Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ciekawe czy P0 obiedzie będzie dobrze szło

Czy parczewska klątwa doadnie

IMG_20240313_111108.jpg

Oj Rysiu, na takiej diecie to za długo nie pożyjesz xD Na obiad to POwinny być POlskie ziemniaczki z POlskim kotletem mielonym i do tego trochę bigosu z POlskiej kapusty xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Słaba dyplomacja 🤷‍♂️

A Pafnuc zobacz... Pisze, że zwracanie się z wielkiej litery jest oznaką szacunku, a potem pisze do mnie z małej. I co ja mam o tym myśleć?

Opublikowano
29 minut temu, Kowalsky30 napisał:

A Pafnuc zobacz... Pisze, że zwracanie się z wielkiej litery jest oznaką szacunku, a potem pisze do mnie z małej. I co ja mam o tym myśleć?

To znaczy ze bliżej zyjeta bo w bliskich relacjach zwracanie się z dużej oznacza włazenie w dupe  

Opublikowano

Opusc brony...

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Jak mają ponabierane ch... wie ile kredytów to w sumie bez znaczenia. Znajomy w wiosce na 30 ha samej roślinnej, wziął nowy ciągnik NH bodajże 160 km, agregat talerzowy, pług, brony, wszystko na kredyt. Jak zaczeły się protesty rolników to poleciał pierwszy i jeszcze na fejsa wrzucił fotke z banku gdzie płaci miesięcznie 8 tys raty za maszyny- 3 tys kapitału i 5 tys odsetek. Dobrze , że pracuje to cała wypłata i jeszcze troche to wystarczy. Gdzie tu sens, gdzie tu logika?

3100 za dzierżawę dali na przetargu 🤣🤣 

A w internecie płacz bo psenica tanio 🤣🤣 

• Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Oj Rysiu, na takiej diecie to za długo nie pożyjesz xD Na obiad to POwinny być POlskie ziemniaczki z POlskim kotletem mielonym i do tego trochę bigosu z POlskiej kapusty xD 

Prawie dobrze gadasz 

1710331380633367441693299487586.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@gregor1284 może być i taka wersja POlskiego obiadu, a takimi szproteczkami w sosie to się chłop nie naje, co najwyżej na chwilę głoda oszuka ... Tyle dobrego, że na takie szproteczki VAT 0% na razie jest i Tuska nie finansuje, bo PO 1 kwietnia już będzie go finansował xD 

• Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

30 ha roślinnej to ja obrabiam 100KM NH, i jeszcze spokojnie 10ha bym obrobił ... Spokojnie jestem w stanie 6ha dziennie zaorać, dwa dni orania pod oziminy, dwa dni pod jare/kukurydzę i jeden pod bób i truskawkę ... I to nigdzie nie muszę się spieszyć, na spokojnie śniadanie, zjazd do domu na obiad ... Rozsianie azotu na oziminy i soli potasowej starym Ursusem i MX800 pod kukurydzę pół dnia, po co większy sprzęt ...

Miałem zamiar zwiększyć trochę obszar truskawki, do tego po 2 latach przerwy w warzywach wchodziłem w bób, to się akurat złożyło na modernizację, nie zwiększałem produkcji z przymusu, tylko dlatego bo chciałem, a przy okazji skorzystałem, nie brałem gratów na wyrost tylko takie, które spokojnie mi wystarczą do obrobienia tego co mam i ewentualnie paru ha które mogą przybyć. To nawet nasz Ryszard ma uprawowo-siewny a ja nie mam xD Tylko najpierw uprawiam a potem sieję ...

to ja na podobny obszar mam ciągniki o łącznej mocy 440 koni 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Uziu92 napisał:

to ja na podobny obszar mam ciągniki o łącznej mocy 440 koni 😂

U mnie wyjdzie lekko ponad 200, z jakieś 220-230. Z czego 80KM( w dwóch ciągnikach) trzymane tylko dlatego, że jest truskawka i bób, w przeciwnym wypadku nie były by potrzebne... Ciapek to z 40, może 50mth rocznie zrobi przy sadzeniu truskawki i bobu i potem opryskach, pielniku i zwożeniu towaru w tym drugim. Ale musi być bo w żadnym innym ciągniku nie zrobię rozstawu tylnych kół 125cm... No i drugi argument, co to za gospodarstwo bez ciapka xD 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Jak mają ponabierane ch... wie ile kredytów to w sumie bez znaczenia. Znajomy w wiosce na 30 ha samej roślinnej, wziął nowy ciągnik NH bodajże 160 km, agregat talerzowy, pług, brony, wszystko na kredyt. Jak zaczeły się protesty rolników to poleciał pierwszy i jeszcze na fejsa wrzucił fotke z banku gdzie płaci miesięcznie 8 tys raty za maszyny- 3 tys kapitału i 5 tys odsetek. Dobrze , że pracuje to cała wypłata i jeszcze troche to wystarczy. Gdzie tu sens, gdzie tu logika?

On pracuje, małżonka jeśli ma i pracuje to spłaci spokojnie, rodzice pomogą

Edytowane przez MonteChristo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v