Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gospodarze.  Doradźcie bo najtaniej na pszenżyto azot by wyszedł w moczniku z importu. Ja zawsze dawałem saletrosan ale cena saletrosanu 30. Wyższa niż mocznika z importu. A i tak będę siał siarczan magnezu. I tak myślę czy azot dać w formie mocznika?

Opublikowano

Ja Wam powiem że wyleczyłem się z saletrosanu. Stosuję tylko saletrę Zaksan 33.5 i do każdego oprysku dodaję siarczan siedmiowodny. Stosuję to 4 lata i plony są ekstra, wcześniej kombinowałem  a teraz siara tylko z opryskiwacza.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał:

Abo saletrę w dwuch dawkach🤔

Saletrosan i saletra po 2000. A mocznik z importu bez inhibitora1850

W zeszłym roku na pierwszą dawkę saletra amonowa, na drugą mocznik z importu i 8t/ha pszenżyta naleciało ... Saletra była około 15 marca, mocznik tydzień później, i to był praktycznie cały azot, 25kg/ha mocznika w dwóch opryskach jeszcze było.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Że mnie marny gospodarz ale z mocznikiem dał bym se spokój.

Jeżeli masz słabo rozkrzewione- ja na pierwszą dawkę dał bym saletre a później dał saletrosan 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

Saletrosan i saletra po 2000. A mocznik z importu bez inhibitora1850

Nie wiem skąd bierzesz, ja dzwoniłem do rybna to miał saletrę po 2050 ale mówił że po niedzieli ma przyjść poniżej 2 tyś i tendencja spadkowa cały czas. Ja narazie czekam. Mam trochę złomu to się może wywiezie i od razu azot kupi 🤭

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Nie wiem skąd bierzesz, ja dzwoniłem do rybna to miał saletrę po 2050 ale mówił że po niedzieli ma przyjść poniżej 2 tyś i tendencja spadkowa cały czas. 

Nie wiem czy Tobie by dowieźli, ale u Sylwka w Kiernozi zazwyczaj jest 50-100zł na tonie taniej niż w Rybnie.

Opublikowano
26 minut temu, 6465 napisał:

Gospodarze.  Doradźcie bo najtaniej na pszenżyto azot by wyszedł w moczniku z importu. Ja zawsze dawałem saletrosan ale cena saletrosanu 30. Wyższa niż mocznika z importu. A i tak będę siał siarczan magnezu. I tak myślę czy azot dać w formie mocznika?

200 saletry 1 marca 200 mocznika 15 marca i czekać na bizona

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Michał88 napisał:

Ja Wam powiem że wyleczyłem się z saletrosanu. Stosuję tylko saletrę Zaksan 33.5 i do każdego oprysku dodaję siarczan siedmiowodny. Stosuję to 4 lata i plony są ekstra, wcześniej kombinowałem  a teraz siara tylko z opryskiwacza.

Ile siary w opryskiwacz na 200 l na 1 ha dajesz , jakich proporcjach ?.

15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W zeszłym roku na pierwszą dawkę saletra amonowa, na drugą mocznik z importu i 8t/ha pszenżyta naleciało ... Saletra była około 15 marca, mocznik tydzień później, i to był praktycznie cały azot, 25kg/ha mocznika w dwóch opryskach jeszcze było.

Ile saletry na 1 ha dajesz ?.

Mi się wydaje żeby biało było w pszenicy 13 to saletry 500 kg trzeba dawać przy plonie 9 ton.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ile saletry na 1 ha dajesz ?.

Mi się wydaje żeby biało było w pszenicy 13 to saletry 500 kg trzeba dawać przy plonie 9 ton.

150kg/ha poszło saletry i potem 120kg/ha mocznika z importu. Tylko na jesieni przed siewem było jeszcze 8t/ha kurzyńca.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Ile siary w opryskiwacz na 200 l na 1 ha dajesz , jakich proporcjach ?.

7kg siarczanu siedmiowodnego , 4 kg kristalonu zielonego i do tego 5 kg mocznika. Dodaję to do T1 T2  i czasem między zabieg dokarmienia dolistnego jak jest sucho

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem czy Tobie by dowieźli, ale u Sylwka w Kiernozi zazwyczaj jest 50-100zł na tonie taniej niż w Rybnie.

Pewnie by dowieźli ale z transportem by wyszło to samo. Jak by to były jakieś większe ilości to bym pojechał ale na 1 t to się nie opłaca 

Opublikowano
1 godzinę temu, sakala napisał:

Sata mam już trochę lat. Świetna jakość, chociaż te oczka raczej niepotrzebne.

Zależy co robisz. Nieraz się przydają. a jak już się wtedy okażą potrzebne to warte każdych pieniędzy :o

Opublikowano
11 minut temu, marulekk napisał:

Czyli stawka jednakowa w całym kraju. Miałem napisać o tym wcześniej ale parafia nigdzie tego nie opublikowała a nagrania z mszy nie mam... 

7 minut temu, radekz200 napisał:

jestem jestem jakby co

Dużo Cię ta wizyta kosztowała?

Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Odwaliłes pryzmy 😲🤔

a to wczoraj 😛

5 minut temu, gregor1284 napisał:

Czyli stawka jednakowa w całym kraju. Miałem napisać o tym wcześniej ale parafia nigdzie tego nie opublikowała a nagrania z mszy nie mam... 

Dużo Cię ta wizyta kosztowała?

mniej niż wizyta weterynarza 😂

Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał:

O kurna.

Jutro trzech króli...

Będzieta świętować?

Cza chyba dziś śruty zrobić, bo jak by jutro, to będę grzecha miał....

Zawsze. I tak się za dużo pracuje. A tak to chociaż wymówka jest by się trochę poobijać 😉

Dziś więc wybieranie obornika. 

IMG_20240105_114852_871.jpg

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

tylko saletra..🙋‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, Mateusz1q napisał:

200 saletry 1 marca 200 mocznika 15 marca i czekać na bizona

Te nasze doradzanie to takie trochę wróżenie z fusów,jak i terminy stosowania

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v