Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, marulekk napisał:

Co sprytny człowiek to sprytny Ja jeszcze nic nie siałem może koło Środy dopiero zacznę, pszenica jeszcze nie młynkowona jak żyć jak żyć....

Ja tylko jęczmień P0siał

Pszenżyto myślę P0 25

Pszenicę P0 30

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

🥱🙋

... świętujeta?

A ,że jak inaczej?

Tylko trzeba jechać posprzątać po Agapie Dozynkowej, i urodziny chrześniaka 😁

Opublikowano

Co sprytny człowiek to sprytny Ja jeszcze nic nie siałem może koło Środy dopiero zacznę, pszenica jeszcze nie młynkowona jak żyć jak żyć....

Ja tylko jęczmień P0siał

Pszenżyto myślę P0 25

Pszenicę P0 30

9 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

Pamiętaj Zbyszku grosz do grosza itd 😉 

Ty Kurła za tuskiem jesteś? 

Ja tylko jęczmień P0siał

Pszenżyto myślę P0 25

Pszenicę P0 30

Pamiętaj Zbyszku grosz do grosza itd 😉 

Ty Kurła za tuskiem jesteś? 

Chłopy w tym roku czym planujecie odchwaszczać oziminy ??

Cezoro

Opublikowano
11 minut temu, Strongman napisał:

Coraz bliżej 5,19 ale puki tusk rzadzi to na wsi bedzie źle a ta cena paliwa to dla miastowych wyborców zachenta do głosowania.

Wierzysz, że to ma jakieś znaczenie kto rządzi? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Leszy napisał:

Wierzysz, że to ma jakieś znaczenie kto rządzi? 

Tak, choć teraz jest i lepiej bo niema tych zapomog co destabilizują sytuacje ceny, no ale ta cena zboża i nawozów to wykończy zbozowców na słabych klasach ziemi.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
10 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

Chłopy w tym roku czym planujecie odchwaszczać oziminy ??

Jęczmień i owies - Boxer, pszenica - Tolurex. Wszystko przedwschodowo. Wiosną Starane + Granstar ultra (w razie potrzeby - więc raczej tylko w pszenicy).

Mgła ale słońce się przebija.

Opublikowano
31 minut temu, Strongman napisał:

Tak, choć teraz jest i lepiej bo niema tych zapomog co destabilizują sytuacje ceny, no ale ta cena zboża i nawozów to wykończy zbozowców na słabych klasach ziemi.

To teraz jakaś Stabilizacja nastała? 🤔

51 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja tylko jęczmień P0siał

Pszenżyto myślę P0 25

Pszenicę P0 30

Pszenica dłużej wschodzi od pszenżyta , czu siejesz później 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Coraz bliżej 5,19 ale puki tusk rzadzi to na wsi bedzie źle a ta cena paliwa to dla miastowych wyborców zachenta do głosowania.

Kto by nie rządził to chyba będzie tylko gorzej.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

To teraz jakaś Stabilizacja nastała? 🤔

Pszenica dłużej wschodzi od pszenżyta , czu siejesz później 🤔

Jak w tamtym roku pszenicę 21 posiałem i to był błąd za wcześnie tak k**ewsko się rozkrzewiła i do góry pognała , lkrowy można było wypasać no ale jesień była długa nie wiadomo jak w tym roku będzie

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
50 minut temu, Strongman napisał:

A co tu destabilizować przy 600za tonę?

27 minut temu, 6465 napisał:

Znowu zielony 🤔 czerwone szybsze są 

Żółte jeszcze szybsze🤣

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

Jak w tamtym roku pszenicę 21 posiałem i to był błąd za wcześnie tak k**ewsko się rozkrzewiła i do góry pognała , lkrowy można było wypasać no ale jesień była długa nie wiadomo jak w tym roku będzie

Rok był strasznie pojebany . Październik piekło bardziej jak w lipcu. Też po tyłku dostałem przez wczesny siew.

W tym roku opóźniłem ale tylko o 5 dni, bo w długoterminowych było wówczas stabilne 10-14 ⁰ w dzień, a noce chłodne.

Jak będzie się zobaczy

Opublikowano
55 minut temu, Strongman napisał:

Kwestia czasu, może się ustabilizować. Poprzednie lata to było po prostu szaleństwo na rynkach. 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Rok był strasznie pojebany . Październik piekło bardziej jak w lipcu. Też po tyłku dostałem przez wczesny siew.

W tym roku opóźniłem ale tylko o 5 dni, bo w długoterminowych było wówczas stabilne 10-14 ⁰ w dzień, a noce chłodne.

Jak będzie się zobaczy

Ty z tamtej strony Wisły A to już prawie Niemcy a jak Niemcy to tam ciepło więc i w październiku można siać 😃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v