takim torfem którym można palić w piecu? 

A nawet zmurszałe łąki, gdzie już to bardziej glebę przypomina, ale zalewa woda regularnie. 

• Like 1
Opublikowano

A bo zrobiliście mi mętlik w głowie 

6 minut temu, Qwazi napisał:

Jak chciałeś to trzeba było kupić 🤷...

1 minutę temu, Leszy napisał:

A nawet zmurszałe łąki, gdzie już to bardziej glebę przypomina, ale zalewa woda regularnie. 

Nie orałem bo nie mam , dziadki kiedyś palili tym w piecach 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Torfu się nie orze...

3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Myśl własnym mózgiem...

Opublikowano

To jak Ci się uda w miarę ładnie zaorać, to masz ziemię która jak nie pada robi się błyskawicznie z wierzchu popiół i nic nie wschodzi, a jak popada, to nie wjedziesz aby zasiać. Takie to przesiewanie. Jedynie swoje własne pola przy domu się jakoś wyklarowały przez regularną uprawę, bo kukurydza rośnie i można zasiać zboże, ale i tak lepiej bezorkowo. 

5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nie orałem bo nie mam , dziadki kiedyś palili tym w piecach 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Torfu się nie orze...

Właśnie, ale każdy musiał spróbować ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Z tunelu czy z gruntu?

To już coś 🙂

Z tunelu

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Oki...

Będę...wstaw kilka więcej 😉

Oki

Opublikowano

Bardziej zapytanie, konkretnie o te zestawy fotowoltaiki, warto w takie coś iść? różnica w cenie dość spora. https://fc-system.pl/produkt/zestaw-fotowoltaiczny-10kw-na-grunt/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=FC-System&utm_medium=cpc&utm_term=1555&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwmMayBhDuARIsAM9HM8fCNI9qiQxCDxWV66bwZtu2OVCQWcuesR1lIt-_teu_ondbGCsF9xoaAu9bEALw_wcB#

Opublikowano
55 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nikt Ci nie zrobił mętlika tylko poprostu Ty Masz tam burdel od dawna. 🤷‍♂️

Opublikowano
16 minut temu, SamaPrawda napisał:

Jeśli jesteś zainteresowany kupnem to poszukaj lokalnych firm montujących fotowoltaikę i dowiedz się więcej co jak i na jakich warunkach bo wpakować się jakiś badziew to nie problem. 

2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Zaraz się zacznie 

inbound665844554091067971.jpg

Komentarz z kategorii nie znam się ale się wypowiem. 😛

Opublikowano
12 minut temu, SamaPrawda napisał:

Generalnie obecnie fotowoltaika, to taki średnio opłacalny interes, jak nie masz wysokiego zużycia w dzień, to lepiej odpuścić sobie. Druga sprawa, to jaka jest infrastruktura w okolicy, jak jesteś na końcu linii i po drodze jest trochę instalacji, to przygotuj się na częste wyłączenia. Zacznij od sprawdzenia insatalacji, weź w miarę ogarniętego elektryka i niech sprawdzi instalację, co by nie było później niespodzianek typu stara instalacja w domu, lub stara linia, która nie pzowala "wepchnąć" do sieci tych 9 kW

Z tego zestawu inwerter dobry, serwis na telefon, cena zestawu konkurencyjna.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał:

Generalnie obecnie fotowoltaika, to taki średnio opłacalny interes, jak nie masz wysokiego zużycia w dzień, to lepiej odpuścić sobie. Druga sprawa, to jaka jest infrastruktura w okolicy, jak jesteś na końcu linii i po drodze jest trochę instalacji, to przygotuj się na częste wyłączenia. Zacznij od sprawdzenia insatalacji, weź w miarę ogarniętego elektryka i niech sprawdzi instalację, co by nie było później niespodzianek typu stara instalacja w domu, lub stara linia, która nie pzowala "wepchnąć" do sieci tych 9 kW

Z tego zestawu inwerter dobry, serwis na telefon, cena zestawu konkurencyjna.

Nie siej fermentu. 🤨

2 minuty temu, SamaPrawda napisał:

Lokalna firma weźmie pewnie cenę x2 za postawienie, jak nie więcej.

Może i drogo ale robią wszystko za ciebie i nie musisz użerać się z urzędasami i prosić o wymianę licznika na dwukierunkowy w energetyce. 

Opublikowano

Krowy mleczne, więc zużycie jest spore, mycie zbiornika/dojarki w automacie, sam uduj, jakieś prace garażowe, rachunki z miesiąca na miesiąc coraz większe, zaczyna się pojawiać 3 z przodu.. instalacji jest sporo, nawet dwie farmy w zasięgu wzroku, ale wyłączeń niema, raz czy dwa razy w roku.

Skoro fotowoltaika to słaby interes to co wzamian? turbina wiatrowa? tam znowu już trzeba to serwisować.

Opublikowano
1 minutę temu, SamaPrawda napisał:

Krowy mleczne, więc zużycie jest spore, mycie zbiornika/dojarki w automacie, sam uduj, jakieś prace garażowe, rachunki z miesiąca na miesiąc coraz większe, zaczyna się pojawiać 3 z przodu.. instalacji jest sporo, nawet dwie farmy w zasięgu wzroku, ale wyłączeń niema, raz czy dwa razy w roku.

Tak jak pisałem. 

Zrób rozeznanie w lokalnych firmach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v