Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Karol6130 napisał:

4 minuty temu, jahooo napisał:

napisałem - OGRANICZYĆ, a nie wstrzymać się zupełnie

może pora przemyśleć strategie lania odżywek bez opamiętania, T1 do T5 w zbożu, kupowania nowych maszyn co 2 lata na kredyt, stawiania silosów "bo państwo da"

Pora to na to była już dawno

Tyle że to nic nie da, dadzą jaki socjal i zrobią to samo

Chyba że który wcześniej kosztów nie wytrzyma

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Mój brat to wczoraj dobrze podsumował, bo się też lekko wkurzył. Cytuję: " co to za gospodarz, który nie potrafi gospodarzyć bez programów...to patałach a nie gospodarz ". A on sam bez programów kupił dużo ziemi, maszyn i postawił oborę. W ciągu 18 lat z 15 ha doszedł do, dajmy na to, 100+...a MR oddał🤷...Ci, którzy blisko niego, to nawet nie próbują z nim dyskutować, bo jednym zdaniem ich wymiecie...wczoraj zjebutał kilku przez telefon, że stoją w kolejce do agencji po 1500...

Dlatego też obecna sytuacja jest dobra, nawet bardzo dobra

Odsiewa ziarno od plewy

Tylko że niektóre ziarno jest chudsze i poleci z plewą 

No i jego jest szkoda

A u nas jeden krowiarz nie wytrzymuje warunków zaproponowanych przez siebie

Nie spodziewał się takich kosztów produkcji

A że prow za ryj trzyma to chłop przez 20 godzin dyma

nie patrz za dużo na innych 🙋‍♂️ spójrz na siebie

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

to akurat racja. Najgorzej to się zapatrywać co robią inni, a nie znając reali wewnętrznych. 

Tak to można być takim asem który wjeżdża siać saletrę jak sąsiad wjeżdża z  kizerytem ;) 

12 minut temu, Qwazi napisał:

Powiedz mu ode mnie, żeby sobie jeszcze jeden program wziął, bo ma 4 godziny wolnego...i pochwal, że luks gospodarz...

Jak komuś się uda to mu gratulują, jak upadnie to się śmieją.  

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

13 minut temu, Leszy napisał:

to akurat racja. Najgorzej to się zapatrywać co robią inni, a nie znając reali wewnętrznych. 

Tak to można być takim asem który wjeżdża siać saletrę jak sąsiad wjeżdża z  kizerytem

Odwracacie słowa @Karol6130 do góry nogami. On nie podał tego człowieka za przykład pozytywny tylko negatywny. Trzeba patrzeć też na innych, bo nauka na cudzych błędach jest sztuką i mniej kosztuje niż na własnych. A sztuką jest dlatego, że ma małą skuteczność...

15 minut temu, Leszy napisał:

To jest mentalność typowo polska. Wszędzie tak jest. Jak się uda to klepanie po plecach, a jak nie to odgadywanie po kątach, podśmichujki i kara...świństwo...

Dopóki tego świństwa naród sam z siebie nie wyeliminuje będzie wystawiał d...pę na kopy rządzących, bo to jest podstawą ich taktyki, którą niektórzy nazywają pięknym politycznym określeniem "polaryzacja"...

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Leszy napisał:

Tak to można być takim asem który wjeżdża siać saletrę jak sąsiad wjeżdża z  kizerytem ;) 

Jak kogoś nie stać na nawozy a ma dwie obory bydła i jeszcze stoją po garażach to co tam jest nie tak

A książka z oceny pisze że mleka bardzo dużo 

Efekt łał po budynkach i maszynach jest

Wiem też że i rozród jest dobry 

Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał:

Ale ja cały czas patrzę na siebie 

Dlatego też jestem dużym problemem innych

Na mnie nie działają wizje handlowców i śmiech sąsiadów że czegoś nie mam

A nie mam bo albo mnie na to nie stać, albo zakup jest nieopłacalny, usługi są tańsze 

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

Menele solidarni z rolnikami! Tatra 1.29zł

Gdzie i czy pasteryzowane?  Bo jak dużo kupię żeby mi nie skisło 😂

Trza ciąć koszta 

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A to się wgl nadaje do picia ?? Tatra w normalnej cenie była wyborem ostatecznym, woda z kałuży pewnie by lepsza była, to co to musi być w tej cenie ...

Pomyje 

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Według wytycznych gryna.

PASUT wczoraj się wypytywał o ulubioną markę alkoholu .

Ale co im Podlasiaki mieli powiedzieć 😉

A na pytanie Polki czy upainki, to dostał odpowiedź, że my grzyby to w lesie zbieramy, a nie na upainkach 😁

• Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale ja cały czas patrzę na siebie 

Dlatego też jestem dużym problemem innych

Na mnie nie działają wizje handlowców i śmiech sąsiadów że czegoś nie mam

A nie mam bo albo mnie na to nie stać, albo zakup jest nieopłacalny, usługi są tańsze 

Aaa załapałem🤷‍♂️ dziad bezdomny bankrut to określenia którymi cię teraz na wsi nazwano bo miałeś problemy w stadzie 

Jak sprzedałem 60ke i prasę zetke to usłyszałem że nie mam na ratę żeby ursusa i zwijke spłacać i szwagier cioteczny dzwonił czy to prawda i czy potrzebuje czegoś, a za 2 tygodnie stanął na podwórku 3085 no i zawiodłem niektórych 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Cześć ograniczy a druga część będzie kupować nawozy na 10 lat do przodu bo zdrożeje.

Nigdy nie było jedności w śród rolników i nie będzie.

Bida sprawie że będzie jedność, kwestia czasu i tego jaka to bieda będzie. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v