Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Nie. Dzierżawy na gębe aby tylko mieć więcej, piaski 5-6 klasa a płacą po 800 dzierżawy. Za dużo mają kasy z mleka i tak się robi. Napierdoli obornika 10cm, naleje gnojówy aż nie chce wsiąkać i kukurydza rośnie po 4m w góre.

Widać jakiś błędów nie popełniają jak interes dalej się kręci..... 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Gdzie nie ma krowiarzy to pełno chętnych, a tam gdzie są, to normalnie szał. Jak ktoś popatrzy z boku to naprawde w rolnictwie nie jest źle, jest co najmniej  b. dobrze.

Można spokojnie obniżyć cene po 500 za tone pszenicy a i tak będą zabijać się o hektary.

Ogólnie to jeszcze nie ma tragedii. Ja pamiętam gorsza biedę w rolnictwie niż jest teraz.

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Najwięcej takich jest w okolicach Augustowa w strone Raczek. Jeden ma umnie pole za miedzą, wozi obornik z jakieś 25 km.

Jest I u nas taki 

W pierwszym roku już żałował 

Drugi PGR rzucił bo nabili 8000 czynszu, zbożowiec 

To krowiarz wziął za 3 i też ledwo ledwo ciągnie 

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Wszędzie taki się znajdzie 

W sąsiednim powiecie zbożowiec z małą ilością opasu właśnie krowiarza dokańcza

Ja też w tym roku chciałem 3 ha zdobyć 

Dawałem 1000 zł, i widocznie mało 

Tylko że sami jeszcze robią 

A robią tak że jakby nie sprzedaż słomy to by było manko

1000 i dopłatę oddajesz ? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Widać jakiś błędów nie popełniają jak interes dalej się kręci..... 

Po prostu cena mleka jest za wysoka i z tego zysku co ma za nie, to ładuje w nie swoje hektary. Proste. Mógłby te pieniądze przeznaczyć na życie, wczasy czy rozwój gospodarstwa ale woli dać komuś.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

1 minutę temu, 6465 napisał:

Ogólnie to jeszcze nie ma tragedii. Ja pamiętam gorsza biedę w rolnictwie niż jest teraz.

Teraz bida to jest na etacie, mój ojciec pisowiec nawet stwierdził, że za poprzedniej kadencji PO lepiej zarabiał niż teraz i za pisu

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Jest I u nas taki 

W pierwszym roku już żałował 

Drugi PGR rzucił bo nabili 8000 czynszu, zbożowiec 

To krowiarz wziął za 3 i też ledwo ledwo ciągnie 

Im więcej takich tym lepiej.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Tak czy srak, nie oszukujmy się tradycyjne rolnictwo odchodzi do lamusa i zniknie prędzej niż niektórzy myślą.

To jakie będzie,  nie tradycyjne ? I kiedy ta zmiana bo nie wiem czy siedzieć w tym czy dać sobie już spokój?

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Tak czy srak, nie oszukujmy się tradycyjne rolnictwo odchodzi do lamusa i zniknie prędzej niż niektórzy myślą.

Jeszcze Legutko wytępią i tylko biedronka zostanie z lidlem, 

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Teraz bida to jest na etacie, mój ojciec pisowiec nawet stwierdził, że za poprzedniej kadencji PO lepiej zarabiał niż teraz i za pisu

Jak ma ujowy etat to ma bidę. Jak ma dobry to żyje lepiej jak z rolnictwa.

• Like 2
Opublikowano

Czym się zajmuje?

Jak ktoś chce robić to i zarobi

Czym się zajmuje?

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

No a razem z nim te firmy co to już ledwie zipią 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

A co on ubek na emeryturze?

Mnie 14 lat temu za PO płacili tyle że wystarczyło na paliwo i rachunki. To były lata najgorszego upodlenia.

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Czym się zajmuje?

FŁT kraśnik 

Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

A co on ubek na emeryturze?

Mnie 14 lat temu za PO płacili tyle że wystarczyło na paliwo i rachunki. To były lata najgorszego upodlenia.

FŁT kraśnik,

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Z tego co widze to jest świetnie. Niech tylko któryś z tych dzierżawców coś powie że trzeba strajkować.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

I teraz będzie powtórka, tylko jeszcze trochę.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

1000 i dopłatę oddajesz ? 

Wcale nie składam

Oni cały socjal biorą 

4a-4b

Ph zgadnij jakie tam jest 

Sam azot sieją 

Pole na rok dwa żeby u siebie monokulturę kukurydzianą przerwać 

Co roku bym walił obornik 

W kolejce po to pole jestem jakby 3 

A dałem tyle żeby być pierwszym 

Jeden krowiarz po rodzinie z nimi jest niewypłacalny 

Znajomy zbożowiec pieniądze ma, ale i liczyć potrafi

A i sąsiada się też z kolejki pozbyłem, ale to czysty przypadek 

Gdy zmarł właściciel to sąsiad poszedł zapytać czy nie chcą sprzedać albo wydzierżawić 

No i tym ich uraził, a chłop ma działki po obu stronach

Zgaduj ph

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Desperado napisał:

To po jaki uj te strajki i wk***ia*ie ludzi na drogach, czego chcecie?

By nie jechało świństwo z za granicy.

I wystarczy .

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v