Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

To trzeba napisać odpowiednią umowę i wynająć odpowiednim ludziom. Naprawde nic trudnego.

Umowa pomaga ale nie jest gwarantem odzyskania należności. Problem polega na tym, iż prawo bardziej chroni lokatora niż właściciela lokum, dochodzenie zgodnie z prawem, dopiero po 3 miesiącach, później sprawy sądowe ciągnące się w nieskończoność, a jak trafi się osoba z grupy chronionej, to lepiej się dogadać podobroci. 120 tys dłyugu, tylko za same media, żaden komornik nie był w stanie ściągnąć długu, a o odcięciu prądu, czy ogrzewnia, to można sobie pomażyć, ewentualnie narazić się na jeszcze większe koszta. Powiadasz odpowiednim ludziom? Coraz więcej cwaniaków chcących żyć cudzym kosztem.

16 godzin temu, gregor1284 napisał:

Przydał by się taki. Człowiek by pomieszkał z kimś nowym, poznał się lepiej 

Do aishy pojedziemy

Myślę, że nie z jednym byś wymiękł.

Opublikowano

Dobrze ze Ty nie wiesz jaki ja mogę być 

7 minut temu, jacor73 napisał:

Umowa pomaga ale nie jest gwarantem odzyskania należności. Problem polega na tym, iż prawo bardziej chroni lokatora niż właściciela lokum, dochodzenie zgodnie z prawem, dopiero po 3 miesiącach, później sprawy sądowe ciągnące się w nieskończoność, a jak trafi się osoba z grupy chronionej, to lepiej się dogadać podobroci. 120 tys dłyugu, tylko za same media, żaden komornik nie był w stanie ściągnąć długu, a o odcięciu prądu, czy ogrzewnia, to można sobie pomażyć, ewentualnie narazić się na jeszcze większe koszta. Powiadasz odpowiednim ludziom? Coraz więcej cwaniaków chcących żyć cudzym kosztem.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Agrest napisał:

Porzeczki czarnej 100-300kg na hektarze, wiśni od 100kg na groniastej, 200kg na nadwiślańskiej do 1,5t na łutówce. Agrest może 2t na ha, i jedynie czerwona może około 3t z ha da jeśli się nie osypie. 

Przy średniej cenie w roku urodzaju 1zł za kg jest kilka stówek w plecy.

Piasałeś o rekordowych dwóch poprzednich sezonach, ten też zapowiada się rekordowy, ale w drugą stronę. 5 tygodni i napadało raptem jeden litr, w okolicy zboża powypalane, u większości za kombajn się nie zwróci.

7 minut temu, gregor1284 napisał:

Dobrze ze Ty nie wiesz jaki ja mogę być 

Noo wiem, wiem, nie ma w Polsce drugiego takiego kozaka jak Ty😆

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ooo Rauch 👍 , przykro Niemca wspierać, ale kuźwa dobre mają te rozsiewacze 

Rauch bardzo dobry, ale ten dwukomorowy, to już taki idealny nie jest.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ooo Rauch 👍 , przykro Niemca wspierać, ale kuźwa dobre mają te rozsiewacze 

Ja polskiego rolnika wspieram akurat 😉

Opublikowano
9 minut temu, tompast napisał:

Ładny ile zapłacone i który rok?

Dokładnie 19 netto. 2015

10 minut temu, radekz200 napisał:

mają ludzie piniedzy 

Teraz to już mniej 😅

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał:

Piasałeś o rekordowych dwóch poprzednich sezonach, ten też zapowiada się rekordowy, ale w drugą stronę. 5 tygodni i napadało raptem jeden litr, w okolicy zboża powypalane, u większości za kombajn się nie zwróci.

Nie, rekordowy był 2022. W 23 wydawałem kasę. A sam 23r jakby uczciwie policzyć to nie wiem czy minimalna krajowa mi została. Też mi wymroziłi w ciul.

W tym roku już pewne że i susza dokuczy.

Tyle dobrego że nie wydałem wszystkiego, choć w marcu byłem bliski podjęcia takiej decyzji🤦‍♂️

A dziś kupiłem sobie płetwę do herbicydów i podpiąłem pod wygodniejszy ciągnik🤣

20240517_105611.jpg

Opublikowano
55 minut temu, jacor73 napisał:

Wynajmuje dwa mieszkania od 5 lat. Zero problemów. Nie mówie, że tak nie może być ale na razie odpukać w niemalowane jest ok.

Opublikowano
47 minut temu, jacor73 napisał:

Tam zaraz kozaka. Denerwować ludzi umiem i potrafię to chociaż bym się rozerwał trochę. Opowiadaj co tam u Ciebie, dalej w eurocashu?

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Wynajmuje dwa mieszkania od 5 lat. Zero problemów. Nie mówie, że tak nie może być ale na razie odpukać w niemalowane jest ok.

Bo to chyba tak trochę jak z tym że perkinsy mało palą a zetory dużo 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Robota na torfie idzie.

Ale kurła mokro trochę chyba jak z talerzowki robi się wał 🤔 

Grubera czepiam. Nie dam się 

Przetrząsałem dzisiaj siano na torfie. Kosiłem we wtorek, a opony się cały czas świecą pomimo słońca i wiatru w tym czasie 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Bo to chyba tak trochę jak z tym że perkinsy mało palą a zetory dużo 

Perkins jak obciążony to wpierdala tak samo jak Zetor.

A co do mieszkań to żona robiła castingi- pytała czy pracują itp, młode pary, na razie jest ok. Kaska płynie, spłaca się kredyt i pare zł zostaje. Będzie porządny dodatek do emerytury jak się spłacą, odda się może jedno synowi jak zasłuży😉 W życiu bym nie kupował ziemi rolnej po 50 tys za hektar, żeby na niej za***rdalać do końca życia albo dłużej. Tfu.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v