Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Desperado napisał(a):

Zgłosił już to do księgi Guinnessa?

masz pojecie jakie sa prawdziwe rekordy ??

12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Albo ta działka co ma niby hektar to na prawdę ma 2 hektary xD 

mozesz nie wiedziec ale nowoczesne kombajny waza na biezaco.

nie wiem jaka jest tego dokladnosc.

12 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dlaczego? Ja zbierałem 17 przy 20 procentach a w Polsce są lepsze miejsca i pola do uprawy kukurydzy. 22 przy 40 procentach to nie jakiś rekord.

ale to  w ich glowach sie nie miesci..

dla nich to 6 ton jak  w instytucie zootechniki maja ..

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał(a):

masz pojecie jakie sa prawdziwe rekordy ??

Mam, ale w bajki już dawno przestałem wierzyć.

22 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dlaczego? Ja zbierałem 17 przy 20 procentach a w Polsce są lepsze miejsca i pola do uprawy kukurydzy. 22 przy 40 procentach to nie jakiś rekord.

Taaaak , 8-10 ton pszenicy zbierają na V-VI klasie na AF, także ten tego, nic mnie już nie zdziwi.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Przychodzi raz na kilkanaście lat taki rok że plony są rekordowe. W tym roku np w okolicy zbierali niektórzy około 10t pszenicy. Podobnie było prawie 20 lat temu, jak byłem dzieckiem. Pamiętam pszenicę, która miała 165cm wysokości. W gospodarstwie ojca może nie plonowała rekordowo, ale Ci co skracali i na grzyba pryskali to mieli rekordowe plony.

Opublikowano

Będzie problem ze skupem kukurydzy? Elewarr czeka na decyzję

Może być problem ze skupem kukurydzy. Elewarr co prawda otrzymał kredyt na skup ziarna, ale ministerstwo wciąż zwleka z jego poręczeniem, dlatego środki nie mogą zostać uruchomione. To zła wiadomość dla rolników, którzy zebrali rekordowe ilości kukurydzy i mają problem ze zbytem. - Bez pozytywnej decyzji ministerstwa i pozyskania środków spółka nie będzie mogła zrealizować zaplanowanego skupu - informuje Elewarr.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/ceny-zboz-ceny-rzepaku/bedzie-problem-ze-skupem-kukurydzy-elewarr-czeka-na-decyzje-2553764?fbclid=IwY2xjawOK6wBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA5Rld5OHROUktnTVVpVk5Bc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4OD

Opublikowano
14 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Nie mówię, że to była średnia z całości, ale na poletkach takie odmiany miałem. W produkcji też się zdarzało.

na poletkach to jest realne. Na polach produkcyjnych 17ton przy 22% to jest prawie 19 przy 30%. 

Opublikowano
7 godzin temu, kibix napisał(a):

na poletkach to jest realne. Na polach produkcyjnych 17ton przy 22% to jest prawie 19 przy 30%. 

Czym niby to poletko się różni od normalnej uprawy? Robię wszystko normalnie tylko sieje po 8 rzędów każdej odmiany. 

Opublikowano

Jak się nie oszukujesz to poletko się może niczym nie różnić , natomiast jak jest inaczej to pomiędzy poletkiem a plonem z całości areału / kilka działek  może być różnica w plonie nawet połowa i więcej , np. założysz poletko na najlepszej glebie ochrona i  nawożone z górnej półki  , odchodzą tereny przy miedzach mozaiki , wypaleniska itd. Można się  oszukiwać jeszcze mocniej siebie albo innych  na poczet reklamy  i pokusić się na  założeniu  kilka poletek z różnym nawożeniem i ochroną a nawet z podlewaniem i pokazywać te najlepsze wyniki co podejrzewam że robią YT za srebrniki 

Opublikowano

przerwa w zniwach,snieg sypnal.prawie wyszusza to co nakosili na zapas .

W dniu 19.11.2025 o 15:35, fabio napisał(a):

podrozała czy internet kłamie

rzeczywiscie cos w gore poszla..

W dniu 19.11.2025 o 09:16, Tomasz0611 napisał(a):

Żadna jeżeli jest źle skalibrowane ...

na tych polach co gosc ma to mozliwe 

wilgotnosc ponad 40 % . zasiali 290 fao hypolito i jakas 320 pioneera

Opublikowano
W dniu 20.11.2025 o 00:39, maniekc360 napisał(a):

Jak wam wyszła opłacalność kukurydzy w tym roku?

Średnia z całości areału 426 zł na czysto z hektara, bez dopłat i bez odszkodowania za straty od dziczyzny.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 20.11.2025 o 16:30, Grzesiu90209 napisał(a):

Czym niby to poletko się różni od normalnej uprawy? Robię wszystko normalnie tylko sieje po 8 rzędów każdej odmiany. 

do 17 ton/ha przy 30% widziałem pola. Małe działki zazwyczaj nie przekraczające 2 ha. Z większych działek nigdy takiego plonu nie ma. Za duża różnorodność glebowa, zadrzewienia, przepały, szkody itp. 

Opublikowano

im wyzsze fao tym wyzszy plon.

tylko ze ten rok byl dziwny i tego fao zabraklo..

w pgr-erze poletka robil wlasciiciel firmy ktora  handluje sor-ami. jakie sa wyniki -dopieor wczoraj skonczyli kosic i jeszcze nie wiem .

ale  ponizej 17 chyba nie bylo .wilgotnosc od 28-do 34 ,pionieer i kws chyba.