Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

....to mówisz że tam u was bardzo mądrzy ludzie mieszkają?😆

to jak zwkl eprzyjezdni.

4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Ok. Ile dni/tygodni przed siewem qq siejesz mocznik 

wszystko zalezy od przebiegu pogody

4 godziny temu, witejus napisał:

Znasz go osobiście bajarzu?

ty na pewno dobrze 🤣ja swojego porbozcza nie znam a co dopiero twojego, wy diecezja kielecka wiec nie mial nawet szans  byc u nas kiedys..

2 godziny temu, 6465 napisał:

Prostuje się, u nas też wieje niby 0,5⁰ na +. Wszedłem na cmentarz to nie dało się postać. Mało łba nie urwało bo kaleson nie było.

nie pisales o glowie ????

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Zapomnij że ci odpowie na to 🤭

wiekszosci z was nie warto odpowiadac-wy po zawodowce madrzejsi od profesora.

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Ja bym chciał. W końcu tylko 2 lata qq sieje to może się czegoś nowego dowiem 😉

ja ponad 20 ..poczytaj literature fachowa,mozesz nawet jakis film  ogladnac.  wszystko zalezy od pogody -z minimum 2 tygodnie przed siewem .

pogoda byla taka na wiosne ze posialem par dni przed siewem  i dopiero wczoraj skonczylem kosic-tak rosla 🤣

9 minut temu, gregor1284 napisał:

W innym charakterze to było 

o 11 w nocy ?? a to czasami nie bylo pod smietnikiem bo to wtedy sprawa wagi panstwowej ..

slonce wyszlo,snieg przestal padac, ziemia niezamarzla i siadlem przyczepa pod gore- odsypal mi pelna  a chcialem 2 tony i znowu rajdowanie dwoma.

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Przyślij te dowody...

Do ferdka muszę lusterko założyć i jechać, reszta ma. 

Jakby ktoś potrzebował tani samochód to mam. Audi a3 1.9 TDI 

Od do kwietnia przegląd do końca lutego 

2850 zł 

Technicznie w miarę sprawna. 

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

wszystko zalezy od pogody -z minimum 2 tygodnie przed siewem .

Czyli jak dobrze rozumiem najpóźniej 2 tyg przed siewem. To kolejne pytanie. Ile czasu maksymalnie mocznik przekształca się w formę dostępna dla roślin? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Na silnik może starczy, ale w takich "okazjach" wychodzą później dodatkowe koszty, nie mówiąc już o przegrzanej konstrukcji ... Za kilka lat się będzie rwać i będzie co kilka dni serwis migo-matem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Agrest. Zmieniłeś zdanie co do posiadania kombajnu? 🤔

Nie, wyszukuję perełki innym🤣

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

minimum 2 tygodnie przed siewem

8 minut temu, jacus napisał:

pogoda byla taka na wiosne ze posialem par dni przed siewem  i dopiero wczoraj skonczylem kosic-tak rosla 

No i widzisz, tłumaczyliśmy tu Ci już x razy że azot w kukurydzy później jest potrzebny.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

To przestań pier**lić głupoty.

ksiadz tez czlowiek -pier**lic musi...naszego poprzedniego usuneli na zeslanie-do domu ksiezy emertyow gdy parafianki sie o niego pobily 

teraz na powaznie.

ma ktos oc rolnika w pizetju ?? od 1 I ?? przyszly jakies sms czy listy ?? do dzisiaj  nic nie dostalem 

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Czyli jak dobrze rozumiem najpóźniej 2 tyg przed siewem. To kolejne pytanie. Ile czasu maksymalnie mocznik przekształca się w formę dostępna dla roślin? 

zalezy od temperatury gleby i opadow . masz  par estron dalej film to sobie sprawdz... 

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

zalezy od temperatury gleby i opadow . masz  par estron dalej film to sobie sprawdz... 

Ale taki max termin po którym azot jest dostępny mówimy o warunkach gdzie nie ma pustyni ani powodzi i temperatury taki średnie. Ja wyczytałem że 14 dni? Zgadzasz się z tym? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v