Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gratulacje 

Radek będzie zazdraszczał

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

No bo taka prawda. Ile więcej jest kosztów i o ile one wyższe przy produkcji intensywnej? To raz. A dwa, to jak cena mleka pójdzie w dół, to wszystko leży. Jaki był lament przy ostatnich spadkach. Produktem w takich stadach jest mleko. Za mleczne cielaki to pieniędzy nie nabierze. Za jałówki cielne, jak ktoś ma, to weźmie, ale jak mleko spadnie, to i te jałówki nie tak łatwo sprzedać. No i pasza musi być odpowiednia, a to też kosztuje. Zarówno to z zakupu, jak i to co na polu. Przesiewy, podsiewy, nawożenia, doradztwo, koszty weterynaryjne (bo w naturze nie ma nic za darmo, zacielenia, ustawiania hormonalne, zapalenia, korekcje racic, bolusy itd itp...), technologia, która jest bardzo droga. I jeszcze odpowiedni areał musi być, a nie każdy ma. Wręcz większość nie ma, więc dzierżawy, skakanie z kwiatka na kwiatek, czynsze, po doprawieniu właściciel odbierze o od nowa kółko się kręci. Jak to wszystko razem policzyć, to się wtedy okazuje, że owszem ale niekoniecznie. A jeszcze trzeba też wziąć pod uwagę własną i rodziny pracę przy tym wszystkim, trzymanie tego wszystkiego pod jakąś kontrolą...w stadzie wysokowydajnym raczej nie pójdzie po zmierzchu na pastwisko i cielaka tam nie znajdzie...

Coś tak oczęta pootwieralł Sławomir🤔...trzeba patrzeć trochę szerzej niż własna obora...istnieją inne sposoby hodowli niż tylko litry, litry, litry 🤷...

Jedno z laboratoriów badających pasze wstrzymało pobory na 2 tygodnie 

Ludzie otwierają nowe pryzmy 

Dostawiają krów żeby walczyć z inflacją 

Krowy drogie mleko w trochę lepszej cenie a pieniędzy będzie mniej

Kukurydza w tym roku słabo wychodzi 

Sianokiszonki też różnie, ale raczej są dobre 

• Thanks 1
Opublikowano
56 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gratuluje bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy życzę 👍👍👍👍👏👏👏👏💪💪💪

wrzuc fotkę z środka auta z deski rozdzielczej

27 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

I kiedy gnój rozrzuce jak kontrolują 🤔 

Gratulacje 

Ale szczerze to z tyłu jakieś paskudne

był na to czas 

12 minut temu, 6465 napisał(a):

Włączy się wałek i będzie zrębka.

17310779398647952546669006270636.jpg

wlacz posow i prosto do pieca😀😀😀

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

a i ładny nie brudzący kolor

Opublikowano

...leganckie..

..tego ..

Yyyy, kajtnąć się dasz?🤭 

..no i.... pasowało by opić...

...a i koniecznie jakaś czerwona wstążeczka na lusterko....wiesz jak to jest...🤷

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

No bo taka prawda. Ile więcej jest kosztów i o ile one wyższe przy produkcji intensywnej? To raz. A dwa, to jak cena mleka pójdzie w dół, to wszystko leży. Jaki był lament przy ostatnich spadkach. Produktem w takich stadach jest mleko. Za mleczne cielaki to pieniędzy nie nabierze. Za jałówki cielne, jak ktoś ma, to weźmie, ale jak mleko spadnie, to i te jałówki nie tak łatwo sprzedać. No i pasza musi być odpowiednia, a to też kosztuje. Zarówno to z zakupu, jak i to co na polu. Przesiewy, podsiewy, nawożenia, doradztwo, koszty weterynaryjne (bo w naturze nie ma nic za darmo, zacielenia, ustawiania hormonalne, zapalenia, korekcje racic, bolusy itd itp...), technologia, która jest bardzo droga. I jeszcze odpowiedni areał musi być, a nie każdy ma. Wręcz większość nie ma, więc dzierżawy, skakanie z kwiatka na kwiatek, czynsze, po doprawieniu właściciel odbierze o od nowa kółko się kręci. Jak to wszystko razem policzyć, to się wtedy okazuje, że owszem ale niekoniecznie. A jeszcze trzeba też wziąć pod uwagę własną i rodziny pracę przy tym wszystkim, trzymanie tego wszystkiego pod jakąś kontrolą...w stadzie wysokowydajnym raczej nie pójdzie po zmierzchu na pastwisko i cielaka tam nie znajdzie...

Coś tak oczęta pootwieralł Sławomir🤔...trzeba patrzeć trochę szerzej niż własna obora...istnieją inne sposoby hodowli niż tylko litry, litry, litry 🤷...

Wiesz jak Przemek ,,sołtys,, mówi 🤔 🤦

Ktoś mu dbpę już przupier.... 🤔🤭👍

Opublikowano

Ale pisdryk

Ni to przodu ni to tyłu i niskie że nawet kot zderzak P0 łamie a na sniegu pług. 

Nie P0doba mnie się on. 

Ale pisdryk

Ni to przodu ni to tyłu i niskie że nawet kot zderzak P0 łamie a na sniegu pług. 

Nie P0doba mnie się on. 

42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Rolnik1973 będziesz 🔨Trumpa ?? Bo chyba powinieneś, też jest rudy i też ma dziadka Niemca jak nasz Donald xD

Nie niech dogorywa w sP0koju

Nie lewak

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ale pisdryk

Nie P0doba mnie się on. 

No wiadomo że najlepsza stara Nyska, z fotelem wypierdzianym przez Niemca, gdzie Ahmed i Miras dwa razy skręcili przebieg xD jeszcze może kupiona w Radomiu albo innym podobnym "zagłębiu" xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No wiadomo że najlepsza stara Nyska, z fotelem wypierdzianym przez Niemca, gdzie Ahmed i Miras dwa razy skręcili przebieg xD jeszcze może kupiona w Radomiu albo innym podobnym "zagłębiu" xD

Może i wypierdziany

Ale nie zamieniłbym na tego pisdryka

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Może i wypierdziany

A ja bym nigdy w życiu nie kupił takiego dostawczaka jak Ty ... Gdzie na tylnej kanapie może szczały w pampersa małe germańce xD 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Na co ci nowe auto jak na dziewczyny nie pojedziesz ani do kościoła?

kurła babke do kościoła wozić 😂😂

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

witaj w klubie kija 👍 kurła wygląda jak jakieś mini sportige, kolor mnie się podoba 😉 no i chyba nie kosztował więcej jak moja kosiarka 😂

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Może i wypierdziany

Ba pewnie że nie bo takich twoich to trzeba na niego ze 4.

A moich to 7 mam tylko 2 to też się nie zamienię🤷

Edytowane przez 6465
  • Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

🤔z tyłu jakieś paskudne

Nie to co 👇

JADA-Auto-samochod-1982-Pontiac-Trans-AM-Knight-Rider-K-I-T-T-model-1-24-EAN-GTIN-4006333065200.jpeg

57 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ty gorszy niż Tarczyński skriny robić do teczki

ty mnie proszę nie obrażaj

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

No Piotr elegancji samochód. Pokaż jeszcze w środku zegary.  Będą dziewczyna majtki spadać. 

A i to twoje obejście to nie wygląda na starego kawalera. Twoja mama to widać że dba. 

Zaparkowane w garażu. Może w niedzielę wyjazd i zapoznanie z ustawieniami. 

Kwiatki, krzewy to sobie ma, kostka robiona w 2009, elewacja poprawiana w 2018, teraz najgorszy problem to sypiący się dach na stajni i stodole ale to trzeba się zapoznać bo może na moje życie starczy.

38 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...leganckie..

..tego ..

Yyyy, kajtnąć się dasz?🤭 

..no i.... pasowało by opić...

...a i koniecznie jakaś czerwona wstążeczka na lusterko....wiesz jak to jest...🤷

Wstążeczka? Żadnych gusłów... Opijanie już zaczęte ale delikatnie bo jutro złom usługowo wywieźć. 

24 minuty temu, gregor1284 napisał(a):

Myślałem że jednak passat będzie 

Mimo wszystko pasuje ogacic 

Passat? Nigdy w życiu wieśwagena i pewnie w dodatku ropniaka...

14 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ale pisdryk

Nie P0doba mnie się on. 

Ale pisdryk

Nie P0doba mnie się on. 

Nie niech dogorywa w sP0koju

Nie lewak

Kto jeździ po śniegu? Nie mieszkam na zadupiu kilkaset metrów od drogi jak ty... Przede wszystkim za swoje, zarobione, nie wyżebrane ani nie wyłudzone.

11 minut temu, MonteChristo napisał(a):

Ile takie cacko?

Sporo. Wzięta wersja business line zamiast podstawy z dodatkowym wyposażeniem to samo auto wyszło 8 dych. 

10 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Na co ci nowe auto jak na dziewczyny nie pojedziesz ani do kościoła?

Bo mnie stać, nie żebram o dopłaty albo o bogatą pannę... 

6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Może i wypierdziany

A ja bym nie kupił takiej landary jak ty... Powietrze wozić? Mieć kłopot zaparkować bo wielkie? 

1 minutę temu, superfarmer02 napisał(a):

Trochę lampy przekombiniwane ale nawet ujdzie 

Lampy jak świecą to fajnie wyglądają. 

• Like 7
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v