Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie wiem , ja kupuje u konkurencji 

skoro oddajesz mleko do OSM to jestes udziałowcem a kupujesz u konkurencji a nie u siebie a później się dziwisz ze mleko masz tanio płacone 

deserek hej jest dobry polecam ja kupuje

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, wojtal24 napisał(a):

skoro oddajesz mleko do OSM to jestes udziałowcem a kupujesz u konkurencji a nie u siebie a później się dziwisz ze mleko masz tanio płacone 

deserek hej jest dobry polecam ja kupuje

Czasami coś kupie , ale kuźwa za mleko płacą 1,8 a np taka maślanka przeszło 5 zł 

16 minut temu, slawek74 napisał(a):

To taki rolnik z deską 🤦 sabotujecsam siebie...

Bo nie jadam nabiału 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, malaczarna napisał(a):

cały czas na cycu, ja nie utrzymałam już na łancuchu jak do kojca miał iść tak się wyrywał. 

Ja w wczoraj uczepiłem takie 6-8 miesięcy 4sztuki to całą noc dyskoteka w oborze,jak nie byczki to krowy ryczały. Dwa się przyzwyczaiły młodsze a starsze dalej do krowy chcą ale dosyć tego dobrego,wodę mają do picia.

Ogólnie to witam wszystkich w ten jesienny dzień.

10 minut temu, wojtal24 napisał(a):

u nas wczoraj drony nad polami i biala terenówka oklejona kontrolę zlecone 

poplony sprawdzali czy co

U mnie 2-3 tygodnie temu latali dronami 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał(a):

Ja w wczoraj uczepiłem takie 6-8 miesięcy 4sztuki to całą noc dyskoteka w oborze,jak nie byczki to krowy ryczały. Dwa się przyzwyczaiły młodsze a starsze dalej do krowy chcą ale dosyć tego dobrego,wodę mają do picia.

rzadko tu zaglądasz ostatnimi czasy podobno w centrum byłeś? 

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

rzadko tu zaglądasz ostatnimi czasy podobno w centrum byłeś? 

No już dawno tu się udzielałem,a byłem byłem,znowu Żyrardów odwiedziłem no i do Tomka podjechałem bo miałem jedną sprawę na szybko w Sochaczewie. Jakoś na nic człowiek czasu nie ma,w polu roboty było,jeszcze orać zostało na zimę.

Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą🤝 ja też nie gonię żywieniem tych 🐄 aż tak w mleko. Ale i koszty mam mniejsze bo to wszystko trzeba kupować te białko itp . Zapaleń żadnych nie ma już z rok ,zdrowotność dobra czego chcieć więcej ,ale niektórzy to potrafią wyśmiać że nie idzie się tak w wydajność 

@Qwazi Daje podstawowe pasze i według mnie wystarczy .Większej wydajności niż teraz nie chcę mieć .

Bo zaraz i koszty w górę jak i wydatki to zapalenie itp

No bo taka prawda. Ile więcej jest kosztów i o ile one wyższe przy produkcji intensywnej? To raz. A dwa, to jak cena mleka pójdzie w dół, to wszystko leży. Jaki był lament przy ostatnich spadkach. Produktem w takich stadach jest mleko. Za mleczne cielaki to pieniędzy nie nabierze. Za jałówki cielne, jak ktoś ma, to weźmie, ale jak mleko spadnie, to i te jałówki nie tak łatwo sprzedać. No i pasza musi być odpowiednia, a to też kosztuje. Zarówno to z zakupu, jak i to co na polu. Przesiewy, podsiewy, nawożenia, doradztwo, koszty weterynaryjne (bo w naturze nie ma nic za darmo, zacielenia, ustawiania hormonalne, zapalenia, korekcje racic, bolusy itd itp...), technologia, która jest bardzo droga. I jeszcze odpowiedni areał musi być, a nie każdy ma. Wręcz większość nie ma, więc dzierżawy, skakanie z kwiatka na kwiatek, czynsze, po doprawieniu właściciel odbierze o od nowa kółko się kręci. Jak to wszystko razem policzyć, to się wtedy okazuje, że owszem ale niekoniecznie. A jeszcze trzeba też wziąć pod uwagę własną i rodziny pracę przy tym wszystkim, trzymanie tego wszystkiego pod jakąś kontrolą...w stadzie wysokowydajnym raczej nie pójdzie po zmierzchu na pastwisko i cielaka tam nie znajdzie...

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

🧐😲🤓

Coś tak oczęta pootwieralł Sławomir🤔...trzeba patrzeć trochę szerzej niż własna obora...istnieją inne sposoby hodowli niż tylko litry, litry, litry 🤷...

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
37 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

U mnie 2-3 tygodnie temu latali dronami 

Nie znoszę tego ryku. Te to już pewnie po 250 kg złapaly. U nas jeździli tydzień temu po polach

Y

Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

no jak Ty etat, gospodarstwo, wychowywanie córki i jeszcze prowadzenie domu i pewnie jeszcze błysk w domu 

Jak każda kobieta pracująca. Mąż też uczestniczy w wychowaniu. Te zajęcia dodatkowe to mam jeżdżenie dziś basen 19. Chyba sobie saunę zasponsoruje przy okazji

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

u nas wczoraj drony nad polami i biala terenówka oklejona kontrolę zlecone 

poplony sprawdzali czy co

I kiedy gnój rozrzuce jak kontrolują 🤔 

32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gratulacje 

Ale szczerze to z tyłu jakieś paskudne

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No Piotr elegancji samochód. Pokaż jeszcze w środku zegary.  Będą dziewczyna majtki spadać. 

A i to twoje obejście to nie wygląda na starego kawalera. Twoja mama to widać że dba. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v