Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

To trzeba napisać odpowiednią umowę i wynająć odpowiednim ludziom. Naprawde nic trudnego.

Umowa pomaga ale nie jest gwarantem odzyskania należności. Problem polega na tym, iż prawo bardziej chroni lokatora niż właściciela lokum, dochodzenie zgodnie z prawem, dopiero po 3 miesiącach, później sprawy sądowe ciągnące się w nieskończoność, a jak trafi się osoba z grupy chronionej, to lepiej się dogadać podobroci. 120 tys dłyugu, tylko za same media, żaden komornik nie był w stanie ściągnąć długu, a o odcięciu prądu, czy ogrzewnia, to można sobie pomażyć, ewentualnie narazić się na jeszcze większe koszta. Powiadasz odpowiednim ludziom? Coraz więcej cwaniaków chcących żyć cudzym kosztem.

16 godzin temu, gregor1284 napisał:

Przydał by się taki. Człowiek by pomieszkał z kimś nowym, poznał się lepiej 

Do aishy pojedziemy

Myślę, że nie z jednym byś wymiękł.

Opublikowano

Dobrze ze Ty nie wiesz jaki ja mogę być 

7 minut temu, jacor73 napisał:

Umowa pomaga ale nie jest gwarantem odzyskania należności. Problem polega na tym, iż prawo bardziej chroni lokatora niż właściciela lokum, dochodzenie zgodnie z prawem, dopiero po 3 miesiącach, później sprawy sądowe ciągnące się w nieskończoność, a jak trafi się osoba z grupy chronionej, to lepiej się dogadać podobroci. 120 tys dłyugu, tylko za same media, żaden komornik nie był w stanie ściągnąć długu, a o odcięciu prądu, czy ogrzewnia, to można sobie pomażyć, ewentualnie narazić się na jeszcze większe koszta. Powiadasz odpowiednim ludziom? Coraz więcej cwaniaków chcących żyć cudzym kosztem.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Agrest napisał:

Porzeczki czarnej 100-300kg na hektarze, wiśni od 100kg na groniastej, 200kg na nadwiślańskiej do 1,5t na łutówce. Agrest może 2t na ha, i jedynie czerwona może około 3t z ha da jeśli się nie osypie. 

Przy średniej cenie w roku urodzaju 1zł za kg jest kilka stówek w plecy.

Piasałeś o rekordowych dwóch poprzednich sezonach, ten też zapowiada się rekordowy, ale w drugą stronę. 5 tygodni i napadało raptem jeden litr, w okolicy zboża powypalane, u większości za kombajn się nie zwróci.

7 minut temu, gregor1284 napisał:

Dobrze ze Ty nie wiesz jaki ja mogę być 

Noo wiem, wiem, nie ma w Polsce drugiego takiego kozaka jak Ty😆

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ooo Rauch 👍 , przykro Niemca wspierać, ale kuźwa dobre mają te rozsiewacze 

Rauch bardzo dobry, ale ten dwukomorowy, to już taki idealny nie jest.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ooo Rauch 👍 , przykro Niemca wspierać, ale kuźwa dobre mają te rozsiewacze 

Ja polskiego rolnika wspieram akurat 😉

Opublikowano
9 minut temu, tompast napisał:

Ładny ile zapłacone i który rok?

Dokładnie 19 netto. 2015

10 minut temu, radekz200 napisał:

mają ludzie piniedzy 

Teraz to już mniej 😅

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał:

Piasałeś o rekordowych dwóch poprzednich sezonach, ten też zapowiada się rekordowy, ale w drugą stronę. 5 tygodni i napadało raptem jeden litr, w okolicy zboża powypalane, u większości za kombajn się nie zwróci.

Nie, rekordowy był 2022. W 23 wydawałem kasę. A sam 23r jakby uczciwie policzyć to nie wiem czy minimalna krajowa mi została. Też mi wymroziłi w ciul.

W tym roku już pewne że i susza dokuczy.

Tyle dobrego że nie wydałem wszystkiego, choć w marcu byłem bliski podjęcia takiej decyzji🤦‍♂️

A dziś kupiłem sobie płetwę do herbicydów i podpiąłem pod wygodniejszy ciągnik🤣

20240517_105611.jpg

Opublikowano
55 minut temu, jacor73 napisał:

Wynajmuje dwa mieszkania od 5 lat. Zero problemów. Nie mówie, że tak nie może być ale na razie odpukać w niemalowane jest ok.

Opublikowano
47 minut temu, jacor73 napisał:

Tam zaraz kozaka. Denerwować ludzi umiem i potrafię to chociaż bym się rozerwał trochę. Opowiadaj co tam u Ciebie, dalej w eurocashu?

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Wynajmuje dwa mieszkania od 5 lat. Zero problemów. Nie mówie, że tak nie może być ale na razie odpukać w niemalowane jest ok.

Bo to chyba tak trochę jak z tym że perkinsy mało palą a zetory dużo 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Robota na torfie idzie.

Ale kurła mokro trochę chyba jak z talerzowki robi się wał 🤔 

Grubera czepiam. Nie dam się 

Przetrząsałem dzisiaj siano na torfie. Kosiłem we wtorek, a opony się cały czas świecą pomimo słońca i wiatru w tym czasie 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Bo to chyba tak trochę jak z tym że perkinsy mało palą a zetory dużo 

Perkins jak obciążony to wpierdala tak samo jak Zetor.

A co do mieszkań to żona robiła castingi- pytała czy pracują itp, młode pary, na razie jest ok. Kaska płynie, spłaca się kredyt i pare zł zostaje. Będzie porządny dodatek do emerytury jak się spłacą, odda się może jedno synowi jak zasłuży😉 W życiu bym nie kupował ziemi rolnej po 50 tys za hektar, żeby na niej za***rdalać do końca życia albo dłużej. Tfu.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v