Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Za zabawy z pogodą i studnie głębinowe powinni yebac takie podatki, aby było to wręcz nie opłacalne. Uj mnie obchodzi jego biznes jak u mnie przez jego zabawy wszystko wysycha 

• Like 2
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

17 godzin temu, wojtal24 napisał:

Witajcie wszyscy 🙋

Ja potrzebuje coś taniego bo chcę taki wałek wykorzystać do swojego ścierniskowca 

mogę Ci to podjechać obejrzeć zrobić zdjęcia jakieś jak chcesz bo mam niedaleko i będę u tego gościa w swojej sprawie

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bananek napisał:

to Ty choć dalej od niego, a ja mam go za laskiem

Współczuję tej bliskości bo huk niesamowity. On w sumie ma te armatki u Ciebie w okolicy i na tym drugim gospodarstwie gdzie ode mnie w linii prostej jest jakieś 15-17 km i że tak powiem bez różnicy skąd idzie front i tak wszystko się rozbija, i tego deszczu nie ma, jeszcze jak ze wschodu idzie front to jest 100% szans na fajny deszcz, a tak jak z zachodu to szybciej 6 w totka trafisz niż doczekasz się tego fajnego deszczu.

15 minut temu, HF86 napisał:

A jakby go tak posadzić na tą armatkę i odpalić 🤔

Dla biznesu jednego zarobasa robić pustynię z regionu?

Raczej ta jego borówka nie jest tego warta. 

Ty dobry pomysł z tym wysadzeniem w powietrze, bo naprawdę jest to już mega przegięcie

Kiedyś ten deszcz dość często padał i wszystko pięknie rosło, aż były mega chęci do gospodarzenia, a teraz nie dość że ceny za nasze produkty dobijają, koszty rosną, to jeszcze te sterowanie pogodą, w Boga się bawi, ale kiedyś tam Ten na górze go za to rozliczy, ewentualnie u Św. Piotra w bramie będzie długo stał.

14 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To ten bogol, biznesmen od borówek?

Tak dokładnie to jest ta osoba

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
1 minutę temu, WitekRolnik napisał:

Współczuję tej bliskości bo huk niesamowity. On w sumie ma te armatki u Ciebie w okolicy i na tym drugim gospodarstwie gdzie ode mnie w linii prostej jest jakieś 15-17 km i że tak powiem bez różnicy skąd idzie front i tak wszystko się rozbija, i tego deszczu nie ma, jeszcze jak ze wschodu idzie front to jest 100% szans na fajny deszcz, a tak jak z zachodu to szybciej w 6 w totka trafisz niż doczekasz się fajnego deszczu.

Ty dobry pomysł z tym wysadzeniem w powietrze, bo naprawdę jest to już mega przegięcie

Kiedyś ten deszcz dość często padał i wszystko pięknie rosła, aż były mega chęci do gospodarzenia, a teraz nie dość że ceny za nasze produkty dobijają, koszty rosną, to jeszcze te sterowanie pogodą, w Boga się bawi, ale kiedyś tam Ten na górze go za to rozliczy, ewentualnie u Św. Piotra w bramie będzie długo stał.

Tak dokładnie to jest ta osoba

Gdzie się da będę teraz ten postulat przekazywał. 

Ja mam przez papierową rozmoknieta słomkę soczek siorbac ,a ktoś sobie bezczelnie takie coś odwala. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

Czas może rzucić etat i się zająć gospodarstwem tylko???? 

Etat to taka rozrywka i odskocznia od dnia powszedniego. Gospodarką jest czas się zajmować, trochę lepiej trochę gorzej,ale na chleb wystarczy i jeszcze zostaje.

Opublikowano

U mnie padało i wczoraj i dziś od rana. Chyba teraz przez te kilka dni to  spadnie więcej 🌧️ niż od wiosny.

Teraz to ten deszcz tylko do uprawy się przyda . A plonów już z tego nie będzie 😔

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, HF86 napisał:

Za zabawy z pogodą i studnie głębinowe powinni yebac takie podatki, aby było to wręcz nie opłacalne. Uj mnie obchodzi jego biznes jak u mnie przez jego zabawy wszystko wysycha 

Otóż to dokładnie, wtedy może by w końcu wszystko wróciło do normy, a tak to pogoda wywrócona do góry nogami

16 minut temu, HF86 napisał:

Gdzie się da będę teraz ten postulat przekazywał. 

Ja mam przez papierową rozmoknieta słomkę soczek siorbac ,a ktoś sobie bezczelnie takie coś odwala. 

No mega przegiął, no ale nie od dziś wiadomo gdzie jest duży pieniądz to takiemu wszystko wolno, a reszta że cierpi to już jego nic nie obchodzi bo liczy się jego wielkie ego, jego biznes  i kasa.

14 minut temu, Michal2399 napisał:

U mnie padało i wczoraj i dziś od rana. Chyba teraz przez te kilka dni to  spadnie więcej 🌧️ niż od wiosny.

Teraz to ten deszcz tylko do uprawy się przyda . A plonów już z tego nie będzie 😔

U mnie wczoraj popadało, a dziś juz słoneczko sobie świeci. Oby jeszcze popadało to będzie trochę lepiej bo deszcz jest wciąż bardzo potrzebny

Jeszcze i plony będą, trawa jeszcze ma czas, uprawa będzie lżejsza, wschody ozimin będą piękniejsze, deszcz potrzebny, a jak Ty twierdzisz inaczej to rzuć w cholerę te gospodarzenie i nie pisz takich bzdur bo normalny rolnik tak w ten sposób nie myśli, albo udaj się do jakiego psychologa bo podejście masz bardzo pesymistyczne.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

No jak nie daleko mnie studnie głębinową wybił to i u mnie studnia wyschła, ale nie łączyłem tego bo to chyba z innych pokładów wodę czerpie🤔. Zimą i wczesną wiosną jeszcze woda jest ,a jak zaczyna podlewać to znika. Myślicie że to można połączyć🤔

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

No jak nie daleko mnie studnie głębinową wybił to i u mnie studnia wyschła, ale nie łączyłem tego bo to chyba z innych pokładów wodę czerpie🤔. Zimą i wczesną wiosną jeszcze woda jest ,a jak zaczyna podlewać to znika. Myślicie że to można połączyć🤔

Dużo tych przypadków. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Padało...

Kilka dni by taki się zdał.

W nocy jak zdjęcia tu wstawiłem wysłałem siostrzeńcowi. Za parę minut dzwoni i mówi że dobrze że pokazałem ,poleciał do garażu i mówi wszystko ywa woda po kostki ,wyjechał autem na powierzchnię.

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A Umnie nic

I na 2 tyg nie nadają

Ciężkie orki będą

Widziałeś ile Trzaskowski wczoraj deszczu dostał? Wracałem to szukałem drogi żeby pod wiaduktami nie było bo pozalewane.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 6465 napisał:

Ja mam studnię głębinową wybitą jako pogłębienie takiej tradycyjnej studni, to w tej tradycyjnej wody praktycznie nigdy nie brakuje, tylko jeden rok był taki że musiałem się przełączyć na wodociąg do oprysków, ale to był jeden wyjątkowy suchy rok, a przez pozostałe 15 lat wody nie brakowało w tradycyjnej studni.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Daj mu umowę o pracę i nie będzie musiał latać, tylko będzie robił. 

Zapewne Ty każdemu kto przyjdzie nawet na jeden dzień dajesz umowę i rejestrujesz 🤔

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Cieluna sprzedał...wziął, jak za dwa...to szaleje 🤷🤭

Dokładnie. 13 babki, roczne dopłaty i cielun wystarczył

Twoje normalnie też nie są tanie. Soltysowi raz sprzedałeś, w myśl zasady postaw się a zastaw się😁 To ile razy już soltys był u ciebie po cielaki? 😗

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
39 minut temu, pedro2 napisał:

Zapewne Ty każdemu kto przyjdzie nawet na jeden dzień dajesz umowę i rejestrujesz 🤔

Nie biorę nikogo odkąd zawiesiłem działalność. 

Nie potrzebuję z ludźmi się użerać. 

Opublikowano
malaczarna napisał:

15 minut temu, Qwazi napisał:

Gdzieś był jak Cię nie było 🤔

Albo...a już nic🤦🤭...

Znaczy, że...podczas snu🤔...

Chyba wczasy mi wychodza

bo człowiek że wsi się na tych wczasach bardziej umęczy niż w robocie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v