Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
39 minut temu, Krzysiek3110 napisał:

byki 2 szt mm po 11 netto pośrednik opolskie waga 608 i 648 brutto z tym że wg mnie w cena jest kosztem wagi

Czyli po staremu…..

,,dajemy sie dymać ale w sumie było przyjemnie”😂😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

39 minut temu, Krzysiek3110 napisał:

byki 2 szt mm po 11 netto pośrednik opolskie waga 608 i 648 brutto z tym że wg mnie w cena jest kosztem wagi

Czyli po staremu…..

,,dajemy sie dymać ale w sumie było przyjemnie”😂😂😂😂

gdzie tak napisałem ?

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Ja dodaję czosnek mielony do paszy treściwej. Może to afrodyzjak ale pożyjemy zobaczymy. Długofalowo na pewno ma pozytywne działanie a szybko to i witaminami efektów nie ma...

U mnie na wypasie całodobowym będą mamki ze swoimi.cielakami po ocieleniu więc treściwa tylko dla cieląt, a mamkom jak zaaplikować czosnek?

Opublikowano
35 minut temu, robi57362 napisał:

to miała byc ironia? oddalem gdzies w marcu na wbc to kopara mi opadla w jakich klasach poszły

Miałem podobne spostrzeżenia...

4 godziny temu, vat napisał:

U mnie na wypasie całodobowym będą mamki ze swoimi.cielakami po ocieleniu więc treściwa tylko dla cieląt, a mamkom jak zaaplikować czosnek?

Najlepsza byłaby lizawka. Też muszą się do tego przyzwyczaić 

Opublikowano

Ma ktos juz zakonczony temat dobrostanu? Jak sa liczone sztuki do platnosci, bo co czlowiek to inna interpretacja. Jeden mowi, ze 120dni i nalezy sie pelna platnosc do tej sztuki, drugi, ze liczy sie srednio roczny stan, trzeci, ze system jakos dzieli ilosc dni przez wiek bydla ( to juz w ogole abstrakcja) i nikt w sumie pewny nie jest swoich slow, czy agencja powiatowa czy infolinia ogolna. 

Opublikowano

Nie narzekajcie na te bydło, ja z perspektywy czasu  bysie polubiłem. Jak zajade do kogoś co ma bydło  czuję zapach bydła, zapach kiszonki , to zaraz lepiej się czuje. I życzę hodowcy jak najlepiej. Bydło w gospodarstwie to same plusy, gdyby znikły z rynku handlarze, ubojnie i ceny poniżej 20 zł na  żywą  zaraz bym do hodowli wrócił😁

Wystarczy te 3 patologie z tego rynku wyeliminować i była by bajka.

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Ma ktos juz zakonczony temat dobrostanu? Jak sa liczone sztuki do platnosci, bo co czlowiek to inna interpretacja. Jeden mowi, ze 120dni i nalezy sie pelna platnosc do tej sztuki, drugi, ze liczy sie srednio roczny stan, trzeci, ze system jakos dzieli ilosc dni przez wiek bydla ( to juz w ogole abstrakcja) i nikt w sumie pewny nie jest swoich slow, czy agencja powiatowa czy infolinia ogolna. 

Opcja mniej więcej trzecia, za  dobrze byłoby 120 dni sztuka i płatność do jednej sztuki pełna,,😉

Opublikowano
15 godzin temu, asus921 napisał:

System to liczy jak mu pasuje ,byłem wzywany  że sztuki które podałem nie przebywały w stadzie 120 dni po sprawdzeniu pracownika w mojej obecności po datach były dużo więcej jak 120 dni ,a to znowu że  były za młode nie miały 4 m przy składaniu wniosku też miały z wyjątkiem dwóch i sztuk ,a za kilka dni przyszła decyzja ,krowy do sztuki ,a reszta chyba średnioroczny stan bo podałem 20 szt  

IMG_20240604_103528.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Azor07

Tylko z tego co wiem, to sztuki podawane przy wniosku sa do platnosci do bydla. Do dobrostanu system ma wylapywac sztuki przez caly rok, az do 14 marca nastepnego roku, wiec te sztuki co nie mialy 4msc przy skladaniu wniosku powinny sie zalapac na dobrostan w pozniejszym terminie tak czy siak... U ciebie liczba 12.54 wskazuje, ze jednak system dzieli pewnie sztuki ile dni przebywaly na gospodarstwie podzielic przez 365 dni, ale to tylko zgaduje. Masakra... Ile faktycznie miales opasow 4-18 miesiecy w poprzednim roku?

Wyjdzie na to, ze majac np. 40 sztuk, dostaniesz platnosc do 15-20 max, bo jedne za mlode, drugie za stare, wniosek puszczony np w czerwcu to juz 3 miesiace od marca ucieklo... Jakas sprzedaz w ciagu roku tez jest, wiec sztuki sprzedane po np. 150 dniach od wyslania wniosku beda mialy tylko polowe doplaty. Z 570zl za 50% powierzchni, wybieg i sciolke realnie sie zrobi 150-200zl... Jednak to pier**le.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@asus921 z tego co mi pokazywał to brane były pod uwagę tylko te sztuki na dobrostan co były podane do dopłat do bydła 20 szt ,koleżanka też miała brane pod uwagę tylko 20 szt które podała bo te sztuki musiała pozmieniać jako opasowe . Dopłatę składałem 20.6 .2023r ,8 sztuk było ze stycznia i 2 z marca 2023r i 8 szt z 2022r styczeń i 2 marzec . Te 8 sztuk z 2022r sprzedałem w styczniu 2024r i właśnie te sztuki się wyświetlały że nie były 120 dni w gospodarstwe sprawdzający wniosek sam niewiedział jak to wytłumaczyć . 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Azor07 napisał:

@asus921 z tego co mi pokazywał to brane były pod uwagę tylko te sztuki na dobrostan co były podane do dopłat do bydła 20 szt ,koleżanka też miała brane pod uwagę tylko 20 szt które podała bo te sztuki musiała pozmieniać jako opasowe . Dopłatę składałem 20.6 .2023r ,8 sztuk było ze stycznia i 2 z marca 2023r i 8 szt z 2022r styczeń i 2 marzec . Te 8 sztuk z 2022r sprzedałem w styczniu 2024r i właśnie te sztuki się wyświetlały że nie były 120 dni w gospodarstwe sprawdzający wniosek sam niewiedział jak to wytłumaczyć . 

Ale bzdury chopie piszesz,20 do dopłat to zupełnie inny temat

Edytowane przez kewin123
Opublikowano

MRiRW poinformowało również, że płatności w obrębie danej grupy technologicznej zwierząt (np. lochy, tuczniki, krowy mleczne, krowy mamki, owce) są przyznawane z zastosowaniem tzw. progów degresywności, tj.:

• do 100 DJP - 100% płatności,
  • powyżej 100 DJP do 150 DJP - 75% płatności,
  • powyżej 150 DJP - brak płatności
Opublikowano
1 godzinę temu, kewin123 napisał:

Ale bzdury chopie piszesz,20 do dopłat to zupełnie inny temat

To wytłumacz dlaczego koleżanka musiała zmienić kierunek użytkowy i typ użytkowy ,tylko do tych 20 sztuk które podała ,a wszystkiego bydła ma prawie 100szt ? Ja też myślałem że to do wszystkich sztuk ,może ktoś ma decyzję i się jeszcze wypowie .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Azor07 napisał:

To wytłumacz dlaczego koleżanka musiała zmienić kierunek użytkowy i typ użytkowy ,tylko do tych 20 sztuk które podała ,a wszystkiego bydła ma prawie 100szt ? Ja też myślałem że to do wszystkich sztuk ,może ktoś ma decyzję i się jeszcze wypowie .

A przy pozostałych jaki miała kuerunek użytkowania? 

Edytowane przez Kowalsky30
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v