Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja się pytałem jakiej produkcji pompę ma ten kwas? 

Po co tyle pryskać, do zielonego ładu trzeba się przystosować 

Agroplast 

No i moja do odbioru 

Wymienione co trzeba i 450 nie moje

Jak pochodzi sezon to ok 

Jak nie to kupię nową 

Aby wytrzymało do jesieni 

Wtedy może nawet nowy opryskiwacz 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Poczekam na Ciebie jak kupisz, zobaczę jaki wybierzesz 

To znaczy jaki? 

Wyceń polski dobry opryskiwacz 

800-1000l 

Tylko nie weź tak jak z rozsiewaczem

bo ja wziąłem z polskich najlepszy 😂

Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał:

A ja mam problem z protestem, wczoraj ponad 3 tony pszenicy ma przetargu 4klasa, inny jD 180 koni na 20 ha kupuje a ja mam za nich strajkować? Za dobrze jest na wsi

To jeszcze nic. Zobacz jaki bogol na protest przyjechał 

20240320_105708.jpg

Opublikowano
31 minut temu, kris91 napisał:

Ostatni raz ku*wa sprzedaje samochód przez oelixy 😒 Wystawiłem za 500zł stary samochód, pali od strzała, żadnych luzów, progi minimalnie dziabnięte rudą, dziura w tłumiku i wszystko było napisane, na dojazdy lux, no prawie 30 lat, no i przyjeżdżają oni, Janusze z miernikiem, tak oglądali z każdej strony jakby z salonu kupowali za 50 tys i to za drogo im było. Zadzwoniłem na złom, przyjechał, załadował, nie marudził I 1200zl dali 🙄🙄🙄🙄

Krzysiu testament sporządzasz? 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Poczekam na Ciebie jak kupisz, zobaczę jaki wybierzesz 

To znaczy jaki? 

Wyceń polski dobry opryskiwacz 

800-1000l 

Tylko nie weź tak jak z rozsiewaczem

Tolmet to gruuubo powyżej tych 1000x100

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Znajomy ok. 40ha qq ogarnia 400/12 z tym że nie sieje na raz i opryski mu się rozkładają na 2/3 tygodnie 

No to może z Marcinem ręce sobie podać

40 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Zresztą ja na etacie nie pracuje to mogę robić więcej, a pogoda w całym roku jakoś się znajdzie te parę dni 

Ta, a później płacz i pierwszy pokos w lipcu

Edytowane przez jacor73
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Było dopłacić do Burego 

Nie wiem ,lance to się dostosowuje do własnych potrzeb 

Bury czy krukowiak to cena x2

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Chrzan się glifosatu nie boi to czym na dwuliścienne trzeba by pryskać by się go pozbyć?

Mam taką działkę 8 ar na której jest chrzan nie uprawiana z 40 lat by nie rozwlec go na resztę pola, czym ja już go nie kropiłem by go wykurzyć i nic, nadal jest.

Fernando 

1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nigdy nie miałem 200 ha to nie wiem , dla mnie 40 to jak dla innych 400 , więc graty mam pod 40 

Raczej na 4

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Łolek napisał:

Raczej na 4

Mniej, ze mną do podstawówki i gimnazjum chodził kolega, ma jakoś koło tego ziemi ale prawie 3ha oddalone od domu o jakieś 15km, po dziadkach, reszta obok domu. Opryskiwacz 600l, Zetor 7245, T-25 i jeszcze sam z silnikiem S-301... Pług trójka w obrocie, talerzówka, przyczepa. Dopóki dziadki mu pola nie dali to wystarczył sam rusek z esem, konny siewnik, UG 2 i opryskiwacz 300l. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał:

Nocował traktor na polu ?

Tak. 

3 minuty temu, 6465 napisał:

Może w przyszłym roku mój będzie na sprzedaż to się Marcinowi pogoni🤭

To uszykuje Ci tu fajny 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Mniej, ze mną do podstawówki i gimnazjum chodził kolega, ma jakoś koło tego ziemi ale prawie 3ha oddalone od domu o jakieś 15km, po dziadkach, reszta obok domu. Opryskiwacz 600l, Zetor 7245, T-25 i jeszcze sam z silnikiem S-301... Pług trójka w obrocie, talerzówka, przyczepa. Dopóki dziadki mu pola nie dali to wystarczył sam rusek z esem, konny siewnik, UG 2 i opryskiwacz 300l. 

Pioter , mój ojciec 13ha ornego obrabiał 3p, pług UG2, opryskiwacz 9m 400l, tyle że on miał na to zdecydowanie więcej czasu, bo robił tylko to, mógł sobie kosić Claasem Europa hektar 3 godziny.

Ja na 20ha+ mam 2 ciągniki plus ten ojca, agregat siewny aktywny, kombajn i całą resztę sprzętu odpowiednio większą, bo pracując na etacie samym 3p bym tego nie obrobił. Żniwa robię w max 3 dni, potem orka i siew rzepaku i koniec urlopu. MTZ od prawie roku stoi tylko z opryskiwaczem i podciąga przyczepy pod żmijkę.

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

Tak. 

To uszykuje Ci tu fajny 

Ma być z komputerem minimum 1500l i hydraulicznie rozkładany😌. Rozmarzyłem się.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Pioter , mój ojciec 13ha ornego obrabiał 3p, pług UG2, opryskiwacz 9m 400l, tyle że on miał na to zdecydowanie więcej czasu, bo robił tylko to, mógł sobie kosić Claasem Europa hektar 3 godziny.

Ja na 20ha+ mam 2 ciągniki plus ten ojca, agregat siewny aktywny, kombajn i całą resztę sprzętu odpowiednio większą, bo pracując na etacie samym 3p bym tego nie obrobił. Żniwa robię w max 3 dni, potem orka i siew rzepaku i koniec urlopu. MTZ od prawie roku stoi tylko z opryskiwaczem i podciąga przyczepy pod żmijkę.

Myślisz, że on nie pracuje? Pracuje i to jeszcze godziny pracy ma ujowe bo przeważnie od 9 do 17, tyle dobrze, że dojazd bliski. W domu matka jeszcze nie wiekowa to chowa kurczaki, zabija. Ojca cały tydzień nie ma w domu. Siostry mają swoje życie i pracę. 13ha to u nas takich gospodarstw nie było do 2000 roku praktycznie. Sąsiad miał 6ha czyli mówili, że bardzo dużo. Pracował na zakładach, w domu żona z matką, jeszcze usługi robił, długi czas u nas orał, siał, uprawiał, robił w ziemniakach, burakach. Ja jakbym miał ziemi 2x tyle, hodowlę też razy 2 to żyjąc jak do tej pory nawet tym bym się nie zajął. Musiałbym mieć w domu wyrobnicę i nie robić nic w domu. 

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał:

Ja tylko zawiozłem tam pompę 

Ale pewnie będę jechał 3 raz 

A mogłem kupić odrazu nową pompę, i chciałem to zrobić 

Ale namówił mnie na regenerację 

Ale to nic nie da raczej

No to niech ona chodzi🤷

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v