Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

jeszcze trzeba dożyć tego bogactwa i go skosztować, a przyszłe pokolenia jak widac mają w d*pie taki styl życia, wyprzedają gospodarkę i idą na etat

Żyjąc jak krowiarze, dorabiasz tylko banki , firmy leasingowe i weterynarzy.

Przyszłe pokolenia są takie jak je wychowamy- niestety. Jak będą takiego pierdolenia słuchać to jak tego nie wyprzedać? To trzeba kochać. Zresztą, jak z wieloma zawodami nie tylko rolnictwem.

haha, sugerujesz że praca w swojej firmie to różnica przy robocie przy krowach? To robota 24/7. Jak chcesz coś potem komuś przekazać i czegoś się dorobić.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał:

Przyszłe pokolenia są takie jak je wychowamy- niestety. Jak będą takiego pierdolenia słuchać to jak tego nie wyprzedać? To trzeba kochać. Zresztą, jak z wieloma zawodami nie tylko rolnictwem.

haha, sugerujesz że praca w swojej firmie to różnica przy robocie przy krowach? To robota 24/7. Jak chcesz coś potem komuś przekazać i czegoś się dorobić.

Statystycznie jednak więcej firm jest przejmowanych przez następców niż gospodarstw. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

A co uważasz że pomyślałem że robi ręcznie 🤦

7 dni w tygodniu ?

Porody też sam ogarnia ?

Nie przez 4 

Resztę dni w tygodniu nie doi I nie żywi 

A co w porodzie trudnego 

Wkładasz rękę I oceniasz 

Jest takie coś jak wycielacz

Gdy nie dajesz rady to przyjeżdża lekarz 

Wy w łudzkim macie inaczej? 

Opublikowano

To nie chodzi o opowiadanie czy ta robota jest zła czy dobra. Dzieci pujda na studia zobaczą jak inni żyją. I sami decydują czy chcą ciągnąć ten wózek 24/7. Czy pracować na etacie 7 dni w tygodniu co wakacje wyjeżdżać nad może a zimą na narty w góry.

Opublikowano

Teraz raczej złudzenia a nie dorabianie. 

Za 3 litry mleka na godzinę był kiedyś oborowy, albo za kg byka, dzisiaj byle cięć od nowego roku 30 zł za godzinę. 

1 minutę temu, Popier96 napisał:

Bo nie słuchają takich głupot. Ot co. A Haef lajkuje mimo, że tego miodu przy swojej firmie spróbował i wrócił trzepać dopłaty.

Tylko dopłaty. Ja już z tego żyć, a nie dla tego. 

Od listopada etat dojdzie do dopłat. 😁

Opublikowano
37 minut temu, Leszy napisał:

Tak się dzieje. Smaruje chyba normalnie. 

Chociaż z piły to można wylać dla pewności. 

Dla pewności wylałem , wlałem świeżej i bez problemu chodzi sprzęt .

Opublikowano
16 minut temu, Mateusz1q napisał:

to nazywasz dawaniem rady? patologia i nieumiarkowanie 

Lepiej na strajki jeździć i o dopłaty czekać, wtedy to nie ma patologi

Chcesz coś mieć to robisz 

Samo nie przyjdzie 

Są i tacy co czekają jak im jaki grosz skapnie, ale mieszkań w miastach nie kupują, domów nie budują

• Like 1
Opublikowano

O popatrz. To byłby miód na tym etacie nadgodzinowym za 10k bez dopłat. Sprzedaj to, pozbądź się problemu i pozwól pracować na tym kto z tego żyje. Ale na bank nie sprzeda. Tylko będzie trzymał dla dzieci 😁.

1 minutę temu, jahooo napisał:

Mem.jpg

Śmiejta się zamiast trzymać kciuki za nich. Przyjedzie z Białorusi albo Ukrainy.

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Lepiej na strajki jeździć i o dopłaty czekać, wtedy to nie ma patologi

Chcesz coś mieć to robisz 

Samo nie przyjdzie 

Są i tacy co czekają jak im jaki grosz skapnie, ale mieszkań w miastach nie kupują, domów nie budują

Wiele Ci tych mieszkań do szczęścia potrzebne 🤔

I tak zaraz wzorem starej unii przyjdzie kataster. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

O popatrz. To byłby miód na tym etacie nadgodzinowym za 10k bez dopłat. Sprzedaj to, pozbądź się problemu i pozwól pracować na tym kto z tego żyje. Ale na bank nie sprzeda. Tylko będzie trzymał dla dzieci 😁.

No mam tyle na etacie i mam gospodarstwo - jako hobby, bez hodowli. Może bez problemu pojechac na urlop, nie wstaję po nocach do wycieleń. Gospodarstwo się samo finansuje, zero kredytów w banku. I mój ciągnik nie musi być lepszy, nowszy i większy niż ciągnik sąsiada. Widzisz w tym jakiś problem ?

• Like 3
Opublikowano
HF86 napisał:

Teraz raczej złudzenia a nie dorabianie. 

Za 3 litry mleka na godzinę był kiedyś oborowy, albo za kg byka, dzisiaj byle cięć od nowego roku 30 zł za godzinę. 

1 minutę temu, Popier96 napisał:

Bo nie słuchają takich głupot. Ot co. A Haef lajkuje mimo, że tego miodu przy swojej firmie spróbował i wrócił trzepać dopłaty.

Tylko dopłaty. Ja już z tego żyć, a nie dla tego. 

Od listopada etat dojdzie do dopłat. 😁

brutto to ile netto na rękę,i ile mają godzin , liczyta a tak zajebiście na tym etacie. jak nie najebiesz godzin to chuja zarobisz

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

wacham się...

no tak pomyślałem....🤔🤭

przy porodzie jak trzeba to Karol przez płot przeskoczy 😛

co jd 🤔 niech kupuje odmnie 😛

Byliśmy ostatnio o 23, wet cielił, taczaliśmy i ledwo co wyciągnęliśmy 

Nie wiem co dokładnie bo nie rozmawiałem z nim 

Wiem że jakieś błędy wywalał wcześniej i przestawał jeździć, a teraz nie wiem co

Ojciec pojechał na pole agrofarmem i też coś mu się stało, ale ogarnęli bo wracał 

Czeka na liście w agencji, będzie jd6175m

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

A to zależy ile kto dzieci ma 

Są rozwody i podziały majątku przecież 

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

brutto to ile netto na rękę,i ile mają godzin , liczyta a tak za***iście na tym etacie. jak nie najebiesz godzin to ch*ja zarobisz

Mi wincyj jak 5 na rękę nie potrzebne. Stanowiska się tam nawet pchał nie będę bo mam na to wyebane. Ludzi niezastąpionych pół cmentarza. 

Dom nowy, sprzętów starczy do ogarnięcia, byle do urlopu i wio. 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Ty tam w twoim okolice można jechać w ciemno i z dnia na dzień kwaterę się znajdzie? Czy lepiej rezerwować wcześniej przez internet?

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

A to zależy ile kto dzieci ma 

Są rozwody i podziały majątku przecież 

Jak dobrze myślisz to mało dzielisz 🤫

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

Mi wincyj jak 5 na rękę nie potrzebne. Stanowiska się tam nawet pchał nie będę bo mam na to wyebane. Ludzi niezastąpionych pół cmentarza. 

Dom nowy, sprzętów starczy do ogarnięcia, byle do urlopu i wio. 

To tak jak u mnie. Etat mam 5 dni we tygodniu , gospodarkę spokojnie ogarniam. I na urlopie leżę na plaży od soboty. Z hodowlą nie było szans na wyjazd urlopowy.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ty tam w twoim okolice można jechać w ciemno i z dnia na dzień kwaterę się znajdzie? Czy lepiej rezerwować wcześniej przez internet?

W wakacje problem zwłaszcza w centrum. 

A jak już pływanie na byle czym, czy inna impreza masowa, to w ogóle bida. 

1 minutę temu, 6465 napisał:

To tak jak u mnie. Etat mam 5 dni we tygodniu , gospodarkę spokojnie ogarniam. I na urlopie leżę na plaży od soboty. Z hodowlą nie było szans na wyjazd urlopowy.

Jeszcze trochę mam. 

Ale w piątek wyjazd, to braciak a uprosilem to dopilnuje by z głodu do poniedziałku nie zdechły. Przy odchowie cieląt było nie możliwością. 

Teraz chociaż z 3 weekendy do roku na wolnym, a i przy niedzieli bywa że z samego rana po Teleexpresie idę do obory 😁

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, jahooo napisał:

jeszcze trzeba dożyć tego bogactwa i go skosztować, a przyszłe pokolenia jak widac mają w d*pie taki styl życia, wyprzedają gospodarkę i idą na etat

Żyjąc jak krowiarze, dorabiasz tylko banki , firmy leasingowe i weterynarzy.

Poza tym nigdzie nie twierdzę, że jest konieczność pracy w czyjejś firmie - możesz w swojej

Można też potraktować swoje gospodarstwo jak firmę, ruszyć głową, liczyć i nie rzucać się z motyką na słońce, bo w jednym pokoleniu to faktycznie można dorobić wszystkich wokół tylko nie siebie. Wtedy też może to fajnie funkcjonować. I nawet przy tych krowach nieszczęsnych wartość takiego funkcjonowania polega na tym, że pomnaża się majątek ( może nie tak szybko jak u Radka ale się pomnaża), ten majątek nie należy do banku, czasem można sobie swobodnie zarządzać i nie trzeba codziennie dymać na 8 czy 10 godzin ( jest możliwość wygospodarowania czasu np na pojechanie na jakieś zakupy, czy do urzędu bądź gdziekolwiek indziej, a nawet zwykłego poleżenia sobie, bez zrywania się z roboty, brania urlopów czy odrabiania po godzinach, bo trzeba było iść na wywiadówkę). Ale warunki są dwa. Musi to być spokojne i zrównoważone. I jak najmniej na kredyt 🤷. Dlatego zawsze powtarzam "od kredytów i dzierżaw zachowaj Panie"...co jest moje to jest moje...a nowego Fendta czy Kuboty mieć nie muszę...a nawet głupotą by było gdybym miał...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 6
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jahooo napisał:

i wielu, co na emeryturze nawet du.... sami nie mogą podetrzeć, bo nie dają rady.

to trzeba robota udojowego przeprogramować by i to potrafił 

3 godziny temu, mf362 napisał:

W Pile miałem mieszankę 2/3 miesiące i dziś wylałem ja to zamiast zielonej to było ciemno żółte . Na 100 była lana z olej mieszanka. Czyżby się coś wytrąciło lub zmieniło barwe / rozpuściło?

ja to wymieszałem mixol z czerwonym półsyntetykiem i tak jade 1:35-45 z benzyną przy czym mocniejsze do chinoli a słabsze do huśki , kiedyś czerwony z zielonym zmieszałem i była mieszanka z sokiem z gumijagód 

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v