Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

na bób tyle idzie 🤔🙆‍♂️ ale to trucizna 🤭🤪

Na zboże grzybowke zrobisz za 100-150 zł na ha, w warzywach jedna grzybówka to od 500 do nawet 800. Do tego jakiś aminokwas, mikro, Mospilan i masz ponad 1000zl w baniaku żeby opryskać jeden hektar ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

@szymon09875 @Desperado patrzajta, tak się zaciął, a w wodzie się otworzył na grubość papieru. Pompę sprawdziłem bez odkręcania i chodzi, chociaż takie sprawdzanie mocno prymitywne

to jednak traktor do wymiany 🤔🤭🤪 sprzedawaj puki bedą chcieli kupić kupuj nowy tak ze 200kuni 😁

Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

na bób tyle idzie 🤔🙆‍♂️ ale to trucizna 🤭🤪

Na zboże grzybowke zrobisz za 100-150 zł na ha, w warzywach jedna grzybówka to od 500 do nawet 800. Do tego jakiś aminokwas, mikro, Mospilan i masz ponad 1000zl w baniaku żeby opryskać jeden hektar ... 

eee nie opłaca się 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

Tym co się nie opłaca dać 1000 za oprysk potem zbierają tonę mniej i są dużo więcej stratni ... Ominiesz jednego robaka to masz towar faszerowany i możesz go na kompostownik zawieźć zamiast na giełdę .

Opublikowano
48 minut temu, krzychu121 napisał:

Bo liczą im to wszystko ci co nie za bardzo potrafią liczyć. I wydaje im się że dany zysk jest nie możliwy do osiągnięcia bo według nich to się nie opłaca . Zakup maszyn czy ziemi traktują zero jedynkowo. Suma podzielona przez godziny . A to że zrobisz to szybciej, wygodniej , dokładniej itd już w ich kalkulatorze nie występuje. Dlatego jedni stoją w miejscu i się cieszą że jest parę tys na koncie albo zbierają kilka lat na daną maszynę. A inny bierze dobry kredyt na pół miliona czy milion , kupuje maszynę i nią pracuje. Maszyna się spłaca i zarabia na siebie i inne rzeczy. Po tych kilku latach ten ,,kredyciarz „ zarabia na kolejne maszyny i ziemię tymi maszynami a ten ,,liczący „ innym kredyty nie może nadal nazbierać na daną maszynę bo co roku drożeje. I kto w tym wszystkim jest stratny niech każdy sam oceni . A jak wspomniałeś jak ktoś siedzi po uszy to bank mu kredytu nie da. A takich jest ułamek. No ale wszystkich wrzuca się do jednego worka. I jak ktoś usłyszy że dany rolnik ma milion kredytu to szok dla co niektórych. A dla tego rolnika taki kredyt na 10 lat przy średnio prosperującej gospodarce to jak piardnąć. I jak napisałem wcześniej. Przez te 10 lat maszyny już zarabiają na siebie i kolejne maszyny 

Tylko gdzie te miliony jak za usługi nie placi a deficyt budżetowy? Szybciej robi robotę a pod krowa przysypia... Wolę być tym dziadem i mieć spokój 

• Like 4
Opublikowano

który to tak 🤔 palcem pokaż 🙋‍♂️🤭

zacznijcie mniej fo takich zaglądać bo się tym zarazicie 😁🤭

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

Tym co się nie opłaca dać 1000 za oprysk potem zbierają tonę mniej i są dużo więcej stratni ... Ominiesz jednego robaka to masz towar faszerowany i możesz go na kompostownik zawieźć zamiast na giełdę .

a z mięskiem to nie lepsze 🤔 nie trzeba do mięsnego 🤭😁

dzisiaj chyba świętuję 🤔🤭 wczoraj się napracowałem 🙆‍♂️🤪😁

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

ktoś ma kompleksy a i zazdrość go odwiedza 🤭

Straszne. Będę jutro to przeżywał, jak wstanę, gdy się wyśpię, a nie kiedy budzik zadzwoni 

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, HF86 napisał:

Ja z tego żyję, a nie dla tego żyję. 

Ech palić zetora i jechać siać na tą pustynię. 

Może tuska coś dołoży 🙄

Chyba po plecach 🤣. Dobrze że weekend jest 🤣

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał:

a z mięskiem to nie lepsze 🤔 nie trzeba do mięsnego 🤭😁

Dla takich jak my to może lepsze, ale wege warszaffka nie chce jeść z mięskiem xD ktoś tam weźmie tego robala nieraz ale to za 2/3 ceny takiego bez mięska, a oprysk na mięsko akurat nie jest taki drogi. Myślę że w 200zl na ha się zmieścisz żeby starczyło na chemię, adiuwant i ON do ciągnika, a straty jak nie opryskasz będą liczone w tysiącach jak nie dziesiątkach tysięcy .... Więc "nie opłaca się" nie pryskać ;)

Opublikowano
HF86 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

ktoś ma kompleksy a i zazdrość go odwiedza 🤭

Straszne. Będę jutro to przeżywał, jak wstanę, gdy się wyśpię, a nie kiedy budzik zadzwoni 

baju baju 🤭😁

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Roboty komu zazdrościć? 

Komu się lepiej zyje? 

Najlepiej się żyje tym co mają dwie lewe ręce do wszystkiego i państwo o nich dbać musi. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, kris91 napisał:

Proszę Pany, jak bym położył linie kropelkująca pomiędzy rzędy ziemniaków, to będzie pobierać wodę czy co rząd kłaść trzeba? 👀

Jak puścisz odpowiednio dużo wody to pewnie podsiąknie, niektórzy w truskawce też kładą 1 taśmę na 2 rzadki ale trzeba dać więcej wody na 1ha niż jak jest 1 taśma na 1 rzadek. A i zależy jaka ziemia, jak lekka to woda idzie w dół, jak cięższa to będzie szerzej podsiakac.

Opublikowano
20 minut temu, Leszy napisał:

Najlepiej się żyje tym co mają dwie lewe ręce do wszystkiego i państwo o nich dbać musi. 

Mądrzejsi jak ładniejsi ale zaradne ludzie 

11 minut temu, kris91 napisał:

Proszę Pany, jak bym położył linie kropelkująca pomiędzy rzędy ziemniaków, to będzie pobierać wodę czy co rząd kłaść trzeba? 👀

FB_IMG_1726256413048.jpg

• Haha 4
Opublikowano
40 minut temu, kris91 napisał:

Ozdrowiales?

Adres Ci mogę dać na dobrego ziemniaka. 

Lepiej linię kropelkujaca szukaj gdzie indziej zamontować 🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jak puścisz odpowiednio dużo wody to pewnie podsiąknie, niektórzy w truskawce też kładą 1 taśmę na 2 rzadki ale trzeba dać więcej wody na 1ha niż jak jest 1 taśma na 1 rzadek. A i zależy jaka ziemia, jak lekka to woda idzie w dół, jak cięższa to będzie szerzej podsiakac.

Średnio ciężka, pod kapustą ładnie widać rozsiaka się i wilgoć ma, ale to tylko na 1,5 tys, gdzie tam ha zbierać 😅

HF86 napisał:

Ozdrowiales? Adres Ci mogę dać na dobrego ziemniaka.  Lepiej linię kropelkujaca szukaj gdzie indziej zamontować 🤭

Tak ozdrowiał, że 2 tygodnie temu krowa mało nóg mi nie połamała i w łeb nie kopnęła jak leżałem na betonie, jak zabieram się za elewacje to zawsze musi być coś, żebym nie dał rady wdrapac się na rusztowanie 🙄

Opublikowano (edytowane)

😉

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jednak traktor do wymiany 🤔🤭🤪 sprzedawaj puki bedą chcieli kupić kupuj nowy tak ze 200kuni 😁

eee nie opłaca się 🤭😁

Jak tanio to mogę kupić 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano

eee nie opłaca się 🤭😁

kurła sławek zaciąłeś się 😂 chodzisz po wszystkich temat i gadasz ze nic się opłaca a sam latasz pierwszy za dzierżawą po 2 tys 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

😉

eee nie opłaca się 🤭😁

Jak tanio to mogę kupić 

noe trzeba było długo czekać o kupiec sam się zgłosił bez ogłaszania 🤭😁 wiedziałem 🤪🤣🤣🤣🤣

radekz200 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

kurła sławek zaciąłeś się 😂 chodzisz po wszystkich temat i gadasz ze nic się opłaca a sam latasz pierwszy za dzierżawą po 2 tys 

jak się mogłem zaciąć jak się nie golę 🤔🤭🤣 taa po 2 chyba za 4 🤣🤣🤣🤣🙆‍♂️

trawy porosły na potęgę 🙆‍♂️ kurla trzeba sztuk dostawoać bo kto to zje🤔🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
19 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

😉

Jak tanio to mogę kupić 

Gdzie schowałeś siewnik? Chciałem pochwalić a nie ma co. 

Pamiętam jak ojciec zimą podczas padającego śniegu przytargał taki nowy ciapkiem bez kabiny 🤭

A jak on się wtedy cieszył że teraz to będzie pola ubywać podczas siewu 😁

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

trawy porosły na potęgę 🙆‍♂️ kurla trzeba sztuk dostawoać bo kto to zje🤔🤭🤣🤣🤣

Nie opłaca się...... 

Lepiej sprzedaj na pniu nadmiar. 😉

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v